Reklamı Geç
çetintaş ticaret
Tekirdağ
25 Nisan, 2024, Perşembe
  • DOLAR
    31.98
  • EURO
    34.67
  • ALTIN
    2225.8
  • BIST
    9111.5
  • BTC
    65855.908$

DÖNMEZ: “GÜNEŞE YAZILAN İSTİKLAL ASLA SİLİNMEZ”

DÖNMEZ: “GÜNEŞE YAZILAN İSTİKLAL ASLA SİLİNMEZ”
CHP Çerkezköy İlçe Başkanı Ayfer Dönmez: “20. yüzyılın başlarında yazılmış olmasına rağmen Akif’in şiiri günümüzde dahi yolumuzu aydınlatıyor. Nihayetinde güneşe yazılan istiklal, asla silinmez. Marşı her okuduğumuzda, bize böyle güzel bir vatan bırakan atalarımıza minnet duyuyoruz” dedi.

CHP Çerkezköy İlçe Başkanı Ayfer Dönmez İstiklal Marşı’nın kabulünün yıldönümü nedeniyle bir mesaj yayımladı.

MİLLİ MARŞ’IN TARİHİNİ ANLATTI

Dönmez mesajında şu ifadelere yer verdi; “Milli marş; özlü dizeleriyle, bir millete millet olduğunu hatırlatan, yurt ve bayrak sevgisinin, bağımsızlık ve çağdaşlık tutkusunun altını çizen, devletin yüce timsalidir.  Türk Ulusunun milli mücadele verdiği günlerde Batı Cephesi Komutanı İsmet İnönü, cephedeki Mehmetçiği şevke getirip coşturacak bir milli marş yazılmasını önerir. Paşanın bu düşüncesi yerinde bulunarak bunun için bir yarışma tertip edilir. Tek şart yazılacak marşın milli mücadele ruhunu ifade edecek güç ve kudrette olmasıdır. Böyle büyük güç ve kudreti barındıracak bir şiiri ancak imanıyla, yaşantısıyla Anadolu’nun çektiği ıstırabı hissedebilecek onun için yanıp kavrulan bir kişi yazabilirdi. O kişi hiç şüphesiz ki milli mücadeleye gönül vermiş Mehmet Akif’ten başkası değildi. Ancak yarışmada 500 Liralık para ödülü olduğundan ve bir milletin milli marşının para ile yazılamayacağı düşüncesinde olduğundan yarışmaya katılmamıştı. Para ödülü iptal edildi ve Mehmet Akif marşı yazmayı kabul etti. Hepimizin bildiği gibi, milli mücadele ruhunu her satırında hissettiren marşımızı Mehmet Akif yazdı ve 12 Mart 1921 günü TBMM kürsüsünde defalarca okunarak ve ayakta alkışlanarak "istiklâl marşı" olarak kabul edildi.

“AKİF’İN ŞİİRİ YOLUMUZU AYDINLATIYOR”

İstiklal Marşı, İfadesi o kadar güçlü ki, o zorlukları yaşamayan bizlere o dönemi hissettiriyor ve kefensiz yatan kınalı kuzuların seslerini duyuruyor adeta. İstiklal Marşımız bir mürekkep eseri değil, bir milletin tarihinin günlüğüdür. O günlükte neler yoktur ki… Atalarımızın kanlarını döktüğü topraklar, geri dönmeyen babalar, çaresiz kalan anneler, boşalan şehirler… Yalnız sözleriyle bizlere güç vermez marşımız. Kimi zaman bestesi bir askerin çığlıklarıdır kulağımızda. 20. yüzyılın başlarında yazılmış olmasına rağmen Akif’in şiiri günümüzde dahi yolumuzu aydınlatıyor. Nihayetinde güneşe yazılan istiklal, asla silinmez. Marşı her okuduğumuzda, bize böyle güzel bir vatan bırakan atalarımıza minnet duyuyoruz. Bizlerin de gelecek nesillerimize daha güzel ve aydınlık yarınlar bırakmak boynumuzun borcumuzdur. Geçmiş, yeni neslin sahip çıkmasıyla anlam kazanır. Gelecek neslimize olduğu gibi geçmişimize, Atalarımıza da borcumuzu tarihimizi yaşatarak, milletimiz için çalışarak ödeyebiliriz. Her dönemin ilacı olan İstiklal Marşı’nı kelimenin tam anlamıyla anlayarak, ondan ders alarak bunu gerçekleştirebiliriz. Milletimizin tüm hissiyatına tercüman olan bu marşı yazdığı için millî şairimizi minnet ve saygıyla anıyor, İstiklal Marşımızın kabulünün 99. Yılını kutluyoruz” dedi.

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Facebook Yorum

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!