Reklamı Geç
çetintaş ticaret
Tekirdağ
23 Nisan, 2024, Salı
  • DOLAR
    31.98
  • EURO
    34.67
  • ALTIN
    2225.8
  • BIST
    9111.5
  • BTC
    65855.908$

158 YILDIR DİNMEYEN ACI

158 YILDIR DİNMEYEN ACI
Bir milletin yok edilmeye çalışıldığı dünya tarihinin en alçak ve en büyük zulmünün soykırımının yıl dönümü ‘Büyük Sürgün’de hayatını kaybedenler anıldı ve soykırımda hayatlarını kaybedenlere dualar okundu.

Konu ile ilgili Çerkezköy Kuzey Kafkas Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Emrullah Ataçay, “Dünya tarihinin en büyük zulmü olarak giren Çerkez Soykırımı ve sürgünün 158. Yılında da soydaşlarımızı rahmetle andık ve Allah bir daha insanlığa böyle zulüm göstermesin ve yaşatmasın. Soykırımda yaşamlarını yitiren soydaşlarımıza Allah tan rahmet dilerim” dedi.

“HALA İÇİMİZDE BİR ACI OLARAK HİSSEDİYORUZ”

Çerkezköy Kuzey Kafkas Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Emrullah Ataçay gazetemize konu ile ilgili şu açıklamada bulundu; “300 yıl süren Kafkas-Rus savaşlarının sona ermesinden sonra Kuzey Kafkas halkları 21 Mayıs 1864 yılında büyük sürgün ve soykırım yaşadı. Tüm Kafkasya'da savaş boyunca kadın, çocuk ayırmaksızın tam bir imha ve soykırım politikası izlendi. 1 milyonu aşkın Çerkez halkı katledildi, daha fazlası vatanından sürgün edildi. 21 Mayıs 1864 günü tarihe Çerkez soykırımının simgesi olarak kazındı. Sürgün yolunda çekilen çileler, yolda hayatını kaybedenlerin feci durumları Trabzon'daki Rus konsolosunun, tehcir işlerini idare etmekte olan General Katraçef'e yazdığı raporda şöyle anlatılır: "Batum'a 70 bin Çerkez geldi. Bunlardan vasati olarak günde 7 kişi ölüyor. Trabzon'a çıkarılan 24 bin 700 kişiden şimdiye kadar 19 bin kişi ölmüştür. Şimdi orada bulunan 63 bin dokuz yüz kişiden her gün 180-250 kişi ölmektedir. Samsun civarındaki 110 bin kişi arasında her gün vasati 200 kişi can veriyor. Trabzon, Varna ve İstanbul'a götürülen 4650 kişiden de günde 40-60 kişinin öldüğünü haber aldım. “sözleri durumun vahimliğini ortaya koymaktadır. 1864 yılının Mayıs ayında, Trabzon'daki Rus konsolosunun yazdığına göre 30 bin Çerkez açlık ve hastalıktan kırıldı. Gemilerde hastalık alameti gösteren olursa derhal denize atılırdı. Biz Çerkezler ağıtlarımızla kuşaktan kuşağa taşıyarak bu tarifsiz acıyı hep yüreklerimiz de taşıdık ve taşımaktayız. Allah bir daha böyle zulüm ve soykırım ve de sürgün insanoğluna göstermesin. Soykırım ve sürgünün 158. Yılında İstanbul’da Çerkez kökenli dernekler olarak bir araya gelerek soykırımda ve sürgünde ölen soydaşlarımızı rahmetle andık ve onlara dualar okuduk ve de Çerkez halkına soykırım ve sürgün yaşatan Rusya’yı lanetledik. 158 yıldır dinmeyen acımız Çerkez soykırımını ve sürgününü hala içimizde bir yara olarak hissediyoruz. Bu acı hiç dinmeyecek” dedi.

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Facebook Yorum

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!