Reklamı Geç
çetintaş ticaret
Tekirdağ
27 Nisan, 2024, Cumartesi
  • DOLAR
    31.98
  • EURO
    34.67
  • ALTIN
    2225.8
  • BIST
    9111.5
  • BTC
    65855.908$

SÖZDİNLER; “MALKARA’DAN BİLE ELEMAN GELİYOR, İŞÇİ BULAMIYORUZ”

SÖZDİNLER; “MALKARA’DAN BİLE ELEMAN GELİYOR, İŞÇİ BULAMIYORUZ”
Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Eyüp Sözdinler; “Ekonomiyi canlandırmak için neler yapmamız gerekiyor. EYT bizim geleceğimize dinamit koydu. EYT ile 40 yaşında emekli olanlar fabrikadan çıktıktan sonra fabrikalarda kalifiye eleman sorunu yaşanıyor. Malkara’dan bile bize işçi geliyor, işçi bulamıyoruz” dedi.

Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası Yüksek İstişare Kurulu toplantısını gerçekleştirdi. Toplantının ana gündem maddeleri, ekonominin durumu, Çerkezköy’de kurulacak olan Özel Endüstri Bölgesi ve oda faaliyetleri hakkında çalışmalar oldu. Gündemin ilk maddesinde ekonomiye yönelik genel değerlendirmeler hakkında Yüksek İstişare Kurulu üyelerinin önerileri alındı. Konuyla ilgili konuşan Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Çetin, “Bölgemiz üretim üssü olmakla beraber bu üretim üssünde ticaretinde de döndüğü bir bölgededir. Ticaretin daha fazla gelişmesi, sanayinin ve sanayicinin sorunları ile ilgili bütünü ile ele alırsak çok mutlu olacağız. Önerileriniz bizim için önemlidir” diye konuştu.

“DÜŞÜŞE GEÇTİK”

Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Eyüp Sözdinler ise yaptığı konuşmada, “ Biz bu seneye kadar epey krizler geçirdik. Hiçbir kriz döneminde böyle bir düşüşe rastlamadım. Çünkü bizler tüm fabrikaların tüketimlerini sistem üzerinde günlük olarak takip ediyoruz. Buralardan elde ettiğimiz verileri de takip ederek hem geçen sene bu dönemi kıyaslıyoruz. Her sene artış trendinde giderken bu yıl düşüşe geçtik. Bu kadar yeni sanayiciler de bünyemize katmamıza rağmen yükselmesini beklerken hali hazırda düşüyoruz. Bu sorunda en büyük etken olarak Avrupa da ki olan resesyondur. Özellikle tekstil sektöründe maalesef kapasiteler yüzde 50-60’lara düşmüş vaziyettedir. Bunun yanında beyaz eşyada hiç beklenmedik derecede iç piyasada artış, ihracatta tam tersi düşüş var. Bunun başında çok yüksek enflasyonun olması, rekabet gücünün azalmasıdır. Kısacası dış pazarlarla rekabet edemiyoruz. Siparişlerin büyük kısmı Hindistan ve Pakistan’a kaymış durumdadır. Bizlerin yüklerinden birisi de EYT olmuştur. Kendi firmamda 300 çalışandan 103’ü EYT oldu. 46 çalışanım EYT ile işi bıraktı. Bizi bağlayan tazminatları oldu. Son dönemlerde OSB’nin en büyük sıkıntısı işçi bulamamaktır. Vasıfsız işçi bile bulamıyoruz. İşsizlik oranı açıklanıyor. Çerkezköy’de eksi olarak görüyoruz. İşçi bulamıyoruz. Kalifiye elemanı bıraktık düz işçi bulamıyoruz” diye konuştu.

“İŞÇİ EVLERİ YAPILMASI GEREKİYOR”

Ev kiralarında yüksek artış nedeniyle barıma sorununun yaşandığını ifade eden Yönetim Kurulu Başkanı Çetin, “Bu konu meclis gündemine de geldi. Belediyeler ile işbirliği yaparak sanayi ve sanayiciye yönelik mavi yakayı kaybetmemek için böyle işçi evleri gibi toplu konutların yapılması gerekiyor. Bununla birlikte iş göçünün de tekrar terse dönmesi gerekebilir” dedi.

“EYT NEDENİYLE KALİFİYE ELEMAN SORUNU YAŞANIYOR”

Barınma sorunun sadece Çerkezköy’de olmadığını ve tüm Türkiye’de yaşandığını kaydeden Sözdinler, “Bu çare midir ? Evet mavi yakalılara konut sağlamak çaredir” dedi. İşçi evlerinin yurt dışında yapıldığını kaydeden Ahmet Çetin ise, bunların sanayiye iş gücü olarak geri döndüğünü kaydetti. Çetin, “Ekonomiyi canlandırmak için neler yapmamız gerekiyor. EYT bizim geleceğimize dinamit koydu. EYT ile 40 yaşında emekli olanlar fabrikadan çıktıktan sonra fabrikalarda kalifiye eleman sorunu yaşanıyor. Bununla birlikte bizlere de büyük bir yükte getirdi” diye konuştu.

“YARIN NE OLACAĞINI BİLMİYORUZ”

EYT’nin çok yönlü fabrikalara darbe vurduğunu kaydeden ÇOSB Yönetim Kurulu Başkanı Eyüp Sözdinler, “Bu krizle birlikte hükümet tarafından net bir program önümüze konulmadı. Önce bu programı görmemiz gerekiyor. Enflasyon ile ilgili nasıl bir mücadele var? Böyle dönemleri atlattığımızda hep önümüze programlar konuldu. Ona uyuluyordu. Kemer sıkma ise sıkma, vergi ise vergi diye atlatılırdı. Önümüzde gerçekten bir belirsizlik var. Yarın ne olacağını bilmiyoruz” dedi.

“İTİRAZ ETTİK”

Gündemin ikinci maddesinde ise bölgeye kurulacak olan Çerkezköy Endüstri Bölgesi ile ilgili Yüksek İstişare Kurulunun önerileri alındı. Bu gündem maddesiyle alakalı konuşan ÇOSB Yönetim Kurulu Başkanı Eyüp Sözdinler, “Şimdi bu özel endüstri bölgesi nereden çıktı? Dediler ki İkitelli bölgesini  Artık şehir dışına taşıyıp en kolay taşınacak yer olan İstanbul Hinterland’ı olan Çerkezköy ve Kapaklı bölgesi olabilir dendi. Sonra buralarda arsa arayışına gidildi. Dönemin Başbakanı Binali Yıldırım zamanında alınan kararla Endüstri bölgesi olarak İkitelli Organize Sanayi bölgesi adına girişim yapıldı. Daha sonra TOKİ kamulaştıracak ve firmalara devredecekti. Biz ise ‘ Nasıl bir Endüstri bölgesi olacak’ diyerek sorular sorduk. Burada mevcut bir OSB var. Bizden farklılığı nedir dedik. Zaten bizim mevcut doluluk oranımız yüzde 90’a ulaştı. Biz yeni yer arayışındayız ve belediye ile de çalışmalar yapıyoruz. Genişleme alanı yaratmaya çalışırken bizim çalışmalarımız durduruldu. TOKİ de öyle bir şey yapıyor ki imarını, iskanını her şeyini kendi yapıyor. Karışamıyorsunuz hiçbir şekilde. Biz ona itiraz ettik. Ama Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile kuruldu. Biz İkitelli kurucularıyla görüştük. Bu sizin düşündüğünüz gibi değil, buradan oraya taşınamaz, başka bir rant işi var. Şimdi orada adam 10 kişilik atölyesini bırakıp burada yer açmaz. Bizim sanayicilerimizle iletişime girildi sonrasında size yer satalım diye. Biz ise dönemin Meclis Başkanı ile görüştük. Kendisi de bize hak verdi. Bizim yeni bir sanayi bölgesini kaldıracak yerimiz yok. Böyle bir alanda zaten işçi bulamamaktayız. Bunun alt yapısını ise kaldıracak kapasitemiz yok. Kaymamamız ile birlikte fellik fellik okul yapabilmek için sanayicilerimizi geziyoruz. İlçemizde yıkılacak bir sürü okul var. Eğitime yatırım yapmamız gerekirken böyle bir şeye altyapımız yok. Malkara’dan bile bize işçi geliyor, işçi bulamıyoruz. Bizim 20 metrelik yol birden 10 metreye düştü. Alanımız daraldı, yarısı onlara geçti. Biz Bakanımız ile görüştük ama yapılacağını söyledi. Daha sonra kendi aranızda çözün dediler. Yapılacak ama suyu nerden temin edeceksiniz. Ben başkan olduğumda ÇOSB’de 100 küsür fabrika vardı. 24 milyon metreküp su kullanıyorduk. Şimdi ise 30 metreküpün üstüne çıkamıyoruz. Su ile çalışmayan firmalar alıyoruz.  Şimdi biz bu durumdayken bunlara suyu nasıl sağlayacaksın. Ben baraj yapmaya çalışırken, su temin etmeye çalışırken bu firmalara suyu nasıl temin edeceksiniz? “dedi.

“SU SORUNUNA DEĞİNDİ”

Konuyla alakalı konuşan ÇTSO Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Çetin, “Yüksek teknoloji üretimi yapılsın, başımızın üstünde yeri var. Yeraltı suları her geçen gün azalıyor. Doğal kaynaklarımızı korumamız gerekiyor. Su 10 sene içerisinde getirilmezse çok hızlı bir şekilde tuzlu suyla karşılaşacağız ve su sorunu yaşayacağız. Bununla ilgili dışarıdan 2 önemli proje ile ilgili görüştük. Birincisi Meriç ve Tunca Nehri’nden su almak ve buna arıtma yapmak, çünkü birçok yerden geçiyor. İkincisi de Karadeniz’den su almak ama orda da 3 birim sudan yalnızca bir birim su elde edebiliyorsun. 2 birim boşa gidiyor. Biz bununla ilgili geleceğimiz, ne tür sorunlarla karşılaşacağımızı bilirsek daha çok katkı sağlayacağımıza inanıyorum” dedi. Gündemin üçüncü maddesinde Oda Genel Sekreter Vekili Seçkin Bayraktar tarafından odanın faaliyetleri hakkında bilgi verirken, gündemin son maddesinde ise Eylül ayında gerçekleştirilecek olan Çerkezköy Endüstriyel Fuarı hakkında Yüksek İstişare Kurulu üyelerinin önerileri alındı.

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Facebook Yorum

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!