© Çerkezköy Ekspres

SERVİSÇİLERDEN KONVOYLU PROTESTO

Tekirdağ Servis Araçları İşletmeciliği Esnaf Odası Başkanı Aşkın Gündoğdu ve servisçiler, korsan olarak çalışan servisleri protesto etmek amacıyla ilçede konvoy gerçekleştirdi.

Tekirdağlı servisçiler korsan araçları protesto etmek amacıyla ilçede konvoy yaparak, Tepe Bölgesi’nde basın açıklamasında bulundu.

BASIN AÇIKLAMASINDA BULUNDU

Konvoyun son bulmasının ardından Tepe Bölgesi’nde basın açıklamasında bulunan Tekirdağ Servis Araçları İşletmeciliği Esnaf Odası Başkanı Aşkın Gündoğdu; “Tekirdağ genelinde bütün ilçelerde korsan taşımanın önüne denetimlerde bir türlü geçilmedi.  Bunun yanı sıra D4 (S) belgesi bizim camiamızın baş belası. D4 (S) belgesi üzerinden birçok korsan araç birçok firmaya servis çekiyor. D4 (S)’ler aynı şekilde il dışına gitmesi gerekirken Tekirdağ ili içerisindeki fabrikalara servis çekiyor. UKOME’nin, TEKULAŞ’ın Başkanı İlyas Küçük, Milletvekili Mestan Özcan’ın köfte salonuna servis çekiyor. D4 (S)’ler şehir hastanesine servis çekiyor. Bunun denetimi yok. Var mı bir denetim ekibi, yok. Defalarca İlçe Kaymakamlarımıza dilekçe verdik, denetimlerle ilgili, denetim yapılsın, bu araçların önüne geçilsin diye. Sonuçta görünen hiçbir denetim yok. Denetim var, ama hangi saatte, kime, niçin? Kimliğe, ehliyete bakıp denetim yapıldı gözüküyor. Böyle yapılan denetimin benim esnafıma bir faydası yok ve olmayacak. Denetim sırasında da mevcut çalışan tahsisli plakalarımız durduruluyor ve korsan araçlara sırt dönülüyor. Halbuki o sırtları dönmeyip de orada en azından ‘dur kardeşim sen kimsin’ denilip, evrakı kontrol edilse bunlar bu kadar artmayacak. Bunlara bu kadar göz yumduğunuz müddetçe bu korsanın önüne geçilmez. Bunu veren UKOME’ye sesleniyorum. Bunu kanuni bir hak olarak onlara veriyorsan o zaman denetimi de yapacaksın. Benim esnafımın ekmeğine müdahale ettirmeyeceksin. Bunların il içinden hangi duraktan kalktığı, nereye gittiği belli değil. Nasıl olacak bu? Bu esnaf devlete vergi veriyor. Bu esnaf topluluğu Türkiye genelinde KDV'yi en yüksek veren bir topluluk. Bizim her şeyimiz kayıt altında. Fatura üzerinden ödüyoruz. Bu denetimler sağlanmadığı müddetçe servisçiler olarak her fırsatta meydana ineceğiz. Niye ineceğiz? Çünkü evimize ekmek götüremiyoruz. Araç alıp kredilerimizi ödeyemiyoruz. Buna mutlaka ve mutlaka çözüm gelmesi lazım” dedi.

“HEPSİNİ İFŞA EDECEĞİM”

Açıklamalarına şu sözlerle devam eden Gündoğdu; “Büyükşehir Belediyesi, sen bu öz malı veriyorsun. Çünkü taşımayla ilgili bu yol belgelerini sen düzenliyorsun. Bunu düzenlerken diyorsun ki ‘kardeşim benim bu araçlara denetim yapma yetkim yok’ Bu arada da kolluk belgelerine şikayet ettiğimizde kolluk belgeleri de ‘kardeşim bu yol belgesini veren UKOME. O da çıksın denetlesin’ Peki biz bunu kimden soracağız? Bunun hesabını kim verecek? Biz vergilerimizi ödeyemez hale geldik. Biz evimize ekmek götüremez hale geldik. Hepiniz devlete vergi veriyorsunuz, fatura kesiyorsunuz, KDV ödüyorsunuz. Ben buradan İktidar Partisi’ne de sesleniyorum. Bakanlıklara da sesleniyorum. Öz mallar mazotu gider gösteriyor, devletten vergi düşüyor, eğer istihdam sağlıyorsa devletten destek alıyor. Sigortaların bir kısmını devlet karşılıyor. Ama burada esnafın işine göz dikmişse o da benim gibi gidecek Büyükşehir Belediyesi’nden plaka mı alacak, ayrı bir şirket kurup fabrikasına fatura mı kestirecek, yapıyorsa eşit şartlarda yapalım. Bu esnafın suçu, günahı ne? Bu belgeleri verirken, adamın 8 tane işçisi var. Ama 50 koltukluk izin almış. Bu aracın nereye gittiği belli değil. Kendi işçisini taşısa amenna ona da razı kalacağız. Bunun nereye gittiği belli değil. Bunun denetimi yok. Evet denetim yapılıyor ama hangi saatte, nerede, ne şekilde? Her camianın bir hırsızı var. Benim hırsızım saat 6’da başlıyor. Ben o saatte denetim istiyorum. Akşam saat 6’da denetim istiyorum. Denetim yaparken de sırtınızı dönmeyin. Kusura bakmayın. Ben size buradan bir kez daha sesleniyorum. Sırtınızı korsana dönmeyin. Tabii ki S plakalı, J plakalı esnafı da denetleyeceksiniz. Öz malı da denetleyin, D4 (S)’leri de denetleyin. Özellikle ulaştırmaya sesleniyorum. Sen bu belgeleri UKOME’den geçirirken bir denetim grubun var mı? Denetim ekibin var mı? Neye göre veriyorsun? İstanbul il dışına gidiyor bu araçlar. Neye dayanarak veriyorsun sen bunu? Aynı belgeleri üç dört firma aynı şekilde UKOME’den geçiriyor. Bunun denetimi yok. Burada bu adamların güzergahı yok. ‘Üç durak alacaklar’ dediler. Her ilçeden bir durak alacaklar. Bu adamlar mahalle minibüslerini geçtiler, önüne geldiği yerde yolcu topluyor. Sadece Çerkezköy değil, Kapaklı, Saray, Çorlu, Tekirdağ aynı. Tekirdağ hele bir baş belası. Tekirdağ'da UKOME’nin kurumundaki insanlar bunu yaparsa ben vatandaşa ne diyeyim? Candan Hanım sana sesleniyorum, kurumunuzda çalışan insanların ne yaptığını ben ispatlarım. Siz de ispatlayın. Göreve yeni geldiniz ama bunları çözün. Bir telefon edip, ‘Bu arkadaşımın arabası, buna göz yumun’ diyen siyasetçilere sesleniyorum. Bırakın arkadaş işini, siz siyasetinizi yapın. Seçim zamanı sine millete, seçim bittikten sonra hadi güle güle. Siz böyle yaptığınız müddetçe bu meydanlarda hepinizi ifşa edeceğim” dedi.

“BİRKAÇ KİŞİYİ KORUMAYIN”

Yetkili birimlere seslenen Gündoğdu; “Emniyetimiz, valiliğimiz sesimize kulak verin. Büyükşehir Belediye Başkanımız sivil toplum örgütlerini dinleyin, onların sorunlarına vakıf olun. Ben hiçbir zaman kanunsuz bir şey istemiyorum. Ben kanunsuz her şeyin karşısındayım. Biz görevimizi yapacağız, siz de gerekli denetimi yapacaksınız. 2002’de birçok esnafımız vergi dairesine borçlu olarak Hakk’ın rahmetine kavuştu. Birçok arkadaşımız arabasını hurdacıya kestirip bu işi yapamaz hale geldi. 3-5 tane taşeron şirketi korumak için bu kadar esnafı mağdur etmeyin. Bu esnaflar hakkı için, ekmeği için buraya geldi. Bundan sonra bu denetimler artmadığı müddetçe bu tür mücadelelerimiz devam edecek. İşverenlerimiz, siz olmazsanız bizler olmayız. Bizler olmazsak sizler olmazsınız. Biz size hizmet veriyoruz. Siz de bize hizmetimizin karşılığını veriyorsunuz. Ama nasıl veriyorsunuz? Taşeron aracılığıyla. 2023 fiyatım 27 kişilik araç için bin 75 TL. lira. 19’luk aracın fiyatı 845 lira. Şimdi 2023’te mazot 25 liraydı, şimdi 45 lira. Esnaf zam istediği zaman kapıyı gösteriyorlar, yerine korsanı davet ediyorlar. Çünkü kimsenin denetlediği yok. Kimsenin de denetlediği yok. Binde bir. Evet denetim oluyordur ama nasıl, kime, hangi saatte? Erken saatte korsan gerekli hırsızlığını yapıyor, çekip gidiyor. İşveren abilerimize sesleniyorum. Sizin işinizi yapan şu gördüğünüz esnaf. Siz işi taşerona verirken kaç para veriyorsunuz, esnafa kaç para veriliyor? Burada bir pasta varsa hep birlikte ortak yiyelim. Esnafın sırtına binmekten vazgeçmezseniz bu esnaf kontak kapatır. Ben esnafımın hakkını istiyorum. Benim fiyatımız UKOME belirtiyor. 2024 fiyatları belirlenmedi. Ülkede bir sıkıntı var. Biz de elimizden gelen her şeyi yaptık ve yapmaya devam edeceğiz. Ama sizin pastanın büyük payını yiyip de esnafın sırtına binmeniz doğru değil. Birkaç kişiyi korumayın. Siyasiler, bırakın kolluk kuvvetleri işini yapsın, engel olmayın. Ben adalet, eşitlik istiyorum. Hakkım olanı istiyorum. Bu devlete vergi veriyorsam hakkımın da aranmasını istiyorum” diye konuştu.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER