Reklamı Geç
çetintaş ticaret
Tekirdağ
24 Nisan, 2024, Çarşamba
  • DOLAR
    31.98
  • EURO
    34.67
  • ALTIN
    2225.8
  • BIST
    9111.5
  • BTC
    65855.908$

TÜRKİYE’DE HER 6-7 KİŞİDEN BİRİNDE BU HASTALIK GÖRÜLÜYOR

TÜRKİYE’DE HER 6-7 KİŞİDEN BİRİNDE BU HASTALIK GÖRÜLÜYOR
Tekirdağ İl Sağlık Müdürlüğü 11 Mart Dünya Böbrek Günü nedeniyle bilgilendirme metni hazırladı. Vatandaşların böbrek rahatsızlıklarına karşı tedbirli olması gerektiği belirtilerek, Türkiye’de her 6-7 kişiden birinde kronik böbrek rahatsızlığı görüldüğü hatırlatıldı.

Yapılan bilgilendirmede şu ifadelere yer verildi; “Kronik böbrek hastalığı (KBH), dünyada ve ülkemizde salgın halini almış önemli bir halk sağlığı sorunudur. KBH sık görülen, morbidite ve mortalite oranları yüksek olan, yaşam kalitesini olumsuz etkileyen, sağlık bütçelerine büyük yük getiren, farkındalığı ve erken tanısı düşük olan, buna karşın erken tanı konulduğunda önlenebilen veya ileri evrelere seyri yavaşlatılabilen bir hastalıktır.

Hastalığın farkındalığının düşük olması, erken dönemde tespit edilmesine imkân vermemektedir. Dünyanın çeşitli bölgelerinde yapılan çalışmalar, hastalığın farkındalığının yüzde 10’un altında olduğunu göstermiştir. Türk Nefroloji Derneği (TND) tarafından yapılan Türkiye Kronik Böbrek Hastalığı Prevalans Çalışmasına (CREDIT) göre ülkemizde her 6-7 erişkinden birinde çeşitli evrelerde kronik böbrek hastalığının olduğu ve KBH’nin farkındalığının yüzde 2’nin altında olduğu saptanmıştır. Bireylerin hastalığının farkında olmaması nedeni ile son dönem böbrek yetmezliği gelişmekte kötü yaşam kalitesi ile hastanın sağlığını tehdit etmekte, engellilik ve ölüm oranlarının artmasına neden olmaktadır” denildi.

BÖBREKLERİNİZ RİSK ALTINDA MI?

Kronik böbrek hastalığının tanısı oldukça kolay ve ucuz olduğu belirtilirken kanda, kreatinin ve idrarda protein ölçümünün tanı konulmasını sağladığı belirtildi.

Açıklamanın devamında şu ifadeler kullanıldı; “Şeker hastalığınız var mı? Kan basıncınız yüksek mi? Kalp hastası mısınız? Ailenizde böbrek hastası var mı? Kilonuz fazla mı? Sigara içiyor musunuz? Yaşınız 50’den büyük mü? Uzun süredir ağrı kesici kullanıyor musunuz? Sorulardan en az birine yanıtınız ‘Evet’ ise kronik böbrek hastalığı için risk altındasınız? Böbreklerinizi kontrol ettirmek için doktora başvurunuz. Bakanlığımız böbrek sağlığı konusunda toplum bilincini arttırmak, kronik böbrek hastalığında erken tanının önemini vurgulamak ve kamuoyunu bilgilendirmek amacıyla her yıl düzenli olarak sağlık personeline yönelik hizmet içi eğitimler ve halka yönelik bilgilendirme programları kapsamında çeşitli etkinlikler yürütmektedir. Kronik böbrek hastalığından korunmak için; Düzenli egzersiz yapın, Sağlıklı beslenin ve vücut ağırlığınızı koruyun, Tuzu azaltın, yeterli sıvı alın, Sigara içmeyin, Ağrı kesici ilaçlardan kaçının, Kan basıncınızı ve kan şekerinizi düzenli olarak ölçtürün, Risk grubunda iseniz böbreklerinizi düzenli olarak kontrol ettirin” denildi.

 

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Facebook Yorum

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!