Reklamı Geç
çetintaş ticaret
Tekirdağ
25 Nisan, 2024, Perşembe
  • DOLAR
    31.98
  • EURO
    34.67
  • ALTIN
    2225.8
  • BIST
    9111.5
  • BTC
    65855.908$

YENİ YILIN ERTESİ GÜNÜ NASIL BESLENMELİYİZ?

YENİ YILIN ERTESİ GÜNÜ NASIL BESLENMELİYİZ?
Optimed Hastanesi Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Dyt. Özlem Gökmen, zengin yeni yıl sofrasının ardından ertesi gün nasıl beslenmemiz gerektiği ile ilgili faydalı bilgiler paylaştı.

Sağlığın her şeyin başında geldiğini belirten Gökmen, şu bilgilere yer verdi; “2021 yılının başını hatırlıyor muyuz? Ne umutlar, ne hayaller kurarak girmiştik yeni yıla, hepimizin dilinde yeni yıl yeni mutluluklar getirsin cümlesi dolanıyordu. Kimimiz aşk, kimimiz para kimimiz de sağlık dilemiştik yeni yıldan. 2021 yılının başına ve sonuna baktığımda görüyorum ki bu yıl en çok ihtiyacımız olan sağlıklı bir ömür dileğimizin kabul olması imiş. Her senenin sonunda bu yıl bize ne öğretti diye düşünmüşümdür. Bu sene bence bizlere en çok sağlıklı olarak sevdiklerimizle birlikte bir ömür geçirebilmenin, sevdiğimiz insanların kıymetini bir gün değil her gün bilmemiz gerektiğini öğretti. Aralık ayının gelmesi ile birlikte tekrardan güzel dileklerimizi dileyip 2022'in yeni güzelliklerle gelmesini dileyeceğiz ama bu sefer geçmiş yıllardan farklı olarak belki de en çok sağlığımızı koruyabileceğimiz, sevdiklerimizin sağlıklı olmasını isteyeceğimiz dileklerde bulunacağız. Belki de dileklerde bulunurken sağlıklı bir yaşam için bağışıklık sisteminin ne denli önemli olduğunu bir kez daha hatırlayacağız” dedi.

“İDEAL KİLONUZU KORUDUĞUNUZ BİR YIL SİZİNLE OLSUN”

Açıklamalarının devamında Gökmen; “Bu yıl bitsin diye dört gözle beklerken kendimizi yılın son gecesinde bir anda sevdiklerimizin olduğu kocaman kurulmuş sofralarda bulacağız. Kimilerimiz bu gece benim gecem diyerek yıl boyunca belki de yemediği kadar çok yemek yiyecek, kimimiz ise yarın işe gitmeyeceğim rahatlığı ile alkol tüketimini abartacak. Yıl sonlanırken sabahı uyandığımız da içimizde keşkeler olmasın, neden bu kadar tükettim, keşke yemeseydim, keşke içmeseydim dememek için sofralarımızı besleyici besinlerle donatıp porsiyon kontrolü sağlayarak yeni seneye güzelliklerle girelim. Bunun için de güne besleyici değeri yüksek proteinden zengin bir kahvaltıyla başlayabilirsiniz. Gün içerisinde akşam fazla öğün tüketimim olur yanılgısına düşmeden mutlaka öğünlerinizi tüketmelisiniz eğer ki aralarda ve öğlen öğün tüketiminiz oluyorsan öğünlerinizi atlamadan tüketmeniz gerekmektedir. Ara öğünlerinizde hafif atıştırmalıklar olacak şekilde planlayabilir öğlen mutlaka çorba ve salatadan zengin bir öğün tüketebilirsiniz. Yılbaşı sofrasında ise iştah kontrolünü sağlayabilmek için çorba ile başlayabilirsiniz çorbalarınız özellikle sebze ağırlıklı domates, brokoli gibi çorbalar olmasına özen gösterebilirsiniz, ana yemeklerde et, tavuk ya da balık gibi besinlerinizi kızartma şeklinde pişirme tekniği uygulamak yerine fırında, ızgara, haşlama ya da buğulama yöntemlerini uygulayarak hazırlayabilirsiniz. Masanızda mutlaka mevsim yeşilliklerini içeren renkli bir salatayı unutmayınız, ızgara şeklinde et ürünlerini tercih ettiyseniz yanına haşlama şeklinde sebzeler ilave edebilirsiniz. Alkol tüketimi olacak kişiler özellikle içecekleri miktarı sınılandırmalı 1-2 kadehten fazla alkol tüketmemeye özen gösterebilirsiniz. Alkolün yanında meze tüketilecekse başlangıçta tabağınıza porsiyon kontrolünde ilave edebilir fakat mezelerinizde az miktarda yağ kullanmaya özen göstermelisiniz. Gün içerisinde mutlaka su tüketimi sağlanmalı en az üç litre yani 12 bardak olacak şekilde su tüketimini ihmal etmemelisiniz. Yemek sonrasında ara öğün olarak çiğ kuruyemişler bir avuç şeklinde tercih edilebilirken şerbetli tatlılar yerine ise meyve ağırlıklı bir öğün tüketebilirsiniz.

Yeni yılın ilk sabahında gözlerimizi açtığımızda belki de bir kısmımız kontrollü bir şekilde hareket ederek öğün tüketimini kısıtlamış olabilecekken bir kısmımız ise keşke yememiş olsaydım diyerek pişmanlık duyabileceksiniz. Hiçbir zaman unutmayın ki pişmanlıklar yaşasanız da geçmiş gün geçmişte kaldı ve vücudunuzun denge hali sağlayabilmesi için bugünü iyi değerlendirmelisiniz. Güne başlarken ya ben kilo mu aldım demek yerine 1-2 bardak olacak şekilde su içerek başlamalısınız. Unutulmasın ki diğer günden kaynaklı olarak vücudumuz ödem toplamış olabilmekte olup ödeminizi atabilmek için mutlaka gün içerisinde de en az 3 litre olacak şekilde yani 12 bardak su tüketimi sağlamalısınız. Özellikle gün içerisinde su tüketimini artırmış olsanız dahi siyah çay ve kahve su kaybınızı arttıracağından yerine çoğunlukla iki fincanı geçmeyecek şekilde bitki çayı tüketebilirsiniz.Sabah bol yağlı ve karbonhidratlı kahvaltılardan ziyade 1 yemek kaşığı zeytinyağı ile yapılmış omlet ya da haşlanmış yumurta içeren  yanında mevsim sebzelerinin de bulunduğu hafif bir kahvaltı tercih edebilirsiniz. Öğlen ve akşam yemekleriniz de çoğunlukla sebze yemekleri ağırlıklı öğün tüketimine ağırlık göstermelisiniz yanında  bol yeşillikli mevsim salata, yoğurt ya da ayran gibi süt ürünlerini tercih edebilirsiniz. Bir gece önce porsiyon kontrolü sağlayamayıp öğün tüketimimizi artırdıysak hamur işlerinden, pilav, makarna gibi kan şekerinizi hızlı bir şekilde yükselterek açlık hissinizin kısa sürede oluşmasına neden olacak tahıl ürünlerinin tüketiminden uzak durmalısınız. Gün içerisinde mutlaka hareketinizi artırmalı en az 30-40 dakika yürüyüş yapmayı ihmal etmemelisiniz.

Yeni yılın ilk sabahı ve devamındaki tüm sabahlarında yüzünüzdeki gülümseme hiç eksik olmasın, aldığınız tüm kararlar ve hayal ettiğiniz her şeyin gerçek olduğu ve ideal kilonuzu koruduğunuz bir yıl sizinle olsun” dedi.

 

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Facebook Yorum

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!