Reklamı Geç
AHMET YILDIZ
ABDULLAH ÖĞE
Tekirdağ
28 Mart, 2024, Perşembe
  • DOLAR
    31.98
  • EURO
    34.67
  • ALTIN
    2225.8
  • BIST
    9111.5
  • BTC
    65855.908$
VAHAP AKAY

SENDİKAYA ÜYE OLDUKLARI İÇİN İŞTEN ÇIKARILDILAR

SENDİKAYA ÜYE OLDUKLARI İÇİN İŞTEN ÇIKARILDILAR
DİSK’ e bağlı Gıda-İş Sendikası Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi’nde faaliyet gösteren Adkoturk fabrikasında işten çıkartılan 9 arkadaşları için fabrika önünde basın açıklaması gerçekleştirdi. Fabrika işçilerinin sendikaya üye olduktan sonra işten çıkarıldığını ifade eden Tek-Gıda Sendikası Genel Merkez Teşkilatlanma Sekreteri İbrahim Ören, “Sendikamızı muhatap almaz tavrınız devam ederse, yakın zamanda grev kararı alacağımızdan şüpheniz olmasın. Bununla da yetinmeyip örgütlü gücümüzü ve tüketimden gelen gücümüzü kullanarak yurt içinde ve yurt dışında yaptığınız tüm hukuksuzlukları haykırmaya devam edeceğiz” dedi.
MUSTAFA ÇETİN

Fabrika önünde gerçekleştirilen eyleme Tek-Gıda Sendikası Genel Merkez Teşkilatlanma Sekreteri İbrahim Ören, Tek-Gıda Sendikası Mali Sekreteri Ali Bükülmez, Türk Metal Sendikası Kapaklı Şube Başkanı Günay Özden, Tek-Gıda İş Sendikası Trakya Şube Başkanı Aytaç Göçmen, sendikaya bağlı üyeler katıldı. Yazılı bir açıklama yapan Tek-Gıda Sendikası Genel Merkez Teşkilatlanma Sekreteri İbrahim Ören, mahkeme kararı ile teşkilatlanmaya hak kazandıklarını ifade ederek, “Çalışma bakanlığından aynı yıl içerisinde yetki tespit belgesi almaya hak kazanmasını sağlamışlardır” dedi. İlerleyen süreçte yaşanılanları anlatan Ören; “Adkoturk emekçisi hukuka uygun bir şekilde anayasal hakkını kullanırken, sendikamız örgütlenme sürecini hukuka uygun bir şekilde yürütürken o dönemde Adkoturk işvereni ne yapmıştır? Maalesef bazı şirketlere sirayet eden sendika düşmanlığı hastalığı, bu şirkete de sirayet etmiş, kendisini bugünlere getiren ve prestijli şirket olmasını sağlayan emekçisinin sendikalı olma hakkını tanımayarak; önce ülkemizdeki hukuk boşluğundan faydalanıp müzakere masasına oturmamak için devletin verdiği yetki çoğunluk tespitine itiraz etmiş sonrada baskılara boyun eğmediği için işyeri baştemsilcisi olarak görev arkadaşımızı işten çıkartarak sendika düşmanlığında sınır tanımadığını göstermiştir. İşten çıkartılarak mağdur edilen baştemsilci arkadaşlarımız fabrika önünde mücadele vermiş, uğradığı hukuksuzluğu ve haksızlıkları kamuoyunda duyurmaya çalışmıştır” diye konuştu. 
“MAHKEME LEHİMİZE SONUÇLANDI”
İşten çıkartılan işçilerin açtığı davanın işe iade ile sonuçlandığını kaydeden Ören, dört yıllık mücadele sonunda toplu iş sözleşmesi yetki davasının da geçtiğimiz günlerde sendika lehine sonuçlandığını ifade etti. Ören, “Bizler hukuka uygun davranırken, dört yıl sabırla beklediğimiz adaletin sonucuna sevinirken, işveren dört yıl bolunca itiraz davaları ile oyaladığı emekçisinin kazanılan haklarına anlayış göstermek yerine ülkemizin yargı kararlarını tanımak yerine mahkeme kararının kesinleşmesinin ardından, ikisi işyeri temsilcimiz olmak üzere, sendikal örgütlenmede öncü arkadaşlarımızdan altı sendika üyesi arkadaşımızı pandemi döneminde işçi çıkarma yasağına rağmen 4857 sayılı yasanın 25/2 maddesinden tazminatsız işten çıkarmıştır. Gerekçe olarak ise ‘İşçinin ahlak ve iyi niyet kurallarına aykırı davranışlar sergilediği’ bahanesi uydurmuştur” dedi. 
“ÖRGÜTLENMEK ANAYASAL BİR HAKTIR”
Adkotork işverenine seslenen Tek-Gıda Sendikası Genel Merkez Teşkilatlanma Sekreteri İbrahim Ören, “ Sen çalışanlarının ahlakını ve iyi niyet kurallarını sendika bu iş yerine girdikten ve yetki aldıktan sonra mı aramaya başladın. Ahlak bu şirketin neresinde. Pandemi döneminde işten çıkarma yasağını yalan beyanla aşmaya çalışmak mı ahlak? Bugüne kadar dokuz işçi arkadaşımızı içten çıkardınız, anayasal haklarını kullandılar sendikaya üye oldular diye işçi çıkarmak mı ahlak? Fabrikada çalışan diğer sendika üyesi arkadaşlarımıza gözdağı verip baskı yapmak mı ahlak ? Siz ancak kendinizi kandırabilirsiniz. Ahlak para kazandığınız bu ülkenin hukuk sistemini tanımaktır. Ahlak, bu ülkenin emekçisinin anayasal hakkına saygı duymaktır. Ahlak, bu ülkede emekçinin sırtından çuvalla para kazanıp, iki de bir yatırım yapıyoruz istihdam yapıyoruz diyerek bu ülke insanının başına kakıp durmamak mıdır? Örgütlenmek anayasal bir haktır ve bu hakkın kullanılmasını engellemek ise suçtur. Başta sizler olmak üzere sendikal örgütlenmeyi engelleyen tüm işverenler hakkında suç duyurusunda bulunacağız. Sizler devleti ve kurumları yalan beyanla aldatamazsınız. Sizleri buradan güçlü bir şekilde uyarıyoruz. Hukuk tanımaz tavırlarınızdan vazgeçin. Pandemi döneminde uygulanan işten çıkarma yasaklarına rağmen, işten çıkardığınız arkadaşlarımızı işe geri alınız. Toplu İş Sözleşmesi masasından kaçmayınız, kaçtığınız masa sizi bu günlere getiren emekçilerimizin emeğinin taçlandığı masadır” açıklamasında bulundu. 
“GREV KARARI ALACAĞIZ” 
Sendikayı muhatap almaz tavrının devam etmesi alında fabrika önünde grev kararı alacaklarını kaydeden Ören, “Bununla da yetinmeyip örgütlü gücümüzü ve tüketimden gelen gücümüzü kullanarak yurt içinde ve yurt dışında yaptığınız tüm hukuksuzlukları haykırmaya devam edeceğiz. Yurt içinde müşteriniz olan tüm şirketlerin de önünde basın açıklamaları yapacağız. Sendikamız işten çıkarılan arkadaşlarımızla birlikte mücadelesinden vazgeçmeyerek, baskılara asla boyun eğmeyecektir. Emekçilerin hak ve hürriyetleri, patronların ve şirketlerin insafına asla bırakılmayacak kadar kıymetlidir” dedi.

MEHMET KELEŞ

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Facebook Yorum

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!