Reklamı Geç
çetintaş ticaret
Tekirdağ
19 Nisan, 2024, Cuma
  • DOLAR
    31.98
  • EURO
    34.67
  • ALTIN
    2225.8
  • BIST
    9111.5
  • BTC
    65855.908$

İKMİB BAŞKAN ADAYI KAYA; “BİRLİĞİMİZİ GELECEĞE TAŞIYACAĞIZ”

İKMİB BAŞKAN ADAYI KAYA; “BİRLİĞİMİZİ GELECEĞE TAŞIYACAĞIZ”
İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (İKMİB) Başkan adayı Özcan Doğu Kaya, kimya sektörünün Türkiye ekonomisine yüksek katma değer sağladığını ancak geliştirilecek yeni projelerle çok daha yüksek potansiyele ulaşabileceğini söyledi. Kaya, 7 Nisan’da gerçekleştirilecek seçimlerde yönetime gelmeleri durumunda yüksek teknolojiye dayalı katma değeri fazla, rekabetçi ürünlerin nitelikli ihracatını artıracağını ifade etti.

Kimya sektörünün en önemli çatı kuruluşu olan İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği’nde (İKMİB) seçim heyecanı yaşanıyor. İKMİB’in 7 Nisan 2022 tarihinde yapılacak seçimlerinde başkan adayı olan Özcan Doğu Kaya, kimya sektörünün Türkiye ekonomisine çok daha yüksek katma değer sağlayacak potansiyele sahip olduğunu belirtti. Kaya, yönetime gelmeleri durumunda İKMİB öncülüğünde; Ar-Ge, inovasyona dayalı üretim ve etkin ihracat stratejileri güçlü bir eko sistem yaratarak sektörün potansiyelini harekete geçireceklerini vurguladı. “Yüksek teknolojiye dayalı katma değeri fazla, rekabetçi ürünler üreterek dünya kimya sanayiinde nitelikli ihracatımızı artırmayı hedefleyen stratejiler izleyeceğiz” diyen Kaya, İKMİB Başkanlığına kimya sektörünün dönüştürücü gücünü harekete geçirecek; kapsayıcı, katılımcı, yenilikçi, yaratıcı ve dinamik bir yönetim anlayışıyla talip olduğunu söyledi. Kaya, Çerkezköy’de gazetecilerle gerçekleştirdiği sohbet toplantısında, kimya sektörüne yönelik beklentilerini ve yönetime gelmeleri durumunda gerçekleştireceği projeleri ve hedeflerini paylaştı.

“KİMYA SEKTÖRÜNÜ PAYDAŞLARIMIZLA BİRLİKTE GELİŞTİRECEĞİZ”

İKMİB Başkan Adayı Özcan Doğu Kaya, kimya sektöründe ihracat yapan tüm firmalara çok yönlü destek olmak için yola çıktıklarına dikkat çekerek, “Tüm üyelerimizin, birliğimizin faaliyetlerinden ve desteğinden etkin bir şekilde faydalandığı, yaygın ve eşit bir temsil ve söz hakkının olduğu bir İKMİB hedefliyoruz” dedi. İKMİB’in mevcut yapısını yenidünyanın kurallarına uygun olarak güçlendirerek, kimya sektörünün dönüştürücü gücünü harekete geçireceklerini vurgulayan Kaya şunları söyledi; “Katılımcı ve dinamik bir yönetim anlayışı ile İKMİB, tüm üyeleriyle kapsayıcı iletişim içerisinde olacak. Kimya sektörünün dönüştürücü gücünü harekete geçirmek için bunun şart olduğuna inanıyorum. Farklı iş yapış biçimleri olan tüm kimya sektörü paydaşlarımızla, işbirliği kültürü içerisinde birliğimizi geleceğe taşıyacağız.” 

“SEKTÖREL İHRACAT STRATEJİLERİ GELİŞTİRECEĞİZ”

Pandemi; tedarik, lojistik ve iklim krizleri ve dijital dönüşümle tüm endüstrilerde olduğu gibi kimya sektöründe de ezber bozan değişimlerin yaşandığına dikkat çeken Kaya, “Bu değişimlere paralel yeniden şekillenen küresel ticarette daha fazla pay almak için kimya sektörünün yeni stratejilere ihtiyacı var. Alt sektörleri birbirinden çok farklı dinamikler içeren kimya sektörü için sektörel, yenilikçi, proaktif ve küresel vizyon ile uyumlu programlar oluşturacağız. Küresel ticaretteki yeni oyun kurallarını da göz önünde bulundurarak İKMİB çatısı altındaki tüm sektörler için yol gösterecek etkin ‘Sektörel İhracat Stratejileri’ geliştireceğiz” diye konuştu. 

“KİMYA TEKNOLOJİ MERKEZİ’Nİ ZAMAN KAYBETMEDEN FAALİYETE GEÇİRECEĞİZ”

Türkiye için bir ilk olacak ve başka sektörler için de örnek teşkil edecek Kimya Teknoloji Merkezi’nin zaman kaybedilmeden faaliyete geçirilmesinin önemine dikkat çeken Özcan Doğu Kaya, “Orta gelir tuzağından kurtulmamız, vasatın üzerine çıkabilmemiz için kimya sektöründe üretici olarak konumlanmak yetmiyor. Kimya gibi teknik bir sektörde tasarım, Ür-Ge yapabiliyor olmak, katma değerli üretim için olmazsa olmazdır. Bu noktada mimarı ve yürütücüsü olduğum, Kimya Teknoloji Merkezi’nin sektörümüze çok yönlü katma değer sağlayacağına inanıyorum. Sektörümüzü küresel arenada daha güçlü bir oyuncu haline getirmek için hızla yaşama geçirilmesi gerektiğini düşündüğüm, 2016’dan beri projesinin fikir babası ve yürütücüsü olduğum Kimya Teknoloji Merkezi’ni birliğimizin bu dönemi içerisinde faaliyete geçireceğiz” dedi. Kaya, bünyesinde akredite test merkezi ve AR-GE altyapılarını güçlendirecek bir platform bulunduracak Kimya Teknoloji Merkezi’nin, sektöre akredite test, sertifikasyon, eğitim konularında hizmet verecek, firmaların AR-GE altyapılarını destekleyecek, sektörel teknoloji seviyemizi dünyadaki en üst seviyeye taşıma vizyonu ile çalışan bir yapıya sahip olacağını söyledi. İKMİB Başkan adayı Özcan Doğu Kaya, kimya sektörünün geleceğin dijitalleşen dünyasındaki dönüşümüne öncülük edecek projeler geliştirerek, büyük şirketlerimizin yanı sıra KOBİ’lerin de e-ticaret/e-ihracatta da dünya pazarlarında daha etkin rol almasını sağlayacaklarını da ifade etti.

HEDEFLEDİĞİ STRATEJİLERİ AÇIKLADI

İKMİB’de başkan yardımcısı olan Kaya, Birlik’te geliştirmek istediklerini de şu sözlerle açıkladı; “Tabi şimdi bir önceki dönemde yönetim kurulu üyeliği yaptım. Bu dönemde iki dönemi de karşılaştırma fırsatı buldu. Diğer iki aday da tek dönem yönetim kurulu üyeliği yaptı. Bu görev sürem boyunca birliğin çok aktif çalışmalar yapamadığını gördüm. Ben başkan yardımcısı olarak görev ve yetkim dahilinde olabildiğince geliştirmeye çalıştım. Seçimi kazandığımız ve birliğin başında olduğumuz sürede çok daha hızlı yol alabileceğimizi düşünüyorum. Kimya sektörü çok farklı dinamiklere sahip sektörleri barındırıyor. Her sektörün alt sektörleri bulunuyor. Bunların ayrı ayrı stratejilerinin bilinmesi ve geliştirilmesi gerekiyor. Bizim yapmayı hedeflediğimiz stratejilerden birisi de budur” ifadelerine yer verdi.

“KALİFİYE ELEMAN İHTİYACI ÇÖZÜLECEK”

İstanbul merkezli bir birliğin Çerkezköy ve Kapaklı’ya sağlayacağı yararların sorulduğu soruya cevaben Kaya; “Yani ismi İstanbul olarak geçse de zamanında yanlış isimlendirmeler burada bir karışıklığa sebep oluyor. Türkiye’de TİM adı altında 26 tane sektör geçiyor. Bunların bir tanesi de kimya. Kimya için iki tane sektör var. Bölgemiz İzmir’e kadar, Antalya’ya kadar İstanbul birliğine bağlı. Bölgenin en önemli ihtiyacı kalifiye eleman. Bizim bununla ilgili çalışmalarımız var. Meslek liseleri oluşturup buradan kalifiye eleman ihtiyacını karşılamak olacaktır. Çeşitli projeler ve çalışmalarla birliğimizi daha ileriye taşıyacağız” dedi. Yönetim listesi hakkında ipucu veren Kaya, mevcut yönetimden ve dışarıdan da isimlerle bölgeyi geliştirecek çalışmalar yapacak isimlerle çalışacaklarını söyledi.

ÖZCAN DOĞU KAYA KİMDİR?

1983 doğumlu Özcan Doğu Kaya, Robert Kolej’in ardından lisans eğitimini ABD’de Carnegie Mellon University Bilgisayar Bilimleri ve Robotik Mühendisliği bölümlerinde çift ana dalda tamamladı. İş hayatına, ABD Microsoft Windows Kernel takımında yazılım mühendisi olarak başladı. Bu sürede, Windows tabanlı bilgisayarlar için yazılım geliştirdi. Eğitim ve 4 yıllık Microsoft deneyiminin ardından 2011 yılında Türkiye’ye döndü. 11 yıldır kauçuk ve teknik tekstil alanlarında faaliyet gösteren Veliköy Organize Sanayi Bölgesi’nde bulunan aile şirketi Derby Konveyör Bant firmasında İş Geliştirme ve Teknolojik Gelişimden sorumlu Başkan Yardımcısı görevini yürütüyor. Aynı zamanda mevcut yönetimde İKMİB Başkan Yardımcısı, bir önceki dönemde ise İKMİB Yönetim Kurulu Üyesi olarak kimya sektörü ihracatının artırılması için çeşitli projelerin hayata geçirilmesinde aktif rol aldı. Bir kız çocuk babası olan Özcan Doğu Kaya, çok iyi derecede İngilizce biliyor.

Özcan Doğu Kaya’nın Görev aldığı STK'lar:

2018- 2022         İKMİB Başkan Yardımcısı

2014-2018           İKMİB Yönetim Kurulu Üyesi

2021- 2022         Kauçuk Derneği Başkan Yardımcılığı

2018- 2022         İstanbul Sanayi Odası Kauçuk Komitesi Üyesi ve Meclis Üyesi

2018- 2022         TOBB Sanayi Odaları Konsey Üyesi

2014-2018          Çerkezköy TSO 7. Komitesi Üyesi, Meclis Üyesi ve Dış İlişkiler Komisyon Başkanı

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Facebook Yorum

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!