Reklamı Geç
AHMET YILDIZ
ABDULLAH ÖĞE
Tekirdağ
28 Mart, 2024, Perşembe
  • DOLAR
    31.98
  • EURO
    34.67
  • ALTIN
    2225.8
  • BIST
    9111.5
  • BTC
    65855.908$
VAHAP AKAY

"BU KİTABI TÜM SPİNA BFİDA HASTALARI İÇİN YAZDIM"

"BU KİTABI TÜM SPİNA BFİDA HASTALARI İÇİN YAZDIM"
Çerkezköy’de doğuştan spina bfida hastası olan kızı Özge ile 16 yıldır yaşam mücadelesi veren Kalbiye Marangoz, spina bfida hastaları başta olmak üzere tüm engellilere örnek olması amacıyla kitap yazdı. Kızı Özge’nin doğumundan itibaren yaşadıklarını anlatan Anne Kalbiye Marangoz o anları “Bir yaralı kuş vardı sanki avuçlarımın arasında. Ben bu yaranın ne olduğunu bilmiyor, telafuz bile edemiyordum” sözleri ile paylaştı.
MUSTAFA ÇETİN

KIZIM BİR SAVAŞÇI
Anne Kalbiye Marangoz, doğuştan spina bfida hastası olan kızı Özge’yi ‘Savaşçı’ kelimesiyle tanımlıyor. Yaşamı boyunca 17 ameliyat geçirmiş olan Özge, hepsini başarı ile atlatıp, hayatına gülümseyerek devam ediyor. Anne Kalbiye Marangoz da Özge ile birlikte hastane hastane gezmekten, her zaman bir umut hayaliyle yaşam mücadelesini hiç bırakmamış. Ve Anne Marangoz, yaşam mücadelesini de satırlara döktüğü kitabına ‘Sırtımdaki Dünya’ adını verdi. Anne Kalbiye Marangoz tüm engelli ailelerine sabretmeyi nasihat ettiği kitabında umudun adını yaşam olarak okuyucuya sunuyor. 
SIRTINDA BİR ŞİŞLİKLE DOĞDU ÖZGE
17 yaşında evliliğe adımını atmasının ardından 18 yaşında kızı Özge’nin doğumu için ameliyathaneye girdiğini ifade eden Kalbiye Marangoz, “Sırtında şişlikle doğdu Özge. Doktor o an bir sürü tıbbi ifade kullandı. Hiçbirini anlamamıştım. Doğum sancısının ağrısıyla birlikte sadece şu cümleyi hatırlıyorum o an için ‘Kızınız spina bfida hastası. Sırtındaki şişliğe dikkat edin, hemen İstanbul’a götürmelisiniz’ Çok korkuyordum. Bir yaralı kuş vardı sanki avuçlarımın arasında. Ben bu yaranın ne olduğunu bilmiyor, telafuz bile edemiyordum. Daha ne olduğunu anlamadan kızım Özge ameliyatla başladı hayatına. Ve 16 yaşına kadar ameliyat olmaya devam etti. Özge savaşçıydı. Yaşam umudunu hiç kaybetmedi. Onun savaşı bana da güç verdi. Anne-kız güçlerimizi birleştirdik ve doğuştan sırtımıza vurulan bu şişliği el ele vererek bu günlere geldik” ifadelerine yer verdi.
“ONUN DAHA ÇOK SEVGİYE İHTİYACI VAR”
Özge’nin ilk ameliyat olduğu anı anlatan Anne Marangoz; “Bu hastalığı bilmiyorduk. Hiçbir fikrimiz yoktu. Bir süre hastalığı araştırmak ve tedavi için hastane bulmakla geçti. Sonunda İstanbul’da bir hastaneye başvurduk. Kızım Özge’nin tedavisi bu hastanede yapılacak ve ilk ameliyatına da burada girecekti. Henüz bir yaşındasın ve ameliyat oluyorsun. Düşünmesi bile ürkütücü. O anları asla unutamıyorum. Ve Özge her ameliyata girdiğinde hastalık hakkında yeni bir bilgi ediniyorduk. Bir gün ayak tırnaklarını keserken etinin tırnaklarını kestim, acıdı diye çok korktum. Fakat acı yoktu. Meğer ki spina bfidalılarda bir ayakta his yokmuş. O günden beri Özge’nin sol ayağını bir kez sağ ayağına iki kez öpmeye başladım. Çünkü o yaralı, onun daha çok sevgiye ihtiyacı var” dedi. Özge’nin dört yaşına kadar dört kez ameliyat geçirdiğini aktaran Anne Marangoz; “Kızımın ameliyatları devam etti. Hastane bizim ikinci evimiz olmuştu sanki. Hastane, ameliyat, rehabilitasyon, acı… fakat tüm bunların aksine insanların yolda yürürken bakışları içimizi daha çok acıtıyordu. Özge savaşçıydı ve ona gururla bakılmalıydı, acıyarak değil. Özge daha doğuştan tüm bunlarla savaşmak zorunda kaldı. Biz hep gülümsemeye devam ettik. Arkamızda bıraktık tüm acıları” diye konuştu.
BU HASTALIĞIN TANINMASINI İSTEDİM
Yaşadığı anıları kitaba dökmek istediğini ifade eden Anne Kalbiye Marangoz; “Bu kitabı yazmamdaki amaç spina bifida hastalığının tanınmasının yanında kızımın verdiği mücadeleyi herkesin okumasıydı. Ders almasıydı. Bu çocukların hem kendileri hem de toplumda yaşadıklarının bilinmesiydi. Ne gerek vardı yazmaya diyenlere karşı bu kitabı yazmakla çok güzel bi iş yaptığıma inanıyorum” ifadelerine yer verdi.

MEHMET KELEŞ

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Facebook Yorum

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!