Reklamı Geç
çetintaş ticaret
Tekirdağ
07 Mayıs, 2024, Salı
  • DOLAR
    31.98
  • EURO
    34.67
  • ALTIN
    2225.8
  • BIST
    9111.5
  • BTC
    65855.908$

ECDAT YADİGÂRI TARİHİ CAMİ ÂLEMCİLERİN MEKANI OLDU

ECDAT YADİGÂRI TARİHİ CAMİ ÂLEMCİLERİN MEKANI OLDU
​​​​​​​Kapaklı’nın Karaağaç Mahallesi’nde bulunan 171 yıllık ecdat yadigarı tarihi cami kaderine terk edilmiş durumda. Harabeden farkı kalmadığı gözlenen ve 1847 yılında inşa edildiği belirtilen caminin içinde alkollü içecek kutularına bile rastlamak mümkün. Yetkili kurumların bir an önce harekete geçmesi bekleniyor.

Tarihi yapı bakımından kıt bir bölge olan Çerkezköy ve Kapaklı, mevcut tarihi yapılarına da sahip çıkamıyor. Kapaklı’nın Karaağaç Mahallesi’nde bulunan ve Vakıflar Genel Müdürlüğü bünyesinde bulunan tarihi caminin harabeden farksız ve içler acısı hali görenleri şaşkına çeviriyor. Mimarisiyle dikkatleri üstüne çeken tarihi caminin içinde çöp yığınları, içki kutularına rast gelmek mümkünken, caminin içinde uzayan ağaçlar da caminin sahipsizliğini gözler önüne seriyor. Günümüzde tarihi yapıların yakınına herhangi bir yapı yapmak bile mümkün değilken, Karaağaç’taki tarihi caminin kaderine terk edilmiş hali hayret uyandırıyor. 171 yaşındaki tarihi caminin restore edilip, ibadete açılması bekleniyor.

SULTAN ABDÜLHAMİT DÖNEMİNDE RESTORE EDİLDİ

Tarihi caminin hemen karşısında bulunan Karaağaç Merkez Camii cemaatinden alınan bilgilere göre ise caminin 1847 yılında Hoca Yusuf Efendi tarafından yaptırıldığı kaydedildi. İsmi hakkında net bir bilgi olmayan tarihi caminin Balkan Savaşı sırasında büyük zarar gördüğü, ardından da çok sayıda yangın geçirdiği ifade edildi. Sultan Abdülhamit Han döneminde 1890 yılında yangından dolayı restore edildiği kaydedilen caminin 23 yıl önce yine yangın geçirdiği belirtildi. 1995 yılında yaşanan yangından sonra caminin artık kullanılmadığını, ibadete kapandığını ve yerine yeni bir cami inşa edildiğini ifade eden Karaağaç Mahallesi sakinleri, tarihi caminin restore edilmesini ve harabe görüntüsünden kurtarılmasını talep ettiler.

UTANÇ VERİCİ

Tarihi olsun veya olmasın herhangi bir ibadet yerinin harabe şeklinde durmasının ve hatta içinde alkollü içecek tüketilmesinin utanç verici olduğunu kaydeden vatandaşlar, kendini bilmez kişi veya kişilerin gece geç saatlerinde tarihi caminin içini mesken tuttuğunu söylediler. Tarihi caminin restore edilmesi için Tekirdağ Valisi Aziz Yıldırım, Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak ve Kapaklı Belediye Başkanı İrfan Mandalı’ya seslenen vatandaşlar, “Yetkili kurumlarımızın harekete geçmesini talep ediyoruz. Bu utanç verici durumun biran önce düzeltilmesini istiyoruz. Ecdadımızın kim bilir hangi koşullarda inşa ettiği ve gayet de estetik bir görünüme sahip olan caminin içinde içki içiliyor. Bu tarihi camiden kim sorumluysa buradan şikayet ediyoruz. Avrupa’da tarihi yapılar el üstünde tutulurken, burada ise görmezden geliniyor.” diye konuştular.

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Facebook Yorum

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!