Reklamı Geç
çetintaş ticaret
Tekirdağ
20 Nisan, 2024, Cumartesi
  • DOLAR
    31.98
  • EURO
    34.67
  • ALTIN
    2225.8
  • BIST
    9111.5
  • BTC
    65855.908$

ORGAN BAĞIŞI HAKKINDA MERAK EDİLENLER?

ORGAN BAĞIŞI HAKKINDA MERAK EDİLENLER?
Organ bağışı bir kişinin yaşamı sona erdikten sonra doku ve organlarının başka hastaların tedavisinde kullanılmasına izin vermesidir. Peki organ bağışı için neler gereklidir? Nerelere başvurulabilir? Organ bağışı günah mıdır?

Çerkezköy İlçe Sağlık Müdürlüğü tarafından 3-9 Kasım Organ Bağışı Haftası nedeniyle vatandaşlara bilgilendirme broşürü dağıtıldı. Organ bağışının önemi ve merak edilen soruların yer aldığı broşürde başvurulabilecek yerler de detaylı olarak anlatıldı. İşte o sorular ve cevapları…

ORGAN BAĞIŞI NEDİR?

Bir kişinin hayattayken kendi özgür iradesiyle, organlarının bir kısmını veya tamamını ölümünden sonra başka hastaların tedavisinde kullanılmak üzere vasiyet etmesidir. 18 yaşını aşmış, akli dengesi yerinde olan herkes organ bağışında bulunabilir.

ORGAN BAĞIŞINDA BULUNAN HERKESİN ORGANLARI KULLANILABİLİR Mİ?

Organ bağışı yapılmış olsa bile her ölümden sonra organ nakli mümkün değildir. Örneğin; kişi evde, sokakta, acil serviste veya hastanelerin herhangi bir bölümünde ölmüş ise organları kullanılamaz. Yalnızca yoğun bakım ünitelerinde solunum cihazına bağlı olarak ölen, yani beyin ölümü gerçekleşen kişilerin organları nakledilebilir.

BEYİN ÖLÜMÜ NEDİR? NASIL TANISI KONUR?

Beyin ölümünde, beyin fonksiyonları tamamen kaybedildiği için geri dönüş yoktur, tam ve kesin olarak ölüm gerçekleşmiştir, bu durum bitkisel hayatla karıştırılmamalıdır. Beyin ölümü teşhisi konulabilmesi için birtakım testlerin uygulanma zorunluluğu vardır. Bu testlerin sonucunda Nöroloji veya Nöroşirürji Uzmanı ile Anesteziyoloji ve Reaminasyon Uzmanı veya Yoğun Bakım Uzmanı olmak üzere 2 uzman hekim tarafından beyin ölümü gerçekleşip gerçekleşmediği kararına varılır daha sonra bu karar aileye bildirilir.

ORGAN BAĞIŞ KARTI OLSUN YA DA OLMASI AİLELERDEN İZİN ALINIR MI?

Organ bağış kartı olup olmadığına bakılmaksızın beyin ölümü gelişmiş tüm vakaların aileleri ile mutlaka görüşülür. Bu görüşme organ nakil koordinatörü tarafından gerçekleştirilir. Aile onayı olmadan hiç kimsenin organları alınamaz ve kullanılamaz.

HANGİ ORGANLARIMI VE DOKULARIMI BAĞIŞLAYABİLİRİM?

Kalp, kornea, tendon, karaciğer, ince bağırsak, yüz ve saçlı deri, böbrek, kemik, ekstremite (Kol, bacak), pankreas, kas dokusu, üst solunum, akciğer, kıkırdak, üst sindirim yolları, deri, uterus (rahim)

ALINAN ORGANLAR HERKESE NAKLEDİLEBİLİR Mİ?

Nakil işlemleri sağlık bakanlığı bünyesinde ulusal koordinasyon sistemi tarafından yürütülür ve yapılan tüm işlemler kayıt altına alınıp, belgelenir. Organ dağıtımı; ulusal bekleme listelerinde kaydı olanlar arasından öncelikle tıbbi aciliyeti olan hastalar olmak üzere, kan ve doku grubu uyumuna göre yapılır. Din, dil, ırk, cinsiyet, zengin veya fakir ayrımı gözetilmez. Alıcı ve vericinin kimlik bilgileri ailelerin izni olmadan açıklanamaz. Gizli kalması kanunen esastır.

İLERİ YAŞ VEYA KRONİK HASTALIĞIN OLMASI ORGAN BAĞIŞINA ENGEL MİDİR?

Yaşın ileri olması, kronik bir hastalığın bulunması, alkol veya sigaram içiliyor olması ve benzeri nedenler organ bağışı yapılmasına engel değildir.

ORGAN BAĞIŞI YAPILDIKTAN SONRA, VAZGEÇİLEBİLİR Mİ?

Organ bağışından vazgeçildiğinde bu yeni kararın aile ile paylaşılması ve organ bağışı kartının imha edilmesi yeterlidir.

DİNEN BİR SAKINCASI VAR MIDIR?

Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu organ bağışını insanın insana yapabileceği en büyük yardım olarak tanımlamıştır. 06.03.1980 tarih ve 396 sayılı karar ile organ naklinin caiz olduğunu bildirmiştir. Kur’an-ı Kerim’de Maide Suresi 32. Ayet’te “Kim bir kimseye hayat verirse, o sanki bütün insanlara hayat verirmişçesine sevap kazanır” diye buyrulmuştur.

BAŞVURU YERLERİ NERESİDİR?

İl sağlık müdürlükleri, ilçe sağlık müdürlükleri, toplum sağlığı merkezleri, devlet hastaneleri, üniversite hastaneleri, özel hastaneler.

 

 

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Facebook Yorum

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!