Yontar’dan ekonomi tepkisi: “Vatandaş geleceğini değil, kredi kartı borcunu düşünüyor”
TEKİRDAĞCHP Tekirdağ Milletvekili Nurten Yontar, Türkiye’de giderek ağırlaşan ekonomik koşullara, artan hayat pahalılığına ve vatandaşların büyüyen borç yüküne dikkat çekerek iktidarın ekonomi politikalarını eleştirdi. Ücretlerin enflasyon karşısında eridiğini, çalışanların ve emeklilerin geçim sıkıntısı yaşadığını belirten Yontar, vatandaşların artık ev ve araba sahibi olma hayali kurmak yerine kredi kartlarının asgari ödemesini yapmaya çalıştığını söyledi.
“VATANDAŞIN MUTFAĞINDA ENFLASYON DEVAM EDİYOR”
Ekim 2026 enflasyon verilerini değerlendiren Yontar, tüketici fiyatlarının aylık yüzde 2,58, yıllık yüzde 29,77 arttığını, yılın ikinci yarısındaki dört aylık kümülatif enflasyonun ise yüzde 8,28'e ulaştığını hatırlattı.
Açıklanan verilerle vatandaşın günlük yaşamda karşılaştığı ekonomik tablo arasında büyük fark olduğunu savunan Yontar, fiyat artışlarının devam ettiğini ve alım gücünün giderek azaldığını ifade etti. Market alışverişinden okul masraflarına kadar temel ihtiyaçların aile bütçesini zorladığını belirten Yontar, ekonomik başarının vatandaşın gerçek yaşam koşulları üzerinden değerlendirilmesi gerektiğini dile getirdi.
“ÜCRETLER HAYAT PAHALILIĞI KARŞISINDA ERİYOR”
Memur, işçi ve emeklilerin ekonomik koşullar karşısında giderek daha fazla zorlandığını kaydeden Yontar, maaş artışlarının kira, gıda, ulaşım ve enerji giderleri karşısında yetersiz kaldığını söyledi.
Çalışanların refah payı beklentisinin yerini enflasyon karşısında kaybettikleri alım gücünü koruma mücadelesine bıraktığını belirten Yontar, emeklilerin de temel ihtiyaçlarını karşılamakta güçlük çektiğini vurguladı.
“KREDİ KARTI GEÇİM ARACINA DÖNÜŞTÜ”
Ekonomik sıkıntıların yalnızca dar gelirli kesimleri değil, orta gelir grubunu da etkilediğini ifade eden Yontar, birçok ailenin temel ihtiyaçlarını karşılayabilmek için kredi kartlarına ve ihtiyaç kredilerine yöneldiğine dikkat çekti.
Vatandaşların ev sahibi olma, otomobil alma ve çocuklarına daha iyi bir gelecek hazırlama hayallerinin yerini borç hesaplarının aldığını söyleyen Yontar, “Bir kredi kartının borcunu başka bir kredi kartıyla kapatmaya çalışan, ihtiyaç kredisiyle ay sonunu getirmeye uğraşan vatandaşlarımız var. Bu ülkede milyonlarca insan geleceğini planlamıyor, bir sonraki hesap kesim tarihine yetişmeye çalışıyor” ifadelerini kullandı.
TEKİRDAĞ’IN ÜRETEN KESİMLERİ DE GEÇİM SIKINTISI YAŞIYOR
Tekirdağ’ın sanayi ve tarım alanındaki önemine işaret eden Yontar, ekonomik sorunların kentteki işçi, esnaf, çiftçi ve emeklileri de doğrudan etkilediğini belirtti.
Çorlu, Çerkezköy ve Kapaklı’da fabrikalarda çalışan işçilerin maaşlarıyla geçinmekte zorlandığını, esnafın artan maliyetler ve azalan alım gücüyle mücadele ettiğini, çiftçilerin ise mazot, gübre ve tohum giderlerinin altında ezildiğini ifade eden Yontar, açıklamasını şu sözlerle tamamladı:
“Tekirdağ'ımız üretimin, emeğin ve alın terinin kentidir. Ancak bugün üreten kazanamıyor, çalışan geçinemiyor, emekli yaşayamıyor. Vatandaşın sadece alım gücü değil, geleceğe dair hayalleri de elinden alındı. Peki, bu ekonomik düzen kimin için işliyor?”
İlginizi Çekebilir