Reklamı Geç
çetintaş ticaret
Tekirdağ
25 Nisan, 2024, Perşembe
  • DOLAR
    31.98
  • EURO
    34.67
  • ALTIN
    2225.8
  • BIST
    9111.5
  • BTC
    65855.908$

TEKİRDAĞ’DA TANISI KONULMAMIŞ 104 BİN 372 HASTA VAR

TEKİRDAĞ’DA TANISI KONULMAMIŞ 104 BİN 372 HASTA VAR
Tekirdağ İl Sağlık Müdürlüğü 14 Kasım Dünya Diyabet Günü kapsamında bilgilendirme notu paylaştı. Paylaşılan bilgi notunda Diyabet hastalığı hakkında bilgi verildi ve Tekirdağ’da henüz tanısı konulmamış 104 bin 372 hasta olduğu belirtildi.

Tekirdağ İl Sağlık Müdürlüğü tarafından 14 Kasım Dünya Diyabet Günü nedeniyle bilgilendirme notu paylaşıldı. Bilgi notunda şu ifadelere yer verildi; “Dünya Diyabet Günü 2020 yılı teması Hemşireler ve Diyabet‘tir. Bu yılki tema, hemşirelerin diyabetli bireyleri desteklemede oynadıkları önemli rol hakkında farkındalık yaratmayı amaçlamaktadır.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ)’ne göre;

•Hemşireler sağlık profesyonellerinin %59’unu oluşturmaktadır.

•Küresel hemşirelik işgücü 27,9 milyon olup, bunların 19,3 milyonu profesyonel hemşiredir.

•2018 yılında küresel hemşire açığı 5,9 milyondur. Bu açığın % 89'u düşük ve orta gelirli ülkelerde yoğunlaşmaktadır.

•Hemşirelik mesleğindeki eksikliklerin üstesinden gelmek için eğitilen ve istihdam edilen hemşire sayısının 2030 yılına kadar yılda% 8 artması gerekmektedir.

Tekirdağ İl Sağlık Müdürlüğüne bağlı I. ve II. Basamak Sağlık Kurumlarında 1835 ebe ve hemşire çalışmaktadır. Sağlık işgücüne yatırım yapmak; yoksulluğun ortadan kaldırılması, kapsayıcı ve hakkaniyetli eğitim sağlanması, kadınların istihdamı ve güçlendirilmesi yoluyla cinsiyet eşitliğinin sağlanması ve insana yakışır iş ile sürdürülebilir ekonomik büyümenin teşvik edilmesi üzerinde diğer sosyal kalkınma hedeflerini etkileme kapasitesine de sahiptir.

Uluslararası Diyabet Örgütü; sağlık profesyonellerinin, diyabetli bireyleri daha iyi eğitim ve finansman yoluyla desteklemeleri için en iyi şekilde hazırlanmalarını sağlamak için atılabilecek adımlar hakkında politika yapıcı ve hemşirelerle doğrudan temas halindedir” denildi.

“HEMŞİRELER: DİYABET İÇİN FARK YARATIN”

Hemşirelerin sağlık sorunlarının çözümünden önemli rol oynadığı ifade edilerek; “Toplumun değerli bir üyesi olan hemşireler, çok çeşitli sağlık sorunları ile yaşayan insanları desteklemek için önemli rol oynamaktadır. Diyabetle yaşayan veya diyabete yakalanma riski olan bireylerin de bu desteğe ihtiyacı vardır. Diyabetli bireyler bir dizi zorlukla karşı karşıyadır ve hemşireleri onları destekleyecek becerilerle donatmak için eğitim çok önemlidir. Uluslararası Diyabet Örgütü, hemşirelerin diyabet hakkında daha fazla bilgi edinmesi ve diyabetli insanlar için bir fark yaratabilmeleri için eğitim almaları için fırsatları kolaylaştırmak istemektedir. Diyabetli bireylerin sayısı dünya çapında artmaya devam ettikçe, hemşirelerin ve diğer sağlık destek personelinin rolü, diyabet yönetiminde giderek daha önemli hale gelmektedir. Hemşireler genellikle diyabetli bireylerin etkileşim kurduğu ilk ve bazen tek sağlık profesyonelidir ve bu nedenle ilk değerlendirme, bakım ve tedavilerinin kalitesi hayati önem taşır.

Hemşirelerin diyabet kilit rol oynadığı noktalar şunlardır:

•Diyabetin erken teşhisi ve dolayısıyla erken tedavisini sağlamak,

•Komplikasyonları önlemeye yardımcı olmak için diyabetli bireylere diyabet yönetim eğitimi ve psikolojik destek sağlamak,

•Tip 2 diyabeti önlemek amacıyla risk faktörü olan bireylere yardımcı olmak.

Dünyanın dört bir yanındaki hemşireleri diyabetli bireyleri ve tip 2 diyabet riski olan bireyleri destekleyecek becerilerle donatmak için daha fazla eğitime ve finansmana önemli bir ihtiyaç devam etmektedir” ifadeleri kullanıldı.

104 BİN 372 HASTA VAR

Öte yandan Tekirdağ’da 104 bin 372 diyabet hastası olduğu ifade edilerek; “TUİK 2019 verilerine göre Tekirdağ nüfusu 1 milyon 55 bin 412 olup, 20 yaş üzeri nüfus 761 bin 845 olarak açıklanmıştır. TURDEP-II çalışmasının sonuçlarına göre ülkemizde diyabet hastalığı sıklığının 20 yaş üzerinde yüzde 13,7 olduğu tespit edilmiştir. Bilimsel olarak açıklanan veriler değerlendirildiğinde; 20 yaş üzeri nüfusta teşhisi yapılan ya da daha tanısı konulmamış diyabetik hasta sayısının ilimizde 104 bin 372 civarında olduğu tahmin edilmektedir. Bu nedenle sağlık hizmeti sağlayıcıları ve hükümetler eğitim ve öğretime yatırım yapmanın önemini kabul etmelidir. Hemşireler, diyabetten etkilenen insanlar için fark yaratabilir. Tüm bu nedenlerde Uluslararası Diyabet Örgütü, diyabetle yaşayan ve diyabetten etkilenen insanlar adına, ulusal hükümetlerden hemşirelerin diyabet bakımındaki rolünü tanımalarını ve ilerletmelerini isteyen bir eylem çağrısı başlatmayı planlamaktadır” denildi.

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Facebook Yorum

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!