Reklamı Geç
çetintaş ticaret
Tekirdağ
23 Nisan, 2024, Salı
  • DOLAR
    31.98
  • EURO
    34.67
  • ALTIN
    2225.8
  • BIST
    9111.5
  • BTC
    65855.908$

KOSGEB HANGİ İŞLERE DESTEK VERECEK?

KOSGEB HANGİ İŞLERE DESTEK VERECEK?
Tekirdağ Kuzey (Çorlu) KOSGEB Müdür Vekili Şule Alkış, Çerkezköy Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı Ali Bozdağ’ı ziyaret ederek, KOSGEB destekleri hakkında bilgi verdi. Alkış, yaptığı sunumda Tekirdağ genelinde birçok küçük ve orta ölçekli işletmelerin desteklerden yararlandığını ifade ederek, AR-GE çalışmalarına önem verdiklerini belirtti.

Tekirdağ Kuzey (Çorlu) KOSGEB Müdür Vekili Şule Alkış, Çerkezköy Esnaf ve Sanatkârlar Odası’nı ziyaret etti. Ziyarette Oda Başkanı Ali Bozdağ, Oda Başkan Vekili Hüseyin Bahar ve Oda Genel Sekreteri Esin Bozdağ’a bilgi aktarımında bulunan Alkış, yapılan çalışmalarla ilgili kısa bir sunum da yaptı.

“BUGÜNÜN KOBİ’LERİ YARININ BÜYÜK İŞLETMELERİNE DÖNÜŞECEK”

Gelişen çağa ayak uydurulması gerektiğini ifade eden Alkış, üretim ve ticarette yeni teknolojik gelişmelere ayak uyduran işletmelere mentorluk, hibe, eğitim ve daha birçok konuda destek sağlandığını belirtti. İşbirliği destek programı ile; KOBİ’lerin yüksek teknolojili ve katma değerli sektörlerde yapacakları iş birliklerinin öncelikli olarak desteklenmesinin amaçlandığını ifade eden Alkış, “Bu program ile KOBİ’lerin büyük işletmelerin değer zincirlerinde yer almalarını, KOBİ’lerin büyük işletmelerin pazar imkanlarından, tecrübelerinden, teknolojilerinden ve mentorluk imkanlarından daha fazla yararlanmalarını, KOBİ’lerde ortak çalışma kültürünün geliştirilmesini, KOBİ’lerin ölçek ekonomilerden yararlanmalarını, KOBİ’lerin hayatta kalma sürelerini ve oranlarını arttırmayı, büyük işletmelerden KOBİ’lere ve KOBİ’lerden büyük işletmelere bilgi ve deneyim aktarımını, bugünün KOBİ’lerinin yarının büyük işletmelerine dönüşmelerin amaçlıyoruz” dedi.

KİMLER FAYDALANACAK?

Destek programından faydalanabilecek işletmeler hakkında da bilgi veren Alkış; “İşletmeler, Türk Ticaret Kanunu’nda tanımlı gerçek kişi veya tüzel kişi statüsünde olmalı, ön başvuru tarihinden itibaren en az 1 yıl önce kurulmuş olmalı. Son mali yılda bilanço esasına göre defter tutulmalı, KOSGEB veri tabanında kayıtlı ve aktif olmalı, KOBİ bilgi beyannamesi güncel olmalı, KOSGEB veri tabanında kayıtlı ve aktif olmalı. Ancak büyük işletme ve işbirliği yapılması veya proje ortağı işletmenin İŞGEM/TEKMER bünyesinde faaliyet göstermesi durumunda ön başvuru tarihinden itibaren en az 1 yıl önce kurulmuş olma ve son mali yılda bilanço esasına göre tutma şartları aranmaz” dedi.

PROJE KAPSAMINDA KİMLER YARARLANABİLİR?

Proje kapsamında KOBİ-KOBİ, KOBİ- büyük işletme, birden fazla KOBİ- büyük İşletme, KOBİ- birden fazla büyük işletme, birden fazla KOBİ- birden fazla büyük işletme şekillerinde bir araya gelerek başvuru yapabileceğini ifade eden Alkış, “Program kapsamında, kurul kararı ile personel, makine, teçhizat ve kalıp, ham madde ve malzeme, yazılım, hizmet alımı, proje ile ilgili uygun görülen diğer giderler desteklenmektedir. İşletici kuruluş modelinde proje destek üst limiti geri ödemesiz 1 milyon 500 bin TL ve geri ödemeli 3 milyon 500 bin TL olmak üzere 5 milyon TL’dir.   Proje ortaklığı modelinde proje destek üst limiti geri ödemesiz 1 milyon 500 bin TL ve geri ödemeli 3 milyon 500 bin TL olmak üzere 5 milyon TL’dir. Bu üst limit, öncelikli teknoloji alanlarında gerçekleştirilecek projeler için geri ödemesiz 3 milyon TL, geri ödemeli 7 milyon TL olmak üzere toplam 10 milyon TL’dir. Proje ortaklığı modelinde kurul tarafından proje ortağı olması uygun bulunan her bir işletme için destek üst limiti 225 bin TL geri ödemesiz ve 525 bin TL geri ödemeli olmak üzere toplam 750 bin TL’dir. Ancak bu üst limit, ileri teknoloji alanında gerçekleşecek birliklerinde, 600 bin TL geri ödemesiz ve 1 milyon 400 bin TL geri ödemeli olmak üzere toplam 2 milyon TL, orta-ileri teknoloji alanlarında gerçekleşecek iş birliklerinde 300 bin TL geri ödemesiz ve 700 bin TL geri ödemeli olmak üzere 1 milyon TL olarak iş birliği destek programı asgari ortak sayısı ve destek üst limitleri tablosundaki gibi uygulanır. Personel gideri hariç tüm giderler için destek oranı yüzde 60. Desteğin yüzde 70’i geri ödemeli yüzde 30’u ger ödemesiz olarak verilir” dedi.

DESTEK PROGRAMLARI HAKKINDA BİLGİ VERDİ

Geleneksel girişimci destek programının amacının girişimcilerin kurduğu yeni işletmelerin hayatta kalma oranının arttırılmasını sağlamak olduğunu ifade eden Alkış, bu programa Geleneksel Girişimci Eğitimi’ni tamamlamış olan girişimcilerin kurduğu işletmelerin başvurabileceğini kaydetti. Alkış, işletme geliştirme destek programının amacının küçük ve orta ölçekli işletmelerin rekabet güçlerinin, kurumsallaşma-markalaşma düzeylerinin ve ekonomideki paylarının arttırılması, kapasitelerinin geliştirilmesi ve öncelikli ihtiyaçlarının karşılanması olduğunu ifade etti. Ar-Ge ve İnovasyon Destek Programın amacının ise, desteklenecek araştırma-geliştirme ve inovasyon projeleri aracılığıyla bilim ve teknolojiye dayalı yeni fikir ve buluşlara sahip küçük ve orta ölçekli işletmeler ile girişimcilerin yeni ürün, yeni süreç, bilgi ve/veya hizmet üretmelerinin sağlamak olduğunu kaydeden Alkış, “Program kapsamında makine, teçhizat, hammadde, malzeme, donanım, yazılım, kalıp, tasarım ve dışarıdan sağlanan hizmet/işçilik, personel, kira, proje danışmanlık, eğitim sınai ve fıkri mülkiyet hakları başvurusu ve/veya tescilli tanıtım, yurtiçi ve yurtdışı kongre/konferans/fuar ziyareti/ teknolojik işbirliği ziyareti test-analiz ve belgelendirme, başlangıç sermayesi desteği verilmektedir.” dedi.

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Facebook Yorum

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!