Reklamı Geç
çetintaş ticaret
Tekirdağ
25 Nisan, 2024, Perşembe
  • DOLAR
    31.98
  • EURO
    34.67
  • ALTIN
    2225.8
  • BIST
    9111.5
  • BTC
    65855.908$

KAPLAN: “5 AYDIR HİÇBİR VEKİL CEVAP ALAMADI, ÇÜNKÜ RAPOR YOK”

KAPLAN: “5 AYDIR HİÇBİR VEKİL CEVAP ALAMADI, ÇÜNKÜ RAPOR YOK”
İYİ Parti Tekirdağ Milletvekili ve TBMM Katip Üyesi Enez Kaplan, 2021 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi ile 2019 Yılı Merkezi Yönetim Kesin Hesap Kanunu Teklifi üzerinde TBMM Genel Kurulunda konuştu. Kaplan, Varlık Fonu ile ilgili yaptığı konuşmasında; “Öyle bir yapı kurulmuş ki denetimini bağımsız şirketler yapar, raporlar her yıl Ekim ayında meclise gelir diyorsunuz. Ama 5 aydır hiçbir vekil cevap alamadı. Çünkü rapor yok” dedi.

İYİ Parti Tekirdağ Milletvekili ve TBMM Katip Üyesi Enez Kaplan, TBMM Genel Kurulu’nda konuştu.

“VATANDAŞI VE YATIRIMCIYI HUZURSUZ EDİYOR”

Şeffaf bir yönetim anlayışı olmadığını ifade eden Kaplan, yaptığı konuşmasında şunları söyledi; “Kamu Denetçiliği Kurumu’nun esas görevlerinden birisi de şeffaf ve hesap verebilir bir idarenin oluşmasına katkı sağlamaktır” dedi. Varlık Fonu ve bağlı şirketlerinde şeffaflık yerine, kanunlarla da korunan bir karanlığa doğru gittiğini belirten Kaplan, “Hesap veremez ve incelenemez idareler, hem vatandaşı hem de yatırımcıyı endişe ve huzursuzluğa sevk ediyor” diye konuştu.

“6 BUÇUK MİLYAR LİRA PARA AKTARILDI”

Milletvekili Enez Kaplan, Sayıştay Raporlarından denetimi yapılabilen kurumlarla ilgili de şu bilgileri paylaştı, “RTÜK, doğrudan teminle mal ve hizmet alım bütçesini iki kat aştı. Merkez Bankası özel bir sigorta şirketine 29 milyon TL üzerinde para aktardı. 2004 yılındaki bir zimmet olayında tahsiline karar verilen 3.4 milyon dolarlık paranın o günkü kurdan hesaplanarak bugün devlet, 20 milyon TL zarara uğratıldı. Milli Eğitim Bakanlığı ile bir banka arasında yapılan protokolle bakanlığa aktarılan 16 milyon TL’nin yaklaşık 2 milyon TL’si hediyelik eşya alımına harcandı. Orman Genel Müdürlüğü’nün maden sahalarının kontrolünde eksik kaldı ve bu da ekolojik sisteme zarar verdi. Rize’de yapılan Çay Çarşısı, kıyı kanununa aykırı olmasına rağmen yapıldı. Kamu Kurumlarından, ne tür ilişki içinde olduklarını bilmediğimiz, kar amacı gütmeyen kuruluşlara 6.5 milyar lira para aktarıldı. Ticaret Bakanlığı bütçesinden Turquality denilen destek programı çerçevesinde bir ayakkabı firmasına 22 milyon TL haksız destek sağlandı. TÜİK’in enflasyon rakamları konusundaki becerisini kendi hesaplarını tutma konusunda da göstererek gelir gider işlemlerinde 4,7 milyon TL’lik hata yapıldı. Bir inşaat şirketine Ovit Tünelinin yapımı sırasında hesaplanan bedelin bin katı kadar ödeme yapıldı ve yine aynı firmaya köprü ayağını belirlenen ölçüden daha kısa yapmasına rağmen tam bedel ödendiğini öğrendik” dedi.

“VARLIK FONU MUALLAKTA”

Tekirdağ Milletvekili ve TBMM Katip Üyesi Enez Kaplan; TBMM Genel Kurulunda Varlık Fonu hakkında yaptığı konuşmada şöyle dedi: “Varlık Fonunda ve fona bağlı şirketlerde de ne olup bittiğini tam olarak bilemiyoruz.  Varlık Fonu hakkındaki bağımsız denetim raporlarının her yıl Ekim ayında meclise gelmesi gerekirken sürekli kaçırılıyor ya da gizleniyor. Varlık Fonu ve fona bağlı şirketlerde ne olup bittiğinin bilinmiyor. Bağımsız denetim raporları da kaçırılıyor veya gizleniyor. Varlık Fonu bünyesindeki şirketlerin kar zarar durumları muallakta. Varlık Fonu’nun denetlene bilirliği muallakta…

Damat Bakan istifa etti, yönetim kadrosu muallakta. Varlık Fonunun amacı bile muallakta. Dış Ticaret fazlası veren devletlerde bu tip fonların kurulması elbette ülkeye katma değer sağlar. Ancak bizim gibi sermaye birikiminin olmadığı, dış borca dayalı bir ekonomi sisteminin sürekli hale geldiği bir ülkede fonun sağlayacağı bir katkıdan söz etmek elbette mümkün olamazdı ve olamadı da. Öyle bir yapı kurulmuş ki denetimini bağımsız şirketler yapar, raporlar her yıl Ekim ayında meclise gelir diyorsunuz

Muhalefet Milletvekilleri raporlar hakkında o kadar önerge verdiler.  Ama 5 aydır hiçbir vekil cevap alamadı. Çünkü rapor yok. Devlet Denetleme Kurulu tarafından denetlenir diyoruz; Varlık Fonu’nun Başkanı aynı zamanda Devlet Denetleme Kurulu üyelerini de atayan kişi yani Sayın Cumhurbaşkanı..

Fona bağlanan şirketler zarar ediyor. ÇAYKUR’un durumu ortada, THY’nin borcu yüzde 107,

TCDD’nin borcu yüzde 350, Kayseri Şekerin borcu yüzde 297 artmış durumdadır” ifadelerine yer verdi.

“ŞEFFAF BİR YÖNETİM YOK”

Kaplan ayrıca, denetimden muaf tutulan, şeffaf bir şekilde yönetilmeyen, kaynaklarını ve bütçesini, neresi olduğu bilinmeyen yerlere aktaran kurumlarda oluşan şaibelere millet nezdinde engel olamayacaklarını, hal ve gidişatlarının iyi olmadığını, yanlışlığa ortak olduklarını, milletin verdiği yetkiyi milletin lehine kullanmadıklarını iktidara hatırlattı. “Partili Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi toplumun ihtiyaçlarını karşılayamadı” diyen Kaplan; “Bütün yetkilerin tek elden toplandığı bir yönetim şekli olan bu sistemle, erkler hiyerarşisi kayboldu, saray danışman bürokrasisi egemen kılındı. Demokratik talepler dile getirildiğinde bile toplumu linç eden bir yapı oldu. Vaat edilen hiçbir şey bugün hayata getirilmedi, halk yoksulluğa ve vergi yüküne mahkum edildi. Sistemin tek kişiye yüklediği güç sebebiyle denetim mekanizması tam olarak işletilmedi. Bu sebeple millete hesap vermekten uzak, şaibe bakındıran, yatırımcıyı korkutan, güven vermeyen bir bütçe üzerinde konuşuldu” diye konuştu.

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 10
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Facebook Yorum

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!