Reklamı Geç
çetintaş ticaret
Tekirdağ
19 Nisan, 2024, Cuma
  • DOLAR
    31.98
  • EURO
    34.67
  • ALTIN
    2225.8
  • BIST
    9111.5
  • BTC
    65855.908$

“ÇERKEZKÖY’Ü ORGANİZE EDECEK SEVİYEDEYİZ”

“ÇERKEZKÖY’Ü ORGANİZE EDECEK SEVİYEDEYİZ”
UMAY Arama Kurtarma Derneği Başkanı Mustafa Tokgöz, “Biz bu ekibi büyütmek istiyoruz ama bunların büyümesinin belirli bir süreci var. Bir arama kurtarmacıyı yetiştirmek 1 günlük iş değil. Bir arama kurtarmacının yetişmesi için 8 aylık ayrı ayrı periyotlarla eğitim görmesi gerekiyor. Şu an Çerkezköy’de bir afet olsa biz şu an tamamen Çerkezköy’ü organize edecek durumdayız” dedi.

UMAY Arama Kurtarma Derneği, yerel ve ulusal basın temsilcilerini kahvaltıda ağırladı. Tunalı Butik Hotel’de düzenlenen kahvaltı programına UMAY Arama Kurtarma Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Tokgöz, Dernek Başkan Yardımcısı İYİ Parti Çerkezköy Belediyesi Meclis Üyesi Dilek Köksal, dernek üyeleri ve basın mensupları katılım sağladı. 


“PANDEMİ DÖNEMİNDE DE ÇALIŞTIK”
Kahvaltı programında dernek çalışmaları hakkında bilgi veren Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Tokgöz, “Pandemi döneminde aynı şekilde çalıştık. Zaten biz derneği kurduktan hemen sonra pandemi meydana geldi. Resmi olarak bir şey yapamasak da bireysel olarak biz arkadaşlarla birlikte 65 yaş üstü ailelerin alışverişleri olsun, ihtiyaçlarının giderilmesi olsun, yine bizim bünyemizde var olan ihtiyaç sahibi ailelerin ihtiyaçlarının giderilmesi olsun o tür faaliyetlerimize devam ettik.” dedi. 
“3 BİN 500 KİŞİYE EĞİTİM VERİLDİ”
2021 yılının afet eğitim yılı olarak ilan edilmesi ile birlikte çalışmaları yürüttüklerini ifade eden Tokgöz, “derneğimiz bünyesinde şu an ilk etapta 5 arkadaşımız eğitici eğitmenliği aldı. Onlar da Çerkezköy’de sivil toplum kuruluşlarına ve siyasi partilere eğitimler verdiler. Derneğimiz sadece Çerkezköy’de şu anda yaklaşık 3 bin 500’e yakın kişiye afet bilinci eğitimi verdi. Yine 15-17 Haziran arasında 2. Etap eğitici eğitmenlik sınavları başlıyor. 10 arkadaşımız daha katılım sağlayacak. Orada uzaktan, yüz yüze eğitimlerimiz halen devam ediyor. Eğitim isteyen kurumlara, sivil toplum kuruluşlarına, halka eğitimlerimizi veriyoruz.” ifadelerini kullandı. Tekirdağ Umay Arama ve Kurtarma Derneği’ni, UMAY arama kurtarma olarak uluslararası bir düzey haline getirdiklerini ifade eden Tokgöz, “Şu anda internet sitemizin çalışması yapılıyor.  Yine 12 ile temsilcilik verilmesi çalışmamız var. Aynı zamanda yurt dışında Almanya ve Hollanda’ya yine temsilcilik verme çalışmamız var. Bu süreçte de şu an çalışması devam ediyor. Ama bu ayın sonuna kadar temsilciliklerin hepsi verilmiş olacak.” dedi.
“GÖNÜLLÜ SAYILARIMIZ HER GÜN ARTIYOR”
Tekirdağ halkının gönüllülük anlamında bilinçli bir halk olduğunu söyleyen Tokgöz, “Gönüllü sayımız her geçen gün büyüyor. Derneği ilk açtığımızda pandemi sürecinde 250-300’lerde olan gönüllü sayımız şu an binlere dayandı. Sadece Çerkezköy’de 830’a yakın gönüllümüz var. Ve Çerkezköy’ün içinde kalıp da Çorlu’dan falan gelen talepler doğrultusunda oralara da ilçe koordineleri kurmayı düşünüyoruz. Çünkü malum hepimiz çalışıyoruz. Bu işleri de gönül verdiğimiz için yapıyoruz. Sürekli de o arkadaşlarla ilgilenemediğimiz için b ir yerde de işleyişin sürekli devam etmesi gerekiyor. Gönüllülerin sorularına cevaplar verilmesi gerekiyor ya da gönüllülerin eğitim süreçlerini devam ettirmek gerekiyor. Bundan dolayı da yönetim kurulumuzla birlikte aldığımız karar neticesinde ilçelerimize de koordinelik verme gibi bir çalışmamız var. Şu an Kapaklı, Çorlu, Malkara ve Muratlı’da koordinelik vereceğimiz arkadaşlarımız var. Diğer ilçeler de de yine çalışmalarımızı devam ettireceğiz. Bu şekilde hızla büyüyen bir sürecimiz var. Bu sürece de ayak uydurmaya çalışıyoruz.” dedi. 
“ÇERKEZKÖY’Ü ORGANİZE EDECEK DURUMDAYIZ”
Büyük Marmara Depremi gibi bir gerçeğin olduğunu ve Tekirdağ’ın arama kurtarma ekiplerine ihtiyacı olduğunu ifade eden Tokgöz, “Biz istiyoruz ki Trakya’da bulunan her insan afet konusunda ufak da olsa bir bilgi sahibi olsun. Ama biz kendi açımızdan baktığımız zaman bizim dernek olarak zaten şu an 30 kişilik bir ekibimiz var. Biz bu ekibi büyütmek istiyoruz ama bunların büyümesinin belirli bir süreci var. Bir arama kurtarmacıyı yetiştirmek 1 günlük iş değil. Bir arama kurtarmacının yetişmesi için 8 aylık ayrı ayrı periyotlarla eğitim görmesi gerekiyor. Şu an Çerkezköy’de bir afet olsa biz şu an tamamen Çerkezköy’ü organize edecek durumdayız. Bu süreçte biz bireysel olarak ne yaparsak yapalım bizim burada ulaşacağımız kişi sayısı belli. Bir de biliyorsunuz Tekirdağ’daki insanların iş ve ev gibi yoğun tempoları var. İnsanlar zaten 8-12 saat fabrikada çalışıyorlar. Bu insanları bir de tutup zamanlarından feragat ettirip 8 ay eğitime göndermek çok zor. Bu çok zorlu bir süreç. Bir Tekirdağ’da bu eğitimi alabileceğimiz yer yok. Bu eğitimin alınabilmesi için İstanbul, Sakarya ya da Bursa’ya göndermemiz gerekiyor. AFAD’ın birlikleri buralarda var. Hala belediyelerle görüşmelerimiz devam ediyor. Büyükşehir’e de taleplerimizi ilettik. Ne kadar insanı bu şekilde bilinçlendirirsek afet konusunda o bize fayda sağlayacak.” dedi. 
“BU KADAR GÖNÜLLÜYÜ GÖRMEZDEN GELMEYECEKLERİNİ DÜŞÜNÜYORUM”
Dernek Başkan Yardımcısı Dilek Köksal da, “UMAY Arama ve Kurtarma Derneği diğer derneklerden farklı. Gönüllülük esasına dayalı bir dernek. Tekirdağ bölgesi deprem bölgesi. Ben depreme karşı çok hassasım. Mustafa Başkan’a dernek kurmasında yardımcı oldum.” dedi. Bir siyasetçi olarak siyasi partilerin derneğe karşı tutumunu nasıl buluyorsunuz sorusunu da yanıtlayan Köksal, “Ben belediyemizin ittifak belediyesi olabiliriz. Ben çabalarıma rağmen belediyemizin beklediğimiz oranda yardımcı olduğunu söyleyemeyeceğim. Belki Vahap Başkan, başkan yardımcıları bu konuda bana biraz gönül koyacaklar ama bizi diğer derneklerden ayırt etmeleri gerekiyor. Çerkezköy deprem bölgesinde, örneğin sanayi bölgesinde yaşıyoruz, fabrikalardan birinde bir yangın, patlama olabilir.  Çerkezköy’ün merkezinde bir arama kurtarma derneği var. Bu derneği el üstünde tutması gerekiyor ama ticaret ve sanayi odasının, ama belediyelerimizin, ama siyasilerimizin. Ben gereken çabayı sarf ediyorum. Eminim ki bizi fark edecekler. Bu kadar gönüllüyü görmezden gelmeyecekler. Sanayicilerimizin bizi görmezden geleceğini düşünmüyorum. Çerkezköy gerçekten çok şanslı. Böyle bir ekip deneyimli arkadaşlar var. Bizlerden faydalansınlar. Desteğe ihtiyacımız var. Ekipman konusunda desteğe ihtiyacımız var. ” dedi.

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Facebook Yorum

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!