Reklamı Geç
çetintaş ticaret
Tekirdağ
19 Nisan, 2024, Cuma
  • DOLAR
    31.98
  • EURO
    34.67
  • ALTIN
    2225.8
  • BIST
    9111.5
  • BTC
    65855.908$

“ENGELLERİ KALDIRMAK VE İNSAN GİBİ YAŞAMAK İSTİYORUZ”

“ENGELLERİ KALDIRMAK VE İNSAN GİBİ YAŞAMAK İSTİYORUZ”
Türkiye Sakatlar Derneği Çerkezköy Şube Başkanı Gülnur Kocaçınar; “Engelliler olarak ayrıcalıklar değil, eşitlik istiyoruz. Engelsiz bir dünyada herkes gibi eşit insanlar olarak yaşamak istiyoruz, bunu hak ettiğimize inanıyoruz” dedi.

TSD Çerkezköy Şube Başkanı Gülnur Kocaçınar, Engelliler Haftası nedeniyle bir mesaj yayımladı.

“EŞİT İNSANLAR OLARAK YAŞAMAK İSTİYORUZ”

Kocaçınar, yayımladığı mesajında; “Yapılan her yeni düzenlemeyle rapor sistemi, engelliler aleyhine hak kaybı yaratacak, telafi edilmeyecek hasarlar yaratarak biçimlendiriliyor ve uygulanıyor. Rapor sisteminde Dünya Sağlık Örgütü’nün ölçütlerinden hızla uzaklaşıldığı ve giderek keyfiyete döküldüğü için birçok engelli, kağıt üzerinde engelsiz görünüyor. Birçok engelli bozulan rapor sistemi nedeniyle sağlık desteği, engelli aylığı, bakım yardımı alamıyor ve hatta emeklilik haklarını yitirip kendilerine borç çıkarıyorlar. Engellilerin süreğen hastaların yaşamının sağlıklı ve güncel sürdürebilmeleri için gerekli, hayati görme, sahip ortez, protez, tekerlekli sandalye, işitme cihazı, ilaçlar, hasta bezi vb araç ve malzemeleri için SGK tarafından verilen destekler artık hiçbir değer ifade etmiyor. Zaten açlık sınırının altında olan engelli aylıkları, bakım yardımlarıyla bu malzemelerin farklarını ödemek mümkün değil. Özetle, yemesek, içmesek dahi yaşantımızı sürdürebilmemiz için gerekli araçlara, malzemelere, ilaçlara erişemez durumdayız. Gelirimiz artmıyor, artsa bile temel harcamalara; elektriğe, doğalgaza, kiraya, ulaşıma bile yetmiyor. Eğitim hakkımız ise daha evimizin kapısından itibaren engellerle dolu bir dünyaya aşma imkanımız olmadığı yeterli okul ve eğitmen bulunmadığı için hiç kalmadı. Engellilerin yaşama katılımının önündeki setler, bariyerler, engeller kaldırılmıyor. Böylece engelliler evlerinde hapis bırakılıyor. İstihdam için konulan kotalara devlet uymuyor, birileri kamuda işe alınacaksa da eğitimine, bilgisine, becerisine ve yeterliliğine bakılmıyor. Mülakat adı altında önceden iktidar partilerinden gönderilen listelere göre işe alımlar yapılıyor Liyakat değil, ‘sadakat’ aranıyor. Devletin uymadığı kotaları özel kesim ise hiç umursamıyor, biliyor ki ne denetleyen var ne de verilecek cezanın caydırıcılığı var. Engellilere hayatı cehenneme dönüştüren bu yanlışlıklar sorunlar sistemi bir an önce değişmelidir. Birleşmiş Milletler Engelli Hakları Sözleşmesi mevcut yasaların tanıdığı haklar eksiksiz uygulanmalıdır. Rapor sistemi mutlaka Dünya Sağlık Örgütü’nün ölçütlerine göre belirlenmelidir. Aylıklar, evde bakım yardımı miktarları insanca yaşanacak düzeye çıkarılmalı ve SGK destekleri zaman yitirilmeden gereksinimleri karşılayacak şekilde düzenlenmelidir. Fiziki engelleri kaldıracak düzenlemeler hızla yerine getirilmeli, hiçbir koşulda erteleme gündeme gelmemelidir. Engelliler eğitim haklarına erişebilmeli ve yararlanabilmeli, istihdamda kotalar eksiksiz uygulanmalı, uygulamayanlara karşı caydırıcı önlemler artırılması, kamu istihdamından liyakat vazgeçilmez olmalı, keyfiyete olanak tanınmamalıdır” dedi.

DOLU DOLU BİR HAFTA

Hafta etkinlikleri kapsamında 10 Mayıs Salı gecesi Çerkezköy Atatürk Kültür Merkezi’nde bir gece gerçekleştireceklerini ifade eden Kocaçınar, “11 Mayıs Çarşamba günü Çerkezköy Kaymakamı Murat Duru’yu makamında ziyaret ederek bir öğrencimiz Kaymakamlık makamına oturacak. VİP ve polis araçlarıyla şehir turundan sonra üyelerimizden birkaç çocuğumuz Kaymakam Murat Duru’nun eşi Elif Duru’nun evine giderek birlikte bir gün geçirecek. 12 Mayıs Perşembe gecesi dernek binamız önünde askere gidecek üyelerimiz için kına gecesi yapacağız. 13 Mayıs günü ise dernek binamızda yönetim kurulu üyelerimizle birlikte derneğimizde misafirlerimizi kabul edeceğiz. 14 Mayıs Cumartesi günü dernek üyelerimiz için boğazda yat turu düzenleyeceğiz. 15 Mayıs Pazar günü Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi tarafından Muratlı piknik alanında Tekirdağ’daki tüm üyeler için düzenleyeceği pikniğe katılım sağlayacağız. 16 Mayıs günü ise Çorlu 5.Kolordu Komutanlığı’nda üyelerimiz bir gün temsili askerlik yapıp yemin edecekler. Gerçekleştireceğimiz bu etkinliklere tüm vatandaşlarımızı davet ediyoruz ” diye konuştu.

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Facebook Yorum

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!