Reklamı Geç
çetintaş ticaret
Tekirdağ
20 Nisan, 2024, Cumartesi
  • DOLAR
    31.98
  • EURO
    34.67
  • ALTIN
    2225.8
  • BIST
    9111.5
  • BTC
    65855.908$

ALBAYRAK VE ÇETİN SORULARI YANITLADI

ALBAYRAK VE ÇETİN SORULARI YANITLADI
Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, Kapaklı Belediye Başkanı Mustafa Çetin ile birlikte ortak basın toplantısında basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Yapılan sunumun ardından basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Albayrak ve Çetin, sorulara cevap verdi.

“YA BÜYÜKŞEHİR OLMASAYDI NE OLACAKTI?”

Kapaklı Belediye Başkanı Mustafa Çetin’in yapılmadığını belirttiği bugüne kadar Kapaklı’ya yatırımları kalan 3 yılda yapacak mısınız? Ve ıslak imzalı belgelerdeki 150 milyonu aktaracak mısınız? Sorusuna cevap veren Albayrak, “Önce herkesin sorması gereken bir soru var. Büyükşehir olarak 97 trilyon, TESKİ olarak da 91 trilyonluk bir yatırımı gerçekleştirmiş. Bu bölgeye harcamayı yapmış. Bunlar yeterli mi? Hayır kesinlikle yeteli değil. Kendi açımdan demiyorum. Ben bunun 5 katı da yatırım yapsam, 5 katı yatırımdan sonra buraya gelip beraber bir basın toplantısı yapsak yine başkanım 48 dakika sunum yapacak. Bu şunu ortaya koyuyor. Niye Kapaklı bugüne kadar bu kadar geri bırakıldı? Yerel yönetimde değil genelde diyorum. Bu çok önemli. Bu soruyu herkesin bir yerlere sorması gerekir. Ama ya Büyükşehir olmasaydı ne olacaktı? Bir de onu düşünelim. Bu gördüğünüz büyükşehir belediye başkanı ben pek kolay kolay ben şöyle devraldım, bu oldu şu oldu demem. Ama bu gördüğünü büyükşehir belediye başkanı TESKİ’yi kurdu daha genel müdürü atarken önünden 610 trilyonluk bir borç çıkardılar. Yine bu gördüğünüz büyükşehir belediye başkanı makama oturup mali durumu istediği zaman 261 milyon TL’lik borcumuz var dediler. Ondan sonra tabii hizmetleri yapacaksın, kadronu kuracaksın. orada bir şey daha gördüm. Derler ki başkanım sen daha yeni bu koltuğa oturdun sana şimdi bir süre verelim. Hadi biz 100 gün diyelim. Daha 32. Günde biz yerel yönetimdeyken o günkü siyasi iktidarın sahipleri keşke daha önce oy vermeseydik bu başkana 32. Gün oldu daha bir şey yok diye başladılar söylemeye. Allah’a şükür o iktidarın sahipleri ve temsilcileri bütün siyasal politikasını bunun üzerine yaptılar. Bir milyon devasa bütçen var falan. Ama hesaplamadıkları bir şey var. Gerçekleşen ne kadar? Ben bütçeyi 1 katrilyon yapmışız. O bütçe 1 katrilyona karşılık 600 gerçekleşmişse, 100 gerçekleşmişse gerçekleşen bütçenin yüzde 44’ünü yatırıma ayırmış bir büyükşehir belediye başkanı olarak Türkiye ortalaması yüzde 38, 30 büyükşehir arasında. Bunları aşarak gelirken de elbette bir takım sıkıntıları da beraber kucaklayacağız. Ama önce sormamız gereken daha ne kadar yatırıma ihtiyaç var? Bu kadar daha yatırıma ihtiyaç var. Kapaklı 50 yıl içinde hiçbir ilçenin büyümeyeceği kadar büyümüş. Ama bir şeyler hala o 20 bin nüfusa göre kalmış” ifadelerini kullandı.

“BU YIL İÇİN YILDIZKENT KAVŞAĞI’NA KONSANTRE OLDUK”

Kapaklı devletten beklediği yatırımları alacak mı? Sorusuna cevap veren Başkan Çetin, “İlçe  emniyet binamız eksik. İlçe emniyet binamızla ilgili bakanımız görüştük. Tahmin ediyorum mart ayı içinde sisteme girilecek bir ihale süreci başlayacak. Bir diğer eksiğimiz de adliye binamız. Bununla ilgili de kaymakamlıkla birlikte bazı girişimlerimiz var. Yer tespiti ile ilgili çalışmalarımız tamamladık. Bizim için şu an en önemli olan yıldızkent kavşağı. Bu yıl içinde en çok buraya konsantre olmuş vaziyetteyiz. Diğer kurumlarla ilgili bir eksiğimiz gözükmüyor. Tabii kapaklı sürekli göç aldığı için her yeni okul ihtiyacı var zaten. Bunu da valilik takip ediyor zaten. Hastanemiz oluyor. Devletin yatırımları ile ilgili bir yol aldık aslında” diye konuştu.

 “SABIRA İHTİYACIMIZ VAR”

Kapaklı’ya 2021 yılında hangi yatırımlar kazandırılacak? Sorusuna cevap veren Albayrak, “Vatandaşlarımızın sabra ihtiyacı var. Bizim Kapaklı’nın alt yapı sorununu muhakkak bu yıl bitirmemiz gerekiyor. Burada daha yüzlerce metre yapacağımız alt yapı var. Bunu siyasal malzeme olarak da kullandılar. Ya yapmayacağız ya da kışın yağmur veya çamura, yazın da toz toprağa katlanacağız. Bu dönemde Kapaklı’nın alt yapı sorunu kalkması lazım. Yer altı otopark projesi yatırımızda var. Hiç merak etmesin geri kalan 10 trilyonluk yatırımın 1 kuruşunu bile Kapaklı’nın dışında kullanmam. O otopark paraları tamamen Kapaklı’nın. Kapaklı’ya verdiğimiz birçok sözler var. Bu dönem ne söz verdiysek hepsini yapacağız” dedi.

“ORTAK PAYDALARDA BULUŞURUZ”

Kapaklı’nın belediye meydanında bir otopark projesi var. Mustafa Başkanın da oraya meydan projesi var. Bu konuda ortak bir nokta bulunabilir mi?” sorusuna cevap veren Albayrak, “Bu sene yatırım projesinde var. Bu sene projeyi bitireceğiz. Sayın başkan da projelerini gönderir. Ortak paydalarda buluşuruz” cevabını verdi.

“ÇERKEZKÖY’Ü BEKLİYORUZ”

Pınarça’da TESKİ tarafından bir alt yapı çalışması başlatıldı. Bununla ilgili kredisi onaylandı. Fakat başlamadı henüz. Ne zaman başlayacak? Sorusuna cevap veren Albayrak, “Çerkezköy’ü bekliyoruz. Beraber yapacağız inşallah. Sayın başkan ben destek vereceğim dedi” şeklinde cevap verdi.

“DEVLET 4-5 KAT DAHA FAZLA YATIRIM YAPMALI”

TESKİ’nin Kapaklı’daki abone sayısı nedir, ne kadarlık gelir elde ediyor ve ne kadarlık bir yatırım yapılıyor Kapaklı’ya?” sorusuna cevap veren Albayrak, “ Çalışmalarımızı istediğiniz zaman dosya halinde verebiliriz. Tekirdağ büyükşehir, 11 ilçe 366 mahalle, 324 bin 550 binası var. 24 bin 500 cadde ve sokağı var. Tekirdağ böyle bir Tekirdağ.  6 bin 313 metre kare arazisi var. Böyle bir Tekirdağ’da Tekirdağ sadece Kapaklı’dan ibaret değil. Bunun dışında öyle yerlerimiz var ki, Tekirdağ’ın 5 tane vizyonu var. Hepsi hizmete susamış vizyonlar. Herkese ihtiyacı olan yatırımlar yapılıyor. Elbette Kapaklı’ya ben şu güne kadar yaptığım yatırımı çok demiyorum. Ama fena bir yatırım da değil. Ama bu yatırımın 4-5 katını devlet tarafından buraya gelmesi gerekir. Bunu da ilgililere sorun. Belediyenin 3 tane geliri var. İller Bankası’ndan gelen bir para, ilde toplanan vergilerin yüzde 6’sı dediğimiz maliye bakanlığından gelen bir para, bir de kendi öz gelirlerimiz. Ben dersem diyeyim bu büyükşehir belediyesinin 60-65 Trilyon lira geliri var” ifadelerini kullandı.

“ÇERKEZKÖY’E KAPAKLI’YA NE YAPMIŞ ONU KONUŞSUN”

Çerkezköy toplantısında milletvekillerine bir çağrıda bulunmuştunuz. AK Parti Milletvekili Mustafa Yel’in Çerkezköy programında bu çağrınızı ilettik. Kendiside şöyle açıklama yaptı; ‘Kadir Başkan bize projeyle gelmiyor. Projeyle gelirse biz gerekli desteği veririz.’ Bunu nasıl değerlendiriyorsunuz? Sorusuna cevap veren Albayrak, “işi siyasi boyutuna girersek zaman alır. O önce gitsin de Çerkezköy’e, Süleymanpaşa’ya, Kapaklı’ya ne kazandıracak onu konuşsun burada da Kadir Başkan ne yaptı mesele değil” cevabını verdi.

“HİÇBİR YATIRIM ENGELLENEMEZ”

“Kapaklı’ya yapılacak olan millet bahçesinin büyükşehir belediyesinde prosedürlere takıldığı, geciktirildiği hatta engellendiği dahi söyleniyor. Bu konuda ne söylemek istersiniz? Sorsuna cevap veren Albayrak, “sayın başkan da büyükşehir meclisinde. Orada alındı kararlar. Bir konuyu bilmenizi istiyorum. Büyükşehir belediye başkanı seçilir. Başkan benden çok avantajlı o konuda. Siz şimdi bir anda kendi 30-31 adet belediye meclisi üyesinin tamamını kendi belirliyor. Büyükşehrin 62 tane üyesi var. Büyükşehirin orada belirlediği bir tek üye yok. Büyükşehir belediye başkanı kendi meclisini kursa daha güçlü olur. Kapaklı’nın menfaatine olan hiçbir yatırımı kimse engellemez. Bir sorun varsa elimizden geleni yaparız” şeklinde konuştu.

“KAPAKLI’YA DA HİZMET VEREBİLİRİZ”

Kadın Danışma Merkezi’ni Kapaklı’ya da yapmayı düşünüyor musunuz? Sorusuna Albayrak; “Düşünüyoruz, fakat Çerkezköy 5 kilometre Kapaklı’ya. Burada olan vatandaşlar orada telefonla hizmet alabiliyorlar. Buraya haftanın belli günlerinde hizmet verebilmesi için çalışma yapabiliriz” dedi.

“KÖPRÜNÜN YAPILMASINI EN ÇOK İSTEYEN BENİM”

Bahçeağıl’da köprü yapacak mısınız? Sorusuna cevap veren Albayrak; “Orada hayatını kaybeden vatandaşımıza Allah’tan rahmet diliyorum. Ölüm kötü. Ünsan üzülüyor. Orada 2 tane köprü var. Birisi Bahçeağıl-Karlı arası öbürü de Bahçeağıl-Büyükyoncalı arası. Oraya köprü yapılmasını isteyen benim. Önce orada köprü yapılmasını ben istedim. Meclisten yetki aldık. Burada tüm yazışmalar duruyor. 2020’den itibaren yapılan yazışmalar burada. Biz Devlet Su İşleri’nden yapım izni istedik. Bize günümüzün şartlarında şu kadar uzunlukta, genişlikte bir köprü yapmamızı istedi. Yaklaşık bedeli 6 milyon lira. Biz menfez yapalım dedik. Sonra, buraya asfalt yapamazsın çünkü tarla yolu. Biz orayı yapmak istiyoruz. Tarla yolu kalsın ama en azından geçişli bir köprü yapalım istedik. Öbür köprü daha kolay bir köprü. Bu köprü pek kullanılmıyor. Ama yapmayı da istiyoruz” ifadelerini kullandı.

“BİR AN ÖNCE BİTİRECEĞİZ”

Erbay Caddesi’nde yaşananlarla ilgili soruya cevap veren Albayrak; “Hazır orayı açmışken TREDAŞ’a dedik ki ‘Burayı açacaksan aç, elektrik direklerini yerin altına alacaksan al, tam zamanı’ dedik. Bir an evvel yapılsın istedik. Baştan programımızda yok denildi, bastırdık. Bize gelen net cevap şu; 15 Mart’ta başlıyoruz, 15 Nisan’da bitiriyoruz. TREDAŞ Genel Müdürü Reşit Beyle görüştük, bunun öne alınmasını istedik, bi 10 gün daha öne alıp bir an önce bitirelim istiyoruz. İnşallah onlar başlayacak, ardından biz de bir an önce bitireceğiz”

“BASTIRACAĞIZ”

Daha önce kabine değişikliğinde sürekli Yıldızkent Kavşağı’nın yapılamamasından dolayı, bu kez yine kabine değişikliği olması durumunda Yıldızkent Kavşağı’nın yaptırılması için nasıl bir yol izleyeceksiniz? Sorusunu yanıtlayan Kapaklı Belediye Başkanı Mustafa Çetin; “Yıldızkent Kavşağı benim için en önemli problem olması hasebiyle olası bir kabine değişikliği nedeniyle bütçenin başka yerlere kaydırılmasının önüne geçilmesi için daha fazla bastırıyoruz. Sorunun çözülmesi için her yerden bastırıyoruz. Dolayısıyla topyekün bir baskının bakanlık üzerinde olduğunu biliyorum. Karayollarının Trakya’da birinci sırada yatırım programı arasında yer alıyor” ifadelerini kullandı.

“CEZALARIN CAYDIRICI OLMASI LAZIM”

Fabrikalardan sızan kokulardan yaşanan rahatsızlıkların çözülmesi amacıyla nasıl bir çalışma yapıyorsunuz sorusunu yanıtlayan Çetin; “Ben de emlak konutlarında oturan birisi olarak çok büyük sıkıntı yaşıyoruz. Akşam belli saatlerden sonra camı, pencereyi açamaz duruma geliyoruz. Ben böyle durumlarda Çevre ve Şehircilim Müdürümüz Kaan beyi arıyorum. Cezalar yazılıyor ama daha yüksek ve caydırıcı olması gerekiyor. Bazern sanayiciler cezai indirim için bize geliyorlar, tabiki de ben kabul etmiyorum. Sanayinin şehre bu kadar yakın planlanması çok kötü. Ben Almanya’da okul okudum. Almanya’nın şehir merkezinde termik santral vardı, çöp yakma tesisi vardı. Kesinlikle ne duman ne de koku vardı. Teknoloji buna imkan tanıyor ama bizimkiler pek istemiyorlar. Bunları bakanlık üzerinden belki de daha caydırıcı cezalarla önleyebiliriz”

“CUMHURBAŞKANINA KADAR GİDERİZ”

Hizmet için daha çok Ankara’ya mı gidiyorsunuz? Tekirdağ’a mı sorusunu da yanıtlayan Çetin; “Ankara’dan alabileceğimiz ne varsa gidip istiyoruz. Başkanımız az önce konuştu. Benim yaptığımdan daha fazlasını hükümet yapması gerekiyor’ dedi. Şunu Kapaklı’ya hükümet yapsın dediğiniz bir şey varsa Cumhurbaşkanımıza kadar gideriz, yapılması istenen ne varsa gidip isteriz. Her ay bir meclis toplantısı yapıyoruz. Tekirdağ’dan da istiyoruz. Daire başkanlarımızla görüşüyoruz. Sorunlarımızı her türlü iletip çözüm alıyoruz. Her ay meclis toplantısı oluyor, orada da sıkıntılarımızı dile getiriyoruz. Önerge veriyoruz. Kadir başkana şunu dedim yapmadı, bunu dedim yapmadı, diye bir şey söylemedim. Her çalışmaların devamı, konuya bir sonraki aya devrediyor. Bizim Millet Bahçesiyle ilgili isteğimiz 1 yıl sürdü. Sorunu çözemedik ve 15/16 yöntemiyle, il müdürlüğü kanadıyla sorunu çözmeye çalıştık. Bakanımıza durumu aktardım. 2021 yılına Kapaklı Millet Bahçesi projesi yoktu. Bakanımız size bir miktar kaynak aktaralım, siz yapın denildi. Tabiki bizim bunu ilçe belediyesi olarak yapmamız mümkün değil. Yaklaşık 84 milyon liralık bir bütçe gerekiyor. Sorunlarımızı çözmeye çalışıyoruz”

“YOL DAHA ÖNEMLİ”

Erbay Caddesi ile ilgili de konuşan Çetin; “Erbay Caddesi’nin bir an önce başlatılıp kış ayına kadar bitirilmesini istedik. 2 ayda çıkarız buradan demişti. Ancak tabi sonra müteahhit sıkıntılarını dile getirdi, yapamadı. Biz aynı projeyi Pınar Bulvarı’nda yaptık. Araçların geçişini kolaylaştıracak beton yol yapılmasını sağladık, sonra da üstüne asfalt yaptık. Ben Erbay Caddesi’ne de aynısı yapılsa işimiz daha kolay olurdu düşüncesindeyim. Yol daha önemli. Araçlar oradan geçiyor, servisler oradan geçiyor. Kesinlikle önemli”

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Facebook Yorum

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!