Reklamı Geç
çetintaş ticaret
Tekirdağ
20 Nisan, 2024, Cumartesi
  • DOLAR
    31.98
  • EURO
    34.67
  • ALTIN
    2225.8
  • BIST
    9111.5
  • BTC
    65855.908$

AKAY: “ESNAFIN HAKKINI HUKUKUNU HEP KORUDUK”

AKAY: “ESNAFIN HAKKINI HUKUKUNU HEP KORUDUK”
Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay; “Bununla ilgili hukuk önünde tartışmaya açıktır. Var olan hali hazırda metre üzerinden bir kararımız vardır. Ben burada hiçbir pazarcı esnafımızı mağdur etmek üzere yola çıkmam” dedi.

Çerkezköy Belediye meclisinin ikinci oturumu Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay başkanlığında toplandı. Atatürk Kültür Merkezi’nde yapılan toplantıda ilgili gündem maddeleri görüşülerek karara bağlanırken Pazar yeri devir işlemlerinde uygulanan tarife değişikliği konusunda Başkan Akay ve AK Parti Meclis Üyesi Adem içli arasında kısa bir tartışma yaşandı.

KAMULAŞTIRMA REDDEDİLDİ

Gündemin ilk maddesinde İmar ve Bayındırlık Komisyon raporu oy birliği ile kabul edildi. İkinci madde de yine İmar ve Bayındır Komisyonunda görüşülen belediyeye ait taşınmazların demir yolu projesi kapsamında kamulaştırması konulu maddenin reddi oy çokluğu ile kabul edildi. Üçüncü maddede ise, İmar ve Bayındırlık Komisyonunda görüşülen 3 adet trafonun imar planı değişikliği konusu oy birliği ile kabul edildi.  Gündemin dördüncü maddesinde Makine İkmal Müdürlüğü’nün müzakeresi oy birliği ile kabul edildi. Beşinci gündem maddesinde Tarife Komisyonunun görüştüğü, Kapalı Pazar yerindeki esnafın kendi aralarında devir işlerinde ödenecek bedeli ve ücret tarifesi komisyonda AK Partili meclis üyelerinin ret oyuna karşılık CHP’li komisyonu grubunun kabul oyu vermesi ile meclise sunuldu.


“MECLİS KARARI YÖNETMELİĞİN ÜZERİNDE DEĞİLDİR”

AK Partili meclis üyesi Adem İçli, gündem maddesi ile ilgili söz alarak pazarcı esnafının bu kararla mağdur olacağını söyleyerek alınan kararın hukuka da ayrı olduğunu söyledi. İçli, “Meclis kararı hukukun üstünde değildir. Bunu belirtmek istiyorum. 5957 sayılı pazar yönetmeliğine göre 15 ve 16. Maddelere göre belediyeler kesinlikle devir işlem ücreti alamaz. Bu ücreti almayan belediyelerimiz var. Belediye ile vatandaşlar daha önceden bu konudan mahkemelik olmuş, vatandaş kazanmıştır. Süleymanpaşa ve Kapaklı Belediyesi ücret almamakta, Çorlu Belediyesi de 900 TL, ücret almaktadır.  Aslında bunun da alınamayacağını yönetmelikte görüyoruz. Meclis, yönetmeliğin üzerinde değildir. Vatandaş hakkını aradığında kazanacaktır. Bunun örneklerini gördük. Büyükçekmece Belediyesi 2 bin 250 TL almaya başladığında pazarcılar derneğinin açtığı davayı, dernek kazanmıştır. Belediyeye gelir gelsin fakat yönetmelik, belediyeler bu geliri alamaz diyor. Biz bunu burada meclis kararı ile almak istiyoruz. Konuyu tekrara değerlendirmeliyiz” dedi.

“PAZARCI ESNAFININ HAKKINI, HUKUNU HEP KORUDUK”

İçli’nin ardından konuşan Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay, “Bu karar yeni bir karar değil hali hazırda var olan bir meclis tarife kararıdır. Pazarcı derneği ve esnafımın talebinin üzerine düşünme kararı aldık. Arkadaşlarımızın ve benim teklifim budur. 5393 sayılı belediye kanunu açıktır, belediye tarife uygulayabilir, tarife konabilir. Hukuki olarak dava açılır, hangi gerekçe ile kazanılıp, kaybedildiği onları ben bilemem. Ancak belediye yeni bir tarife ortaya koyup, meclis kararı ile bu tarifeyi uygulayabilir. Bununla ilgili hukuk önünde tartışmaya açıktır. Var olan hali hazırda metre üzerinden bir kararımız vardır. Ben burada hiçbir pazarcı esnafımızı mağdur etmek üzere yola çıkmam. Yönetmelik hükümleri açıktır. Ancak, biz iyi niyetle bakarak pazarcı esnafımızı da koruyarak, vatandaşımızı da kollayarak o yönetmeliğin içerisini yaşıyoruz. Dolayısıyla eğer bir düzenleme yapacaksak, bu düzenleme teklifimiz budur. Bunu oylayacağım. Ben bugüne kadar eski Pazar yerinden yeni Pazar yerine geçerken pazarcı esnafımızın hakkını ve hukukunu korumak için elimden geleni yaptığımı düşünüyorum. Benim bu noktada bir eksikliğimiz olduğumuzu düşünmüyorum, bu süreci bugünlere kadar konuşarak, paylaşarak geldik. 5393 sayılı belediye kanunu belediye meclisi tarife konabilir yetkisini tanımıştır.” diye konuştu. Karşılıklı konuşmaların ardından gündem maddesi oy çokluğu ile kabul edildi. Meclis gündem maddelerinin görüşülüp karara bağlanmasının ardından sona erdi.

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 2
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Facebook Yorum

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!