Reklamı Geç
AHMET YILDIZ
ABDULLAH ÖĞE
Tekirdağ
29 Mart, 2024, Cuma
  • DOLAR
    31.98
  • EURO
    34.67
  • ALTIN
    2225.8
  • BIST
    9111.5
  • BTC
    65855.908$
VAHAP AKAY

FRANSIZ PEYNİR ÜRETİCİSİ, İŞÇİ ÇIKARIYOR

FRANSIZ PEYNİR ÜRETİCİSİ, İŞÇİ ÇIKARIYOR
CHP Tekirdağ Milletvekili Dr. İlhami Özcan Aygun, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk’un yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde, Tekirdağ Çorlu merkezli ve Fransa menşeli, dünyanın en önemli peynir üreticilerinden biri olan Bel Karper firmasının Türkiye’deki İş Yasası’na ve Anayasa’ya uymadığını vurguladı.
MUSTAFA ÇETİN

Pandemi döneminde işçi çıkaran firmanın sayısal çoğunluk elde eden ve bunu mahkeme kararı ile tescilleyen Tek Gıda İş Sendikası’nın toplu sözleşme yetkisini tanımadığına işaret eden Aygun, “Firma, kendi ülkesinde nasıl yasalara uyuyorsa Türkiye’de de uymak zorundadır” diye konuştu. Aygun, TBMM Başkanlığı’na sunduğu ve Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk’a yönelttiği soru önergesinde; Tek Gıda İş Sendikası’nın üye sayısı açısından fabrikada toplu sözleşme yetkisi elde ettiğini vurgulayarak, “Ancak Bel Karper bu yetkiyi tanımamıştır. Sendika, altı yıl süren mahkeme sürecinin ardından yetki davasını kazanmıştır. Yetki hakkı mahkeme kararı ile tescillenen Sendikanın Bel Karper Firması ile Toplu İş Sözleşmesi Masası’na oturmasını sağlayacak mısınız?” diye sordu. Bel Karper Firması’nın, pandemi döneminde 5 sendikalı işçiyi işten çıkardığını kaydeden Aygun, “12 sendikalı işçi de ücretsiz izne gönderilmiştir. Pandemi döneminde işten çıkarma yasağı delinmiştir. Bu kapsamda firmanın yasaya uymasını sağlayacak mısınız?” dedi.

“12 İŞÇİNİN GERİ DÖNMESİNİ SAĞLAYACAK MISINIZ?”

Aygun, diğer sorularını şöyle sıraladı:

1. Tek Gıda İş Sendikası’nın Bel Karper’deki işyeri baş temsilcisi “işyeri sırlarını paylaştığı” gerekçesiyle işten çıkarılmıştır. Pandemi sürecinde “işten çıkarma yasağını” delmek için uydurulan bu gerekçeye karşı, Devlet olarak işçinin yanında olacak mısınız?

2. Sendikal hakların en ileri olduğu ülkelerden biri olan Fransa’da yasalara uyan Bel Karper firmasının; Türkiye’de de sendika hakları konusunda Anayasa ve yasa hükümlerine uymasını sağlayacak tedbirleri alacak mısınız?

3. Bel Karper firmasının, Tek İş Gıda Sendikası’nın işyeri baş temsilcisi başta olmak işten çıkarılan 5 işçisi ile ücretsiz izne çıkarılan 12 işçisinin işe geri dönmesini sağlayacak mısınız?

 

MEHMET KELEŞ

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Facebook Yorum

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!