Reklamı Geç
çetintaş ticaret
Tekirdağ
30 Nisan, 2024, Salı
  • DOLAR
    31.98
  • EURO
    34.67
  • ALTIN
    2225.8
  • BIST
    9111.5
  • BTC
    65855.908$

AŞKIN GÜNDOĞDU: “BİZİ SOKAĞA İNDİRMEYİN”

AŞKIN GÜNDOĞDU: “BİZİ SOKAĞA İNDİRMEYİN”
Tekirdağ Servis Araçları İşletmecileri Esnaf Odası Başkanı Aşkın Gündoğdu; “Böyle olmaz. Beni sokağa indirmeyin. Yeter artık. 58’inci maddeden dolayı esnafı yeterince mağdur ettiniz. Büyükşehir Belediyesi artık yeter. Buradan iktidar partisindeki arkadaşlara sesleniyorum. Siyaseti esnafın ekmeğine bulaştırmayın. Sizden ricamızdır. Esnafın ekmeğinden elinizi çekiniz” dedi.

Tekirdağ Servis Araçları İşletmecileri Esnaf Odası Başkanı Aşkın Gündoğdu, basın açıklaması düzenledi. Gündoğdu, açıklamasında korsan taşımacılığın önüne geçilmesi için denetim mekanizmalarının bir an önce harekete geçmesi gerektiğini belirtti.

“KOLLUK KUVVETLERİ ‘MEMURUM YOK’ DİYOR”

Esnafın korsan taşımacılıktan dolayı sıkıntı yaşadığını dile getiren Oda Başkanı Aşkın Gündoğdu, “ Öz malı dediğin ben vatandaş olarak ve esnaf olarak plaka alıyorsam, devletime vergi veriyorsam fabrikada tekstil işini yapacak. Kendi işinin servisini yapmak istiyorsa o da benim gibi gidip UKOME’den plaka talep edecek, o da devlete vergi verecek, o da devlete KDV ödeyecek. Ben devlete KDV ödüyorum, vergi ödüyorum ama fabrikanın öz malı adı altındaki olan adam hem yaktığı mazotu gider gösteriyor, hem devlete vergi vermiyor, hem KDV ödemiyor. Sen tekstilden kazanıyorsun, tekstilden vergi ödüyorsun. Senin işin bu. Taşıma sektörüne girmek istiyorsan o zaman benim gibi plaka alacaksın, izin alacaksın belirli şartlarda sen de gel o zaman servis çek. Burada ya fabrika çalışanıdır, ya fabrika müdürüdür, ya müdürün akrabasıdır gel bizim fabrika adına sana iki tane araba alalım sen de burada bizim servislerimizi yap deniyor. Devletten her türlü vergisini kaçırıyorsun, esnafa engel oluyorsun. Bu işi yapanlar fabrikatörler değil. Ya fabrika müdürünün akrabasıdır ya da oradaki birinin akrabasıdır. Öz malında 7 tane can kaybı oldu. Biz bunu her gün her gün deşmek istemiyoruz. Bunun denetimini kim yapacak. UKOME bunun belgesini veriyor ben denetim yapamam diyor. Kolluk kuvvetleri benim yeterince memurum yok diyor. Denetime çıkıyor korsana sırtını dönüyor, öz mala sırtını dönüyor. Çalışan esnafı durduruyor. Yapıldı mı denetim, yapıldı. Ama kime yapıldı? Korsanı durdurmazsın. Ayda bir tane araba bağlarsın. Bir tane mi araba var Allah için” ifadelerine yer verdi.

“BİZ BU SENE ZAM ALAMADIK”

Şikayetlerin kayda alınması gerektiğini ifade eden Gündoğdu; “Bizim en büyük sorumuz, özellikle iktidar partisinden kaynaklı. Bazı kesimin servis taşımacılığı yaptıklarını ve burada da kolluk kuvvetlerine bir şekilde müdahale edilerek bu denetimlerin yeterince yapılmaması. Biz gerçekten bu konuda mağduruz. Ben iki ay önce plakayı CİMER’e şikayet ettim. Jandarma beni arıyor, bu araba nerede diyor. Şehrin her tarafı kamera dolu. Bu araba Çerkezköy ve Kapaklı’da cirit atıyor. Ben bunu bizzat Kaymakama söyledim. Bu araba her gün emniyetin önünden geçiyor. Buna kim dur diyecek? Biz esnaf olarak zor durumdayız. Biz bu sene zam alamadık. UKOME tarafından zamlarımız belirlenmedi. Biz şu an 2023 fiyatlarının altında çalışıyoruz. Bütün giderlerimiz yüzde yüz arttı. Bunda en büyük etken ise denetimin olmamasıdır. Denetimler kişiye göre mi yapılacak?  Adam zam istediği zaman bak işine git deniyor hemen korsan arabasını çekiyor. Buna en büyük etken de denetimsizlik. Bu denetimler kişiye göre mi yapılacak. Bir firma öz malı yaptırmış 4 fabrikaya servis çekiyor. Denetim yok. Öz malı adı altında başka fabrikalara servis çekiyor. Kolluk kuvvetleri korsan araçlara sırtını dönüyorlar. Böyle bir denetim şekli de yoktur. Devlete vergisini ve KDV’sini ödeyen esnafın hakkını korumanız gerekirken korsanlara müdahale etmiyorsunuz. Vergilerimizi ödüyoruz üç aydır yatan araçlarımız var. Kısacası adaletli bir iş istiyoruz. Kolluk kuvvetleri sizin göreviniz asayişi sağlamaksa korsanların önünde de duracaksınız, hırsızın önünde de duracaksınız. Ekibiniz yoksa o da sizin sorununuz. Devletten isteyeceksiniz. Bir an önce öz malıyla ilgili bu belgeleri verirken bir denetleyin. Bu arabanın şoförü kim, hangi fabrikaya gidiyor, bu adamın sigortası devam ediyor mu, bu araba farklı farklı yerlere gidiyor mu bakın. Belgeyi veren UKOME, denetimi yapmayan kolluk kuvvetleri. Birbirlerine atıyorlar” diye konuştu.

“YETER ARTIK”

Korsan taşımacılığa kesinlikle müsamaha gösterilmemesi gerektiğini ifade eden Gündoğdu; “Böyle olmaz. Beni sokağa indirmeyin. Yeter artık. 58’inci maddeden dolayı esnafı yeterince mağdur ettiniz. Büyükşehir Belediyesi artık yeter. Buradan iktidar partisindeki arkadaşlara sesleniyorum. Siyaseti esnafın ekmeğine bulaştırmayın. Sizden ricamızdır. Esnafın ekmeğinden elinizi çekiniz. Bu esnaf vergi veriyor ve ayakta kalması için para kazanması gerekiyor. 3-4 esnafı korumak için esnafı yakmayın” dedi.

“MÜDAHALE EDİLMEZSE SOKAĞA ÇIKACAĞIM”

Konuyla alakala Çerkezköy Kaymakamı Nazmi Günlü ile görüştüğünü ifade eden Gündoğdu, “Kaymakam bey ekiplerin denetim yaptığını söyledi ama kime yapıldığı belli değildir. Korsan sürücüler elini kolunu sallayarak rahat geziyorlar. Bizim servis esnafımız kolluk kuvvetlerine söylediğinde ise ‘ bize işimizi öğretmeyin’ diyorlar. Bu konuyla alakalı da CİMER’e de yazdım. Herhangi bir sonuçta olmadı. Konuya el atılmazsa sokağa çıkacağım. Bizler esnaflık yaparak evimize ekmek götürüyoruz. 3-5 esnafı koruyacağım diye esnafı yakamazsınız. Bu esnaf sizlere hizmet verirken hak ettiği paraları kazanmıyor. Bizler soyguncu değiliz. Esnafımız rayiç bedellerinin altında çalışıyor. Siz kendinizin soyulduğunu hissediyorsunuz ama işi alan biz değiliz. Biz de sizin gibi mağduruz. Kooperatif olarak hiçbir firmaya rayiç bedelinin altında teklif vermedim. Bu mağduriyeti yaratan da denetimsizliktir. Çerkezköy’de S plakası kadar öz malı türemiştir. Servisçi yüksek fiyata çalışıyor diyorlar. Ama servisçinin fiyatı yerlerdedir” dedi.

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Facebook Yorum

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!