Reklamı Geç
AHMET YILDIZ
ABDULLAH ÖĞE
Tekirdağ
28 Mart, 2024, Perşembe
  • DOLAR
    31.98
  • EURO
    34.67
  • ALTIN
    2225.8
  • BIST
    9111.5
  • BTC
    65855.908$
VAHAP AKAY

DİŞ TAŞI TEMİZLİĞİ VE AĞIZ DİŞ SAĞLIĞINDAKİ ÖNEMİ

DİŞ TAŞI TEMİZLİĞİ VE AĞIZ DİŞ SAĞLIĞINDAKİ ÖNEMİ
Optimed Hastanesi Diş Hekimi Dt. Erdem Arslantekin diş taşı temizliği ve ağız sağlığındaki önemi hakkında faydalı bilgiler paylaştı.
MUSTAFA ÇETİN

Arslantekin, yaptığı bilgilendirmede şu ifadelere yer verdi; “Diş taşı temizliği bir diğer adıyla detertraj ve polisaj işlemleri diş yüzeyini doğru fırçalamamaya bağlı bakteri plağı birikintileri ve besin artıklarını, sigara kahve lekelenmelerini diş yüzeyinden uzaklaştırmayı hedeflediğimiz tedavi yöntemidir. Bu tedavi titreşim oluşturan su ile çalışan bir cihaz ve scaler dediğimiz aletin kullanarak yaptığımız işlemin ardından fırça ile dişlerdeki lekelenmeleri giderdiğimiz bir işlemdir” dedi.

DİŞ TAŞI TEMİZLİĞİ NEDEN YAPILIR?

Diş taşı temizliğinin yapılış yöntemleri hakkında bilgi veren Arslantekin; “Diş yüzeyinde biriken bakteri plağı ve kolonizasyon diş eti bölgesinde enflamasyona; buna bağlı dişetinde kızarıklığa ve diş eti irritasyonuna neden olmaktadır. Başlarda yumuşak dokuda başlayan bu enflamasyon gingivitis olarak adlandırılmakta olup diş 2- 4 günlük bakteri plağı oluşumuyla diş fırçalamamakla başlayabilir. Bunu takiben biz hastalarımızda diş fırçalarken kanamaya, diş etinde kırmızı bant şeklinde renkleşme ve ağız kokusu (halitozis) gibi problemlerle karşı karşıya kalmaktayız. Gingivitisin ileriki evreleri yumuşak dokudan yayılan enflamasyon sert kemik dokuya da geçebilmektedir. Bu evre periodontitis olarak adlandırılmakta olup hastada artık geri dönüşümsüz bir alveoler kemik kaybına ve dişin destek dokularının yavaş yavaş kaybolmasına ve diş eti çekilmesi dediğimiz problemlere sebep olur. Diyabet hastalarında bu hastalık bakteri plağından bağımsız dahi gelişebilmektedir ve diyabetin 6. komplikasyonu olarak görülmektedir. Periodontitis diş eti çekilmesi ve destek doku kaybına neden olduğu gibi beraberinde dişlerde sallanmaya (mobilite) neden olur. Hastalarımız çiğneme problemleriyle karşı karşıya kalır ve diş etinde ciddi ağrılar başlar. Bu kronik seyirli bir rahatsızlıktır akut olarak dişetinizin çekildiğini göremezsiniz. Uzun yıllar içinde olur ancak tedavi ettirmemekte ısrarcı olursanız 5-6 sene içerisinde dişleriniz çekime gitmek durumunda kalabilmektedir.

En sık sorulan sorulardan biri ‘Diş taşlarımı temizlettim, dişlerimde hassasiyet oldu.’ şeklindedir. Hassasiyet 1-2 gün içerisinde geçecektir, bu durum normaldir. Yoğun diş taşı ve plak birikimi olan hastalarımızda kanama normaldir ve diş etlerinin kendini toplaması yaklaşık 1 haftayı bulur. Bazen ‘’Diş taşlarımı temizlettim ama dişlerim sallanmaya başladı.’’ diyen hastalarımız da oluyor. Şöyle ki; o dişleri yerinde tutan diş eti tamamen çekilmiş arada o dişleri tutan şey diş taşlarıdır. Biz bunları temizleyerek aslında dişin gerçek durumunu göstermiş oluyoruz. Aksi takdirde o dişler zaten 1 sene içerisinde kaybedilecek durumda olmaktadır. Diş eti sağlığı diş sağlığı kadar önemlidir. Diş eti pembe mercan renginde olduğunda sağlıklı; kırmızı ödemli görünümde ise sağlıksızdır. Sonuç olarak; diş taşı temizliği ağız kokusunun en büyük nedenlerinden biridir, dişlerinizin sallanmasına neden olmaktadır. Çürük tedavi edilmezse kanal tedavisi kanal tedavi için bile geç kalınmışsa en fazla 1 dişinizi kaybetme durumuz olur. Ancak periodontal tedaviniz (diş eti tedavisi) gerçekleştirilmezse aynı anda birden fazla dişiniz kaybedilir” ifadelerine yer verdi.

 

MEHMET KELEŞ

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Facebook Yorum

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!