© Çerkezköy Ekspres

KALP VE DAMAR HASTALIKLARINDAN KORUNMAK İÇİN BUNLARA DİKKAT!

Tekirdağ İl Sağlık Müdürlüğü tarafından paylaşılan bilgi notunda kalp ve damar hastalıklarından korunmak için dikkat edilmesi gerekenler hakkında bilgi verildi.

Tekirdağ İl Sağlık Müdürlüğü tarafından paylaşılan bilgi notunda şunlara değinildi; “Dünyada ve ülkemizde yaşamı tehdit eden sağlık sorunları arasında ilk sırada yer alan “Kalp ve Damar Hastalıkları”na dikkat çekmek ve toplumsal farkındalığı sağlamak amacıyla her yıl 29 Eylül “Dünya Kalp Günü” olarak çeşitli etkinliklerle kutlanmaktadır. Dünya Kalp Gününde kardiyovasküler hastalıkları önlemek ve küresel etkileri azaltmak için halkın bilinç düzeyini artırmak amaçlamaktadır.

Kardiyovasküler hastalıkların çoğu risk faktörleriyle mücadele edilerek engellenebilir. Dünya Sağlık Örgütü uygun yaşam tarzı değişiklikleri ve düzeltilebilir risk faktörlerinin kontrol altına alınması ile kalp damar hastalıklarına bağlı ölümlerin dörtte üçünden fazlasının önlenebileceğini bildirmektedir. KDH, kalp ve dolaşım sisteminin (arterler ve damarlar) herhangi bir hastalığını kapsayan geniş bir terimdir. Koroner damarlarda, kalpten vücuda kan dağıtan ana aort damarlarda ve dallarında zaman içinde oluşan yağ plaklarına bağlı tıkanmaları sonucu ortaya çıkan hastalıklara kalp ve damar hastalıkları denir” denildi.

HASTALIĞIN NEDENİ VE BELİRTİLERİ

Kalp ve damar hastalıklarının nedenleri ve belirtileri de şu söylerle aktarıldı; “Kalp hastalıklarını tetikleyen birçok etken vardır. Özellikle insanların benimsedikleri yaşam tarzı kalp hastalıklarının gelişiminde önemli rol oynar. Kalp ve damar hastalıklarının en az yüzde 80 oranında sigara, hipertansiyon, yüksek kan yağları, ailede kalp hastalığına yatkınlık, şişmanlık, hareketsiz yaşantı, diyabet gibi klasik risk faktörlerine bağlı olarak geliştiği bilinmektedir” ifadeleri kullanıldı. Hastalığın en sık rastlanan belirtileri ise Göğüs ağrısı (Angina Pektoris), Nefes darlığı, Çarpıntı, Bayılma, Tıkalı olan damarın beslediği organ ile ilgili belirtiler (Örneğin bacak damar tıkanıklığında bacakta ağrı, soğuma, uyuşukluk ve güçsüzlük)” bilgisi kaydedildi.

DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

Sağlıklı beslenin,

Düzenli fiziksel aktivite yapın,

Tütün ve tütün ürünleri kullanmayın,

Alkol kullanmayın,

Kardiyovasküler riskinizi öğrenin,

Kilolu veya obez olup olmadığınızı öğrenin,

Kan basıncınızı öğrenin,

Kan şekerinizi öğrenin,

Kan lipidlerinizi öğrenin.

Hekiminizin verdiği sağlıklı yaşam önerilerine uyun.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER