Reklamı Geç
AHMET YILDIZ
ABDULLAH ÖĞE
Tekirdağ
29 Mart, 2024, Cuma
  • DOLAR
    31.98
  • EURO
    34.67
  • ALTIN
    2225.8
  • BIST
    9111.5
  • BTC
    65855.908$
VAHAP AKAY

BOZKURT; “MÜDAHALE EDİN, SEYRETMEYİN”

BOZKURT; “MÜDAHALE EDİN, SEYRETMEYİN”
KAGEDER Başkanı Zeynep Bozkurt; “Karısına, kızına, bacısına, hayvanlara şiddet gösteren erkeği aranıza almayın, selam vermeyin. Müdahale edin, lütfen seyretmeyin” dedi.
MUSTAFA ÇETİN

Çerkezköy Kadın Geliştirme Derneği (KAGADER) tarafından, Çerkezköy Sosyal Hizmet Merkezi iş birliğinde 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü dolayısıyla Çerkezköy Cumhuriyet Meydanında farkındalık oluşturmak için kadınlara turuncu bileklik dağıtıldı. Programa Engelliler Eğitim Öğretim Kültür Sanat ve Yaşam Derneği Başkanı Ayten Sakine Varlık ve yönetim kurulu üyeleri de katıldı.

“ŞİDDETE HEMEN SON”

KAGADER Başkanı Zeynep Bozkurt, yaptığı açıklamada, “Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü; 1999 yılında kadına yönelik şiddete karşı toplumda farkındalık oluşturmak amacıyla Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu kararı ile ilan edilmiştir. BM tarafından farkındalık yaratmak için 2021 yılının teması, “Dünya Turuncusu: kadına yönelik şiddete hemen son. Kadına yönelik şiddet, BM Kadınlara Karşı Ayrımcılığın Önlenmesi Komitesi tarafından “kadına, kadın olduğu için yöneltilen veya orantısız biçimde kadınları etkileyen şiddet” olarak tanımlanmaktadır. Komite, cinsiyete dayalı şiddetin kadınların erkeklerle eşit olarak hak ve özgürlüklerini kullanmalarını ciddi şekilde engelleyen ayrımcılık biçimi olduğunu ifade etmektedir. Kadına yönelik şiddet; ister kamusal alan ister özel alanda meydana gelsin kadınların fiziksel, ruhsal, sosyal, cinsel ve ekonomik açıdan zarar görmesine ve onurunun zedelenmesine yol açmaktadır. Ayrıca yaşam hakkı, işkence ve kötü muamele yasağı, özgürlük ve güvenlik hakkı gibi temel insan haklarının ihlal edilmesine yol açan bir insan hakları meselesi olarak karşımıza çıkmaktadır. Küresel ölçekte her üç kadından birinin genellikle yakın hayatında yer alan erkek tarafından fiziksel veya cinsel şiddete maruz kaldığı ortaya konmaktadır. 2020 yılı raporu; 15-49 yaşları arası kadın ve kız çocuklarının yüzde 18’inin son 12 ayda eşi veya birlikte olduğu kişi tarafından fiziksel veya cinsel şiddetine maruz kaldığını öngörmektedir. Söz konusu veriler, kadına yönelik şiddetle etkin mücadele için eşgüdümlü ve çok boyutlu çalışmaların yapılması gerekmekte. Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu, kadına yönelik bir insan hakkı ihlali olan şiddete karşı farkındalığı artırmak amacıyla çalışmalar yapmaktadır. Erkek kardeşlerim siz fiziksel gücünüzle, biz hukukla, siz satır bıçak silahla, biz sözle. Siz öfkenizle, biz merhametimizle hareket ediyoruz. Erkek kardeşlerim, oğullarım; bu kadın cinayetlerini biz kadınlar değil, siz erkekler müdahil olabilirsiniz. Karısına, kızına, bacısına, hayvanlara şiddet gösteren erkeği aranıza almayın, selam vermeyin. Müdahale edin, lütfen seyretmeyin. Biz kadınız, beşikten mezara yaşanan her duygudayız. Biz kadınız Havva’nın fedakarlığıyla, Adem’in yanındayız. Biz kadınız tüm anaç güdülerimizle can katan, doğuranız. Biz kadınız sevdayı yürekten yaşayan, uğruna şiirler türküler yazılan. Gözümüzün nuru emeğimize katıp çoğaltanız. Biz kadınız ezeli ve ebedi varlığımla dimdik ayaktayız” ifadelerini kullandı.

MEHMET KELEŞ

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 1
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorumlar

  • yorum avatar
    Dilek akkoyun
    25-11-2022 23:06

    Harikasın başkanım çok güzel bir konuşmaydı. Umarım farkındalık oluşmuştur. KAGEDER OLARAK VE TÜM KADINLAR OLARAK KADINA VE TÜM CANLILARA ŞİDDETE HEPİMİZ HAYIR DİYORUZ VE ERKEKLERİNDE HAYIR DEMESİNİ KINAMASINI HERKEZİN DUYDUĞUNDA GÖRDÜĞÜNDE İHBAR ETMESİNİ İSTİYORUZ.ŞİDDET DURUMUNDA ACİL DURUM BUTONU KADES UYGULAMASINI TÜM KADINLARIN TELEFONUNA YÜKLEMESİNİ İSTİYORUZ ...

Facebook Yorum

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!