Reklamı Geç
AHMET YILDIZ
ABDULLAH ÖĞE
Tekirdağ
29 Mart, 2024, Cuma
  • DOLAR
    31.98
  • EURO
    34.67
  • ALTIN
    2225.8
  • BIST
    9111.5
  • BTC
    65855.908$
VAHAP AKAY

NACİ GÖRÜR; “MARMARA’DA MİNİMUM 7.2 ŞİDDETİNDE DEPREM BEKLİYORUZ”

NACİ GÖRÜR; “MARMARA’DA MİNİMUM 7.2 ŞİDDETİNDE DEPREM BEKLİYORUZ”
Prof. Dr. Naci Görür; “Marmara Denizi’nde minimum 7.2 deprem bekliyoruz. Maksimum 7.6 deprem olacak. Ve bunu da Kumburgaz Fayı üzerinde bekliyoruz. Marmara’nın kırılacağı yüzde 100” dedi.
MUSTAFA ÇETİN

Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi (ÇOSB) tarafından düzenlenen “Endüstriyel binalar için deprem performans analizi” paneline katılan deprem uzmanı Prof. Dr. Naci Görür, Büyük İstanbul Depremi’nin şiddetinin en az 7.2 olmasını beklediklerini kaydetti.

“BİZLER İÇİN AYDINLATICI OLACAĞINA İNANIYORUM”

Panelin açılış konuşmasını ÇOSB Yönetim kurulu Başkanı Eyüp Sözdinler gerçekleştirdi. Sözdinler, “Hepimizin bildiği üzere, binlerce canımızı kaybettiğimiz 6 Şubat Kahramanmaraş depremi bizlere deprem gerçeğini çok acı şekilde yeniden hissettirdi. Biz ÇOSB Yönetimi olarak bu gerçekten hareketle, muhtemel İstanbul depremi ve bölgemize etkileri kapsamında, ülkemiz açısından çok önemli bir üretim alanı olan sanayi bölgemizdeki endüstriyel binalar için yapılması gereken konularda değerli bilim insanlarımızın ve sektör temsilcilerinin katıldığı bugünkü panelimizi düzenledik. Alanında çok donanımlı olan bugünkü panelistlerimizin bizlere aktaracağı önemli bilgilerin, bizlere ufuk açmasının ötesinde, endüstriyel binalarımızı korumak, güçlendirmek ve değerlendirmeyi nasıl yapacağımız konularında aydınlatıcı olacağına inanıyorum. Kuşkusuz binalarımızın yanında insanlarımızın canını korumak daha önem taşıyor. Bu çerçevede, binalar için alınacak gerekli önlemler insanlarımızı da korumakla aynı anlama geliyor. Bu çerçevede bugünkü panelimize destek veren değerli hocalarımıza, sektör temsilcilerimize ve siz çok kıymetli misafirlerimize konuya gösterdiğiniz ilgi ve desteğe çok teşekkür ediyorum” dedi.

“MUHAKKAK OLACAK”

Prof. Dr. Görür de yaptığı konuşmasında şunları ifade etti; “Marmara Denizi’nden geçen canlı bir fay sistemi ortalama olarak her 250 senede bir deprem görmüş. En son deprem 1766 yılında görülmüş. Kabaca üstüne 250 sene koysan 2016 yapar. Demek ki deprem üretecek zamanı bulmuş. Birincisi biz buna fayın tekerrür etmesi diyoruz. Yeterince tektonik stres üretmek. Şimdi biliyorsunuz Anadolu her yıl 2 buçuk santim Batı’ya doğru gidiyor. Biz fark etmesek de her yıl 2 buçuk santim Yunanistan’a doğru gidiyoruz. Sensörler ve izlemeler vasıtasıyla bunu görüyoruz. Onun için şu Marmara Denizi’nde minimum 7.2 deprem bekliyoruz. Maksimum 7.6 deprem olacak. Ve bunu da Kumburgaz Fayı üzerinde bekliyoruz. Marmara Denizi’nde büyük bir deprem bekliyoruz, olmak zorunda. Marmara Denizi’nin Doğu’sunda deprem oldu. Ne zaman, 1999’da. Marmara Denizi’nin Batı’sında 1912’de oldu. Şimdi 1912’de Batı’da oldu, 1999’da Doğu’da, ikisinin arasında 1766’dan beri deprem olmadı. Marmara’nın kırılacağı yüzde 100. Çünkü biz buna sismik boşluk diyoruz. Çünkü iki fayın ucunda deprem olmuş, aradaki boşlukta deprem olmamışsa orası muhakkak kırılacaktır. Muhakkak diyorum. Bu kadar net söylüyorum. Tek tartışacağımız ne zaman olacağı. 1999 yılından itibaren her an olmak koşuluyla Marmara Denizi’nde büyük bir deprem olma olasılığı artmıştır. Marmara’da beklediğimiz deprem eli kulağında, geliyorum diyor. Marmara Denizi’nde biz 1999 yılından 2014 yılına kadar araştırmalar yaptık. Kendim bizzat Marmara’nın 300 metre altına dalarak çalışmalar yaptım. Bir sürü makale yayınladım. Şaka değil, birisi isim yapsın diye konuşmuyorum. Bilim ve teknolojiye inanıyorsanız, bu işin gerçekliği ortada” dedi.

PANEL GERÇEKLEŞTİ

Konuşmaların ardından İstanbul Teknik Üniversitesi’nden Prof. Dr. Hasan Yıldırım ve Yeditepe Üniversitesi’nden Dr. Selçuk İz Endüstriyel Binalar İçin Deprem Performans Analizi adlı sunumlarını gerçekleştirdi. Sonrasında deprem mühendisliğinde uzman kurum ve kuruluş temsilcilerinin kısa tanıtımlarını içeren panel yapıldı

MEHMET KELEŞ

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Facebook Yorum

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!