Reklamı Geç
AHMET YILDIZ
ABDULLAH ÖĞE
Tekirdağ
29 Mart, 2024, Cuma
  • DOLAR
    31.98
  • EURO
    34.67
  • ALTIN
    2225.8
  • BIST
    9111.5
  • BTC
    65855.908$
VAHAP AKAY

 “ÇAY YOKSA KEYİF YOK!”

 “ÇAY YOKSA KEYİF YOK!”
CHP Genel Başkan Yardımcısı Orhan Sarıbal ve CHP Tekirdağ Milletvekili ve TBMM Tarım Komisyon Üyesi Dr. İlhami Özcan Aygun, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun talimatı ile Kovid-19 nedeniyle üreticinin ve mevsimlik işçinin giremediği Rize’de çay hasadının yapılamamasına ilişkin sıkıntıları inceledi.
MUSTAFA ÇETİN

Çay taban fiyatının hala açıklanmamasından kaynaklı gerginliğin olduğu Rize’de üretici, meslek örgütleri, sivil toplum kuruluşları ve belediye başkanları ile görüşen CHP’li vekillerin temasları ses getirdi. Rize Milletvekili ve AK Parti Genel Başkan Yardımcısı olan Hayati Yazıcı, çay taban fiyatı ve çay üreticisinin Karadeniz’e girişi için Pazartesi günü karar alınacağını açıkladı. CHP Genel Başkan Yardımcısı Sarıbal, “Çiftçi yoksa hayat yok, çiftçi yoksa ekmek yok, çay yoksa keyif yok” diye konuştu. Türk insanının kişi başına yıllık 3.5 kg tüketimle dünyanın en fazla çay tüketen ülkesi olduğuna işaret eden Sarıbal, “Çay, Türk insanı için geleneksel ve yaşama keyif veren içecektir. Sohbetlerin ana içeceğidir” diye konuştu. Sarıbal, Karadenizli çay üreticisinin ağırlıklı olarak İstanbul gibi metropollerde yaşadığına işaret ederek, “Kovid-19 salgını nedeniyle üretici bölgeye, işinin başına gidemiyor. Çoğu Gürcistan ve çevre illerden gelen mevsimlik işçi de bölgeye gidemiyor” dedi. Sarıbal, İş Kur, Çay Kur ve Tarım ve Orman Bakanlığı ile işbirliği içinde mevsimlik tarım işçilerin istihdam edilmesini önerdi.

“51 BİN MEVSİMLİK İŞÇİ GEREKİYOR”

CHP Tekirdağ Milletvekili İlhami Özcan Aygun da AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 18 yıl önce “Allah’ın verdiği çaya kota mı olurmuş, kontenjan mı olurmuş” sözlerini anımsatarak, “Aradan 18 yıl geçti, hala kota ve kontenjan var. Çay hasadı yapılamadı, taban fiyat açıklanamadı” eleştirisini getirdi. Aygun, çay hasadının yapılamaması halinde çay fiyatının yükseleceğini hem çiftçi hem tüketicinin mağdur olacağını söyledi. Aygun, Çay tarımında üç dönem hasat yapıldığını, Mayıs ayı ortalarında hasada başlanacağını belirterek, “Her sürgün dönemi yaklaşık 25 gün sürmektedir. Bir işçi, günlük ortalama 350 kilogram çay toplamaktadır. Üç dönem gerçekleşen çay hasadı için bu hesaba göre yaklaşık 51 bin 428 işçiye gereksinim bulunmaktadır” dedi. Aygun, İş Kur üzerinden sorunun rahatlıkla çözülebileceğini kaydetti. Dünyada çay üreten ülkelerde hammadde maliyeti yüzde 60-65 aralığında iken, Türkiye’de bu oranın yüzde 75-80 aralığında olduğuna dikkat çeken Aygun, şöyle devam etti: “Birleşmiş Milletler (BM) Gıda ve Tarım Örgütü’nün (FAO)  Raporu’nda 10 yıl sonra Türkiye'nin yaklaşık 270 bin ton olan yıllık çay tüketimin 400 bin tona çıkacağı, ancak 2008/17 döneminde yıllık ortalama yüzde 4.9 olan tüketim artışının gelecek 10 yılda yüzde 3.3'e gerileyeceği öngörülmüştür.”

AK PARTİ’DE YANKILANDI

CHP’li vekillerin bu çıkışı kısa sürede iktidarda yankı buldu. Bugüne kadar harekete geçmeyen AK Parti, Pazartesi günü yapılacak kabine toplantısında karar alınacağını belirtti. AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı, hem çay fiyatı hem de çay toplanmasına ilişkin karar çıkacağını, üreticinin enflasyona ezdirilmeyeceğini söyledi.

YEM DESTEĞİ SAĞLADIK

Bu kararı değerlendiren CHP’li Aygun,  “Çabalarımızın, üretici lehine sonuç vermesinden mutluyuz. Et ve süt üreticisinin mağduriyetini aktarmış ve yem desteği çağrısı yapmıştık. Bu girişimimiz de sonuç vermiş ve Tarım ve Orman Bakanlığınca yem desteği kararı alınmıştır” diye konuştu.

MEHMET KELEŞ

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Facebook Yorum

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!