Reklamı Geç
AHMET YILDIZ
ABDULLAH ÖĞE
Tekirdağ
28 Mart, 2024, Perşembe
  • DOLAR
    31.98
  • EURO
    34.67
  • ALTIN
    2225.8
  • BIST
    9111.5
  • BTC
    65855.908$
VAHAP AKAY

KAVLAK: “ALDIĞINIZ BU PARALAR SİZLERE ANANIZIN AK SÜTÜ GİBİ HELALDİR”

KAVLAK: “ALDIĞINIZ BU PARALAR SİZLERE ANANIZIN AK SÜTÜ GİBİ HELALDİR”
Türk Metal Sendikası Genel Başkanı Pevrul Kavlak MESS ile yapılacak olan toplu iş sözleşmesi sürecinin tamamlandığını ifade ederek birinci altı ay için yüzde 18.49, ilk yıl toplamda yüzde 25,50 oranında zam aldıklarını ifade etti. Kavlak: “Aldığınız bu paralar sizlere ananızın ak sütü gibi helaldir. Çoluk çocuğunuzla, ailenizle huzur içinde harcamanızı diliyorum. Bundan sonra sizlerden daha verimli, kaliteli, üretken, çalışma barışı içinde bir çalışma bekliyorum” dedi.
MUSTAFA ÇETİN

Türk Metal Sendikası Genel Başkanı Pevrul Kavlak, MESS ,ile yapılan toplu iş sözleşmesi süreci hakkında basın açıklaması yaptı. Kavlak yaptığı açıklamasında ilk 6 ay için toplamda yüzde 18,49, ilk yol toplamda yüzde 25,50 oranında zam aldıklarını ifade etti.

“SİZLERDEN ALDIĞIMIZ DESTEK ELİMİZİ GÜÇLENDİRDİ”

Kavlak, yaptığı açıklamasında şunları söyledi; “Değerli üyelerimiz, son derece zorlu ve çetin geçen 48 saatlik bir müzakere sürecinin ardından karşınızdayım. 7 Ekim 2019 gününden başlayarak, bu sabahın ilk ışıklarına kadar devam eden toplu sözleşme mücadelemiz, son derece önemli kazanımlarla sona ermiştir. Değerli arkadaşlarım, bildiğiniz gibi, 2019-2021 dönemi MESS grup toplu iş sözleşmesi için, yoğun bir hazırlık dönemi geçirdik. Sizlerin de anketlerle katkıda bulunduğunuz ve bizi yönlendirdiğiniz bu sürecin sonunda, taslağımızı hazırladık ve işveren sendikası MESS’e ilettik. Ardından gerçekleştirdiğimiz beş oturumda sonuç alamayınca, uyuşmazlık zaptını tuttuk ve masadan kalktık. Bunun nedeni, bir yandan MESS’in bize dayattığı kazanılmış haklarımıza yönelik talepler diğer yandan bize önerdiği altı aylık yüzde 6.05 oranındaki zam teklifiydi. Bunları kabul etmediğimizi söyleyerek masayı terk ettik. Resmi arabulucu sürecinin ardından, MESS’in zam teklifini yüzde 8’e çıkarması ve kazanılmış haklarımıza yönelik ısrarını sürdürmesi üzerine, yeniden masayı devirdik ve 15 Ocak günü grev kararımızı aldık. Sizleri her aşamada ayrıntılı olarak bilgilendirdik ve ardından 19 Ocak günü, son yıllarda ülkemizin gördüğü en büyük işçi mitinginde, Bursa’da buluştuk. Siz değerli üyelerimizin, mitinge olağanüstü katılımı ve bize verdiğiniz büyük destek masada elimizi güçlendirdi. MESS’in bize önerdiği yüzde 10’luk yeni teklifi, işte bu güçle bir kez daha reddettik. Ve kazanılmış haklarımız masada durduğu sürece, artık müzakere yapmayacağımızı söyledik” dedi.

“ÜCRETE İLİŞKİN MADDELERDE ANLAŞMA SAĞLAYAMADIK”

Sonrasında MESS yönetimi ile yeniden masaya oturduklarını ifade eden Kavlak; “Kararlı duruşumuzu gören MESS yönetimi, bizi bir kez daha masaya çağırdı. Bildiğiniz gibi, 27 Ocak akşamı saat 17’de işveren sendikası MESS ile müzakerelere yeniden başladık. Gece 23’e kadar süren görüşmeler sonucunda, MESS’in; -üç yıllık sözleşme, -esnek çalışma, -ikramiyelerde kıstalyevm, -deneme süresi ve denkleştirme, -istirahat izin ücretlerini ödememe ve işçi çocuklarına staj yaptırmama gibi önerilerini bir kez daha kabul etmedik. Ve müzakere sonunda bunları masadan çektirdik. Ancak ücrete ilişkin maddelerde anlaşma sağlayamadık ve yeniden masadan kalktık” dedi.

“İLK ALTI AY YÜZDE 18,49 ORANINDA ZAM ALDIK”

Sonrasında yeniden MESS genel merkezinde yönetimle bir araya geldiklerini söyleyen Kavlak; “Dün akşam saat 19.30’da mess genel merkezinde bir araya geldik. Sabahın ilk ışıklarına kadar süren çetin bir müzakere ve mücadele sonucunda, masadan sizlerin beklentilerinin de üzerinde bir kazanımla, el sıkışarak ayrıldık. Sizlere verdiğimiz söz gereğince, metal işçisinin bir kör kuruşunu bile masada bırakmadık. Yine tarih yazdık… Yine kazandık… Ülkemizde yaşanan ekonomik kriz, işyerlerimizin içinde bulunduğu olumsuz koşullar, başka işkollarında çift haneye bile ulaşamadan biten sözleşmeler dikkate alındığında, elde ettiğimiz kazanım, bizim için yeni bir zafer olmuştur. Bildiğiniz gibi ülkemizde; memurlar ve memur emeklileri yüzde 4 + 4,        işçi emeklileri yüzde 5 + 5, kamu işçileri yüzde 8 + 4, tekstil grup sözleşmesi yüzde 8 + enflasyon Türk Hava Yolları sözleşmesi yıllık yüzde 12, TÜPRAŞ gibi dev bir kuruluş, yüksek hakem kurulunda yüzde 6 oranında zam alırken, biz toplamda ilk altı ay için yüzde 18.49 oranında bir zaferin altına imza attık. İnanıyorum ki bu imza, geçen sefer elde ettiğimiz yüzyılın sözleşmesinin taçlandırılması olmuştur” ifadelerine yer verdi.

AYRINTILAR HAKKINDA BİLGİ VERDİ

Sözleşmenin ayrıntıları hakkında bilgi veren Kavlak; “Sizlere sözleşmenin ilkeleri konusunda bazı sözler vermiştim. İlk olarak; bu sözleşmenin kesinlikle iki yıllık olacağını belirtmiştim. Ayrıca, kazanılmış haklarımızı masada tartışmayacağımızı ısrarla vurgulamıştım. İyileştirme alacağımızı, herkese iyi bir yüzdeli zam alacağımızı ve sosyal haklarda iyi bir artış sağlayacağımızı söylemiştim. Bugün, verdiğim bu sözleri yerine getirmenin mutluluğu ve huzuruyla karşınızdayım. Değerli kardeşlerim, bu sözleşmenin getirisini sizlere şu şekilde açıklamak istiyorum: 1 Eylül 2019 tarihi itibariyle, 12 TL’nin altında olan saatlik ücretlere, 12 TL’yi geçmeyecek şekilde 30 kuruş iyileştirme alınmıştır. Bunun üzerine tüm saatlik ücretlere, sözleşmenin birinci altı ayında yüzde 17 oranında zam alınmıştır. İkinci altı ay için yüzde 6 oranında artış sağlanmıştır. Enflasyon yüzde 6’nın, yani bu oranın altına düşerse dahi, yüzde 6 alınacaktır. Bu oranı geçmesi halinde ise enflasyon farkı alınacaktır. Üçüncü ve dördüncü aylara enflasyon oranında zam alınmıştır. Tüm sosyal haklara birinci yıl yüzde 20 oranında, ikinci yıl için de enflasyon oranında artış sağlanmıştır. Bütün bu kazanımların ilk altı aylık toplam değeri, ortalama yüzde 18.49, birinci yıl için toplam değeri, ortalama yüzde 25.50 olmuştur. Bunlara ek olarak, üyelerimizin büyük önem verdiği tamamlayıcı sağlık sigortası uygulamasına bu sözleşme döneminde de aynen devam edilecektir” diye konuştu.

“BU SÖZLEŞME SENDİKAMIZIN TARİHİNE ALTIN HARFLERLE YAZILDI”

“Türk metal sendikası, üyeleri için en iyi sözleşmeleri imzalayan sendikadır. Bunu bir kez daha gösterdik. Bu yalnızca bizim değil, öncelikle bize destek olan, güç veren siz değerli üyelerimizin başarısıdır” diyen Kavlak, konuşmasına şu sözlerle devam etti; “Kimse bizim sözleşmemizi yüksek hakeme gönderemez dedik, göndertmedik. Grev ertelense de çaresiz değiliz dedik, çare ürettik. Üç yıllık sözleşmeyi çöpe attık, iki yıllık bağıtladık. İyileştirme hakkımız dedik, aldık. İkramiyeler kıstalyevm esasına dayalı olacak dediler, kabul etmedik. Denkleştirmeyi asla kabul etmedik. Size ne söz verdiysek hepsini yaptık. Bunun mutluluğunu yaşıyoruz. Bu sözleşme başta da söylediğim gibi, hepimizin ortak kazanımı ve başarısıdır. Altı aylık enflasyonun 6.05 olduğu koşullarda, yüzde 18’i aşan oranlarda zam aldık. Yani enflasyon üzerine yüzde 12.44 oranında refah payı aldık. Ülkemiz gerçekleri göz önüne alındığında, Bu sözleşme sendikamızın tarihine altın harflerle yazıldı” şeklinde konuştu.

“ANANIZIN AK SÜTÜ GİBİ HELALDİR”

Destek veren tüm üyelerine teşekkür eden Kavlak; “Bu süreçte işyerlerinde, sokaklarda, caddelerde, kent meydanlarında, yağmur çamur demeden direndiniz. Sendikanızın arkasında durdunuz. Gösterdiğiniz olgunlukla işçiyi işverene, işvereni işçiye düşman etmediniz. Sizlere bir kez daha teşekkür ediyorum. Bu süreçte büyük emek sarf eden şube başkanlarımıza, şube yönetimlerimize, baştemsilci ve temsilcilerimize, ünite temsilcilerimize ve kurullarımıza şükranlarımı sunuyorum. Bu sürecin başından bu yana bizi yalnız bırakmayan, sesimize ses olan değerli basın emekçilerine, özellikle müzakerelerin son aşamasında bize karşı duyarlı yaklaşım gösteren mess yönetimine de teşekkür ediyorum. Aldığınız bu paralar sizlere ananızın ak sütü gibi helaldir. Çoluk çocuğunuzla, ailenizle huzur içinde harcamanızı diliyorum. Bundan sonra sizlerden daha verimli, kaliteli, üretken, çalışma barışı içinde bir çalışma bekliyorum. Ekmeğimizi daha da büyüteceğiz, daha çok üreteceğiz, daha çok kazandıracağız, sonunda da yine biz kazanacağız. Hepinizi saygılarımla selamlıyorum” dedi.

MEHMET KELEŞ

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Facebook Yorum

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!