Reklamı Geç
AHMET YILDIZ
ABDULLAH ÖĞE
Tekirdağ
29 Mart, 2024, Cuma
  • DOLAR
    31.98
  • EURO
    34.67
  • ALTIN
    2225.8
  • BIST
    9111.5
  • BTC
    65855.908$
VAHAP AKAY

ÇERKEZKÖY-KAPIKULE HIZLI TREN HATTININ YÜZDE 38’İ TAMAMLANDI

ÇERKEZKÖY-KAPIKULE HIZLI TREN HATTININ YÜZDE 38’İ TAMAMLANDI
Türkiye’nin Avrupa ile demiryolu bağlantısını sağlayacak olan Halkalı-Kapıkule Demiryolu Projesi’nin yapımı süren Çerkezköy-Kapıkule hattında çalışmaların yüzde 38’i tamamlandı.
MUSTAFA ÇETİN

Türkiye’nin Avrupa ile yüksek standartlı demiryolu bağlantısını sağlayacak Halkalı-Kapıkule Demiryolu Projesi’nin yapımı süren Çerkezköy-Kapıkule hattında çalışmaların yüzde 38’i tamamlandı. Çalışmalar kapsamında 1. Etap olan Çerkezköy-Kapıkule hattındaki güzergah üzerinde 7 ayrı noktada şantiye çalışmaları aralıksız sürerken, projenin 2. Etabı olan Halkalı-Çerkezköy kesiminin de 2021 yılı yatırım programına alındığı ve ihale hazırlık çalışmalarının devam ettiği öğrenildi.
İPEK DEMİRYOLU GÜZERGAHININ EN ÖNEMLİ HALKASI
Proje kapsamında 229 kilometre güzergâhta saatte 200 kilometre hıza uygun, çift hatlı, elektrikli ve sinyalli olarak hem yük hem de yolcu taşımacılığı yapılabilecek yeni hızlı tren hattı inşaat çalışmaları tüm hızıyla devam ediyor. Proje kapsamında; Türkiye, Asya-Avrupa arasında taşımacılık yönünden bir köprü konumuna girerken taşımacılıkta da fark oluşturacak. Halkalı-Kapıkule demiryolu projesi, Asya-Avrupa koridorunun ilk parçasını oluştururken, projenin tamamlanması ile birlikte İpek Demiryolu güzergâhının Türkiye’den geçen bölümünü Avrupa bağlantısını oluşturan en önemli halkalarından biri de oluşturulmuş olacak.
YÜZDE 38’İ TAMAMLANDI
Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’ndan alınan bilgilere göre, Halkalı-Kapıkule projesinin tamamlanmasıyla; Halkalı-Kapıkule (Edirne) arası yolcu seyahat süresinin 4 saatten 1 saat 20 dakikaya düşürülmesi, yük taşıma süresi ise 6 saat 30 dakikadan 2 saat 20 dakikaya düşürülmesi ve mevcut hat kapasitesinin de 4 kat artırılması hedefleniyor. Yine projenin tamamlanmasıyla birlikte yıllık taşıma rakamlarının yolcu bazında 3.4 milyon, yük bazında ise 9.6 milyon tona ulaşması bekleniyor. Projenin 1.etabı olan 153 kilometre uzunluğundaki Çerkezköy-Kapıkule kesiminde, Avrupa Birliği İPA fonlarından yararlanılmaktadır. Yapım çalışmalarında yüzde 38 fiziki ilerleme sağlandı. Ayrıca proje kapsamında; 2,3 kilometre uzunluğunda 10 adet aç-kapa tünel, 2 km. uzunluğunda 2 adet viyadük, 16 adet köprünün yapılması planlanıyor
İKİNCİ ETAP İÇİN İHALE HAZIRLIKLARI SÜRÜYOR
Projenin 2.etabı olan 76 kilometre uzunluğundaki Halkalı-Çerkezköy kesimi Ulaştırma Bakanlığı Altyapı Yatırımları Genel Müdürü (AYGM) 2021 Yılı Yatırım Programında yer almıştır. İhale hazırlık çalışmaları devam etmektedir.

MEHMET KELEŞ

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Facebook Yorum

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!