Reklamı Geç
çetintaş ticaret
Tekirdağ
26 Nisan, 2024, Cuma
  • DOLAR
    31.98
  • EURO
    34.67
  • ALTIN
    2225.8
  • BIST
    9111.5
  • BTC
    65855.908$

PREMATÜRE DOĞAN BEBEKLERDE GÖZ (ROP) MUAYENESİ

PREMATÜRE DOĞAN BEBEKLERDE GÖZ (ROP) MUAYENESİ
​​​​​​​Çerkezköy’de faaliyet gösteren Özel İrmet Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Nihat Boztaş prematüre bebeklerde göz muayenesini anlattı.

Çerkezköy İrmet Hastanesi’nde 25 hafta 700 gram doğan Hira bebeğin göz kontrolleri tamamlandı. Birkaç ay süren takip periyodu sonunda göz damarlarının tamamen geliştiği saptandı. Prematüre doğan bebeklerde göz problemi gelişme ihtimalinin yüksek olduğunu söyleyen Hastane Göz Hastalıkları Uzmanı Nihat Boztaş, prematüre bebeklerde göz muayenesinin çok önemli olduğunu söyledi.

“PREMATÜRE BEBEKLER BİRÇOK SORUNLA DOĞAR”

Erken doğumlarda bebeklerin birçok sorunla doğduğunu ifade eden Boztaş; “Erken doğan bebekler beraberinde bir çok sorunla doğar. Bunlardan en önemlisi akciğer gelişiminde gerilik yani solunum sıkıntısıdır. Diğer sistemlerde de gelişim geriliğine sık rastlanır göz ve görme sistemi de bunlardan bir tanesidir. Gözdeki damarlar özellikle retina damar gelişimi, normal gebelik gelişimde yani 40 hafta içerisinde tamamlanır. Erken doğan bebeklerde bu damarlar gelişimini tamamlayamamış (innmatür) durumdadır. Bununla birlikte damar gelişimi doğum sonrasında da devam eder ancak her bebekte bu gelişim süreci normal seyrinde devam etmeye bilir.  Doğumun üzerinden 1 ay geçtikten sonra gelişimi devam etmekte olan bu damarlarda gelişiminin durması ve anormalleşme başlayabilir. Bu duruma prematüre retinopatisi (ROP) adı verilir. Bu hastalık (ROP) damar gelişimindeki anormalliğin gelişimine göre derecelendirilir. (1-5) Evre 1 ve 2 de takip gerekliyken evre 3'ten itibaren tedavi gereksinimi ortaya çıkabilir. Bebek ne kadar erken doğarsa bu hastalık riski artar. Örnek vermek gerekirse 27 hafta doğan bebek 30 hafta doğan bir bebeğe göre daha fazla risk altındadır” ifadelerine yer verdi.

“MUTLAKA GÖZ MUAYENESİ YAPTIRILMALI”

Prematüre bebeklerde mutlaka göz muayenesi yaptırılması gerektiğini ifade eden Göz Hastalıkları Uzmanı Boztaş, “Prematüre bebeklere doğumdan 1 ay sonra mutlaka göz muayenesi yapılmalıdır. Böylece damar gelişiminde duraksama ve anormallik varsa saptanır. Hastalığın evresine göre izlem veya tedavi kararı verilir. Tedavi gereksinimi ortaya çıktığında zamanında yapılacak müdahale ile kalıcı görme kaybının önüne geçilebilir. Ancak tedavi gerekirse ivedi şekilde yapılmalıdır. Bu tedavi geciktirmeden saptamak için mutlaka belirli aralıklarla göz muayenesi tekrarlanmalıdır. Prematüre bebek muayenesinden sonra göz damarları belli aralıklarla muayene edilmelidir” dedi.

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Facebook Yorum

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!