Reklamı Geç
AHMET YILDIZ
ABDULLAH ÖĞE
Tekirdağ
29 Mart, 2024, Cuma
  • DOLAR
    31.98
  • EURO
    34.67
  • ALTIN
    2225.8
  • BIST
    9111.5
  • BTC
    65855.908$
VAHAP AKAY

148 İŞLETMEYE PARA CEZASI UYGULANIRKEN, 37 TESİSİN FAALİYETİ DURDURULMUŞ!

148 İŞLETMEYE PARA CEZASI UYGULANIRKEN, 37 TESİSİN FAALİYETİ DURDURULMUŞ!
Tekirdağ’da Ergene Nehri başta olmak üzere kentteki irili ufaklı tüm derelerdeki kirliliğin artması ve sık sık görülen balık ölümleri üzerine soru önergesi veren CHP Tekirdağ Milletvekili Dr. İlhami Özcan Aygun’a verilen yanıt, kentteki çevre sorunlarını gözler önüne serdi. Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Tekirdağ’da 2020 yılında 2201 tesiste yapılan çevre denetimi sonucunda 148 tesise idari para cezası uygulandığını, 37 tesisin de faaliyetinin durdurulduğunu açıkladı.
MUSTAFA ÇETİN

Kurum, Tekirdağ Vekili Aygun’un “Ergene Nehri ne zaman temizlenecek” sorusuna yine tarih vermekten kaçındı. Aygun, arka arkaya işletmelere verilen cezaların “Tekirdağ’daki sanayi işletmelerinin arıtma yapmadan dereye boşaltım yaptığı gerçeğini ortaya koyduğunu” söyledi. Aygun, özellikle Kovid-19 pandemi döneminde sokağa çıkma yasağı uygulanan zamanlarda çevre kirliliği ve balık ölümlerinin artması nedeniyle soru önergesi vermişti. Aygun, “Fabrika, işletme ve çiftliklerin atıklarını Ergene Nehri ve Tekirdağ’daki derelere boşaltmasını engelleyecek önlemler alacak mısınız? Ergene Nehri ne zaman temizlenecek?” diye sordu. Aygun, 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı nedeniyle sokağa çıkma yasağı uygulanan günlerde Süleymanpaşa Banarlı Deresi’ne bazı üretim çiftliklerinin atıklarını boşalttığına dikkat çekerek, “Dereden numune alınmış mıdır” sorusunu yöneltmişti. Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Süleymanpaşa Osmanlı Mahallesi’nde bir hayvan çiftliğinden atık bırakıldığı ihbarı aldıklarını ve alınan numunenin sınır değerleri aştığının tespiti üzerine idari para cezası uygulandığını bildirdi.

148 TESİSE PARA CEZASI

Emirali Mahallesi altından geçen Aksakal ve Çayırlar Derelerinden numuneler aldıklarını, yağ, gress, KOİ, fosfor ve azot tayini açısından analize gönderildiğini kaydeden Kurum, yaşanan kirliliği şöyle özetledi: “Dereden alınan numune sonuçlarının incelenmesi ve havzadaki mevcut durum değerlendirildiğinde derelerde zaman zaman meydana gelen kirlilik oluşumlarının evsel ve endüstriyel baskılardan olduğu görülmekte, ani sıcaklık değişimlerinde derelerde su seviyesinin azalması ile birlikte durgun yerlerde renk değişiklikleri ile ötrafiakasyon (plankton ve alg varlığının aşırı şekilde artması)  artmakta ve deredeki çözünmüş oksijen değeri düştüğünden dolayı zaman zaman balık ölümleri gerçekleşmektedir.” Kurum, 2020 yılı Evsel ve Endüstriyel Kirlilik İzleme Programı kapsamında yapılan denetimler sonucu Tekirdağ ilinde 2201 tesiste çevre denetimi yapıldığını, 148 tesise idari para cezası uygulanırken, 37 tesisin faaliyetinin durdurulduğunu bildirdi.

ERGENE NEHRİ NE OLACAK?

Kurum, Ergene Havzası Koruma Eylem Planı çerçevesinde sanayi tesislerinin büyük çoğunluğunun Organize Sanayi Bölgesi kapsamına alınarak merkezi Atıksu Arıtma Tesisi Kurulması ve atıksuların kanal ile toplanarak derin deniz deşarjı ile Marmara Denizi’ne deşarj edilmesinin planlandığını belirterek, “Bu kapsamda Derin Deniz Deşarjı ve Merkezi Ortak Arıtmaların büyük kısmı tamamlanmış olup, son aşamaya gelinmiştir” dedi.

“TARİH BEKLİYORUZ!” 

Aygun, Ergene Nehri’ne ilişkin bu projenin tarihini sorduğunu, yanıtta net tarih verilmediğini belirterek, “Sürekli ‘planlandı, yapılacak’ sözleriyle durum geçiştiriliyor. Ergene Nehri’nde ne zaman balıklar yüzecek sorumuza halen net yanıt alamıyoruz” eleştirisini yaptı.

MEHMET KELEŞ

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Facebook Yorum

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!