Reklamı Geç
çetintaş ticaret
Tekirdağ
25 Nisan, 2024, Perşembe
  • DOLAR
    31.98
  • EURO
    34.67
  • ALTIN
    2225.8
  • BIST
    9111.5
  • BTC
    65855.908$

İKİZOĞLU: “TÜRKİYE’DE HER YIL 170 BİN KİŞİYE KANSER TEŞHİSİ KONULMAKTADIR”

İKİZOĞLU: “TÜRKİYE’DE HER YIL 170 BİN KİŞİYE KANSER TEŞHİSİ KONULMAKTADIR”
CHP Çerkezköy İlçe Kadın Kolları Başkanı Gülşah İkizoğlu; “Dünyada her yıl yaklaşık 14 milyon yeni kanser vakası ortaya çıkmaktadır. Türkiye'de her yıl ortalama 170 bin kişiye kanser teşhisi konulmaktadır” dedi.

CHP Çerkezköy İlçe Kadın Kolları Başkanı Gülşah İkizoğlu, 4 Şubat Dünya Kanser Günü nedeniyle farkındalık oluşturmak amacıyla basın açıklaması düzenledi.

“HER YIL 14 MİLYON YENİ KANSER VAKASI ORTAYA ÇIKMAKTADIR”

CHP İlçe Teşkilatı’nda düzenlenen basın açıklamasında İkizoğlu, şunları söyledi; “Kanser, dünya genelinde giderek artan bir sağlık problemi haline gelen ve buna bağlı olarak toplumlarda önemli bir sosyo-ekonomik yüke, bireylerde de maddi ve manevi zorluklara yol açan bir hastalıktır. Tüm bunların yanında, kanser türlerinin birçoğunun önlenebilir olması, Dünya Kanser Günü'ne verilmesi gereken önemin de giderek artmasını gerektirmektedir. Dünyada her yıl yaklaşık 14 milyon yeni kanser vakası ortaya çıkmaktadır. Türkiye'de her yıl ortalama 170 bin kişiye kanser teşhisi konulmaktadır. Ülkemizde kadınlarda en sık görülen türün meme kanseri olduğu, erkeklerde ise en sık görülen türlerin, prostat ve sigara kullanımı ile ilişkilendirilebilen akciğer kanserleri olduğu bilinmektedir. Çocukluk çağında görülen kanser türlerine bakıldığında ise, lösemi en sık görülen kanser türüdür. Uluslararası Kanser Savaş Örgütü (UICC) tarafından yayınlanan bildirgelerde kanserle mücadele konusunda yapılması gerekenlerde, sağlıklı bir çevre temel şartlardan biridir” dedi.

“EN ÖNEMLİ FAKTÖR ÇEVRE KİRLİLİĞİ”

Çerkezköy’ün sanayi kenti olması ve çevre kirliliği nedeniyle bölgede de sık sık kanser vakaları görüldüğüne dikkat çeken İkizoğlu; “Kanser genetik ve çevresel faktörlere bağlı oluşabilmektedir. Çevresel faktörleri kendi çevremizi göz önüne alarak yorumlamaya çalışacak olursak, sanayi bölgesinde oluşumuz, fabrika bacalarından salınan dumanlar, eskiden hayvanların su içebildiği temizlikte olup bugün yaklaşık 3 bin sanayi tesisinin atıklarıyla kirlenen Ergene nehrini düşünebiliriz. Ergene nehrinin dayanılmaz kokusu bir yana, bilim adamları sudan çıkan ağır metallerin sağlığa zararlı olduğunu ve kanser vakalarının son yıllarda görünür şekilde artış gösterdiğini ileri sürüyorlar. Ergene havzasının temizlenmesi için başlatılan çalışmalardan da henüz bir sonuç alınabilmiş değildir. Yaklaşık bir yıl öncesine kadar hemen hemen 7 kilometre yakınımıza yapılması planlanan kömürlü termik santral sağlığımız için büyük tehdit oluşturmaktaydı” ifadelerine yer verdi.

ERKEN TEŞHİSİN ÖNEMİNE DEĞİNDİ

Kanserde erken teşhisin önemli olduğunu ifade eden İkizoğlu; “Kanser türlerinin verebileceği fiziksel uyarıların erkenden farkına varmak, tetkikler için uzman desteği almak, erken tanı şansını arttırmaktadır. Sağlık Bakanlığı ve diğer özel kurum ve kuruluşların oluşturduğu toplum tabanlı kanser taramalarına yönelik çalışmaların desteklenmesi önemlidir. Bunun dışında, bireyler de, kendi vücutları hakkında bilgi sahibi olmalı ve olası bir değişikliği zamanında fark edebilmek için gerekli farkındalığa erişmiş olmalıdırlar. Çünkü erken teşhis, bir tedavinin başarılı olması yolunda atılabilecek ilk ve en önemli adımdır” diye konuştu.

“FARKINDALIĞIN BİR PARÇASI OLALIM”

Kansere karşı farkındalık oluşturulması gerektiğini söyleyen İkizoğlu; “4 Şubat Birleşmiş Milletler tarafından Dünya Kanser Günü olarak kabul edilmektedir. Hazırlanan farkındalık çalışmalarının teşvik edeceği sağlıklı yaşam davranışları ile kanserden korunmak mümkün olabilmekte, tarama programları sayesinde ve erken teşhis imkanları sayesinde kanser önlenebilmekte ve tedavi edilebilmektedir. Kanserle mücadele uzun soluklu bir maraton olup, kurum ve kuruluşların yanı sıra, bireylerin de bu farkındalık çalışmalarında aktif rol almasını gerektirmektedir. Farkındalığın bir parçası olalım!” ifadelerini kullandı.

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Facebook Yorum

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!