“TEKİRDAĞ’DA 6603 PLAKANIN İHALEYE ÇIKMASININ SORUMLUSU ODA BAŞKANLARIDIR”
ÇERKEZKÖYTekirdağ’da UKOME Alt Komisyonu’nun aldığı karar, binlerce esnafı endişelendirdi. Alınan karara göre Tekirdağ genelinde 6603 adet plaka ihaleye çıkarılacak. S.S. 162 Nolu Çerkezköy Zirve Kooperatif ise sürece sert tepki gösterdi ve oda başkanlarını hedef aldı.
“Yıllardır Uyardık, Kimse Dinlemedi”
Zirve Kooperatif’in yazılı açıklamasında şu ifadelere yer verildi:
“Sayın Tekirdağ halkı ve esnafları, biz Zirve Kooperatif olarak tam 4 yıldır bıkmadan usanmadan Tekirdağ’ımızın başına büyük felaketler geleceğini her mecradan söylüyorduk. Zirve Kooperatif’in kaderi sadece 3,5 yıllık değil; 15 yıllık bir geçmişe dayanmaktadır.
Geçmiş dönemlerde, halkın faydasına çalışan kooperatifimizi görmezden gelen, tamamen kişisel menfaat odaklı oda başkanları oldu. O dönemde de, bugün de aynı isimler kooperatifimizin önünü kesmeye çalıştı. Çorlu eski oda başkanı Abdullah Baş, Çerkezköy eski oda başkanı Yaşar Kuş, Saray eski oda başkanı Bülent Gönültaş ve bugün hâlen görevde olan oda başkanlarından Şenol Turan, bu süreçte aktif rol oynayan kişilerdi. Kim kime ne verdi, kim kimden ne aldı bilmem; ancak bildiğimiz bir şey var ki Zirve Kooperatif’in Çerkezköy-Çorlu-Tekirdağ hattında çalışmaması için ellerinden geleni yaptılar.”
“UKOME ve Odalar El Ele Verdi”
Açıklamada, yıllardır süren dava ve itiraz sürecine de dikkat çekildi:
“2013 yılında valilikten aldığımız red kararını idare mahkemesine taşıdık. İstinaf, Danıştay derken süreç 2017’ye kadar sürdü. Bu kez kararı UKOME Kurulu’na dilekçe ile götürdük. Fakat burada da kirli eller devreye girdi ve 1,5 yıl sonra gerekçesiz bir red kararı verildi.
2019’da mahkemeyi kazanmamıza rağmen UKOME ve odalar tarafından oluşturulan engeller hiç bitmedi. Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi avukatları, 125 Elbirlik Çorlu, 46 ve 20 Nolu Saray-Çorlu taşımacılık kooperatiflerinin avukatları ile birlikte hareket ederek üçlü komisyon kurdu. Amaçları Zirve Kooperatif’i bitirmekti ve sonunda başardılar. Ancak unuttukları bir şey var: Rabbimin adaleti. Çünkü o gün alınan kararlarla sadece Zirve Kooperatif değil, tüm Tekirdağ esnafının ekmeğiyle oynadılar.”
“Bu Mücadele Zirve Kooperatif İçin Değil, Tüm Plakalar İçindi”
Kooperatif açıklamasında, bazı oda başkanlarının da bu süreçte esnafı yanıltmaya çalıştığını vurguladı:
“İdare Mahkemesi’nin kararını gören Tekirdağ Servisçiler Odası Başkanı Aşkın Gündoğdu, bu kararın Tekirdağ’daki tüm plakalara sıçrayacağını anlayınca 3,5 yıl boyunca konuyu her platformda dile getirdi. Ancak bu mücadele hiçbir zaman Zirve Kooperatif adına olmadı; tamamen J ve S plakaların geleceği içindi. Bugün geldiğimiz noktada odaların, sosyal medya ve WhatsApp gruplarında son bir haftadır konuyu yeni öğrenmiş gibi davranmaları samimiyetsizdir. 3,5 yıldır söylediklerimizi kulak arkası ettiler, bugün ise ‘biz de farkındayız’ diye esnafı oyalamaya çalışıyorlar.”
“6603 Plaka İhaleye Çıkıyor, Esnaf Kendi Evinde Kiracı Olacak”
Zirve Kooperatif’in açıklaması şöyle devam etti:
“Bugün alınan kararla, Tekirdağ’da gece gündüz çalışarak ekmeğini kazanan 6603 plaka sahibi esnaf mağdur edilecektir. Esnaflar, yıllar boyunca birçok şeyden kısarak milyonlar harcayarak aldıkları plakaların sahibi değil, kiracısı konumuna düşürülecek. Kendi evinizde birer kiracı olacaksınız.
Bunun tek sorumlusu, yıllardır 20, 46 ve 125 nolu kooperatiflerin çıkarlarını koruyan oda başkanlarıdır. Mustafa As, Şenol Turan, Nadir Samancı ve Murat Ertekin’in bu üç kooperatif uğruna Tekirdağ esnafını hiçe sayması kabul edilemez. Bugün Tekirdağ yanıyorsa, bunun sebebi odur.”
“Esnafın Oylarıyla Geldiniz, Şimdi Hesap Verin”
Oda başkanlarına seslenen kooperatif açıklaması, şu ifadelerle son buldu:
“Oturduğunuz koltuklar sizlere halkın emanetidir. Esnafın yararına olan önerileri neden dikkate almadınız? Neden yıllardır yapılan uyarıları kulak ardı ettiniz? Neden esnafın ekmeğini hiçe saydınız?
Bugün geldiğimiz noktada, sizin yıllardır sümenaltı yaptığınız gerçekler ortaya çıkmıştır. Eski başkanlardan Yaşar Kuş’un bile hatayı kabul edip sözlerimizi doğrulaması, bizim ne kadar haklı olduğumuzu göstermektedir. Siz oda başkanlarının artık Tekirdağ esnafının karşısına çıkacak yüzü yoktur. Tüm esnaflarımızın bilgisine sunarız.”
Esnafta Endişe ve Tepki
Kararın hayata geçirilmesi halinde Tekirdağ genelinde binlerce esnafın gelir kaynağının ciddi şekilde zarar göreceği, plakaların kiralık hale gelmesiyle çok sayıda işletmenin kapanma noktasına geleceği ifade ediliyor.
İlginizi Çekebilir