Reklamı Geç
çetintaş ticaret
Tekirdağ
20 Nisan, 2024, Cumartesi
  • DOLAR
    31.98
  • EURO
    34.67
  • ALTIN
    2225.8
  • BIST
    9111.5
  • BTC
    65855.908$

AKAY “REDDEDİYORUZ” DEDİ, KARAR MECLİSTEN GEÇMEDİ

AKAY “REDDEDİYORUZ” DEDİ, KARAR MECLİSTEN GEÇMEDİ
Çerkezköy’ün Kızılpınar Mahallesi’ne taşınması düşünülen çöplük planı Tekirdağ Büyükşehir Meclisi’nde gündeme geldi. Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay’ın muhalefeti sonrası Kızılpınar’a yapılması planlanan atık tesisi ret edildi. Büyükşehir dahil 11 ilçe belediye başkanı bir araya gelerek çöplüğün yeri ile ilgili ortak bir karar alacak.

Tekirdağ’ın Süleymanpaşa İlçesindeki vahşi depolama alanının taşınması gündeme geldi. Bununla ilgili olarak da 1 milyon nüfuslu Tekirdağ’ın tüm çöpünün, sanayinin bıraktığı çevre kirliği ile boğuşan Çerkezköy’ün Kızılpınar mahallesine taşınması Büyükşehir Belediye Meclisine verilen önerge ile gündeme geldi.  Bu önergeye sert tepki gösteren Akay, “Biz bu kararı reddedeceğiz. Bu işin olur tarafı yok. Ben bu kararı gruptan asla geçirmem kendime güveniyorum. Yani ortalığı yakarım gene geçirmem.” diye çıkışmıştı.

“BU KARARI GRUP OLARAK REDDEDİYORUZ”

Tekirdağ Büyükşehir Belediye Meclisi Kadir Albayrak başkanlığında toplandı. Burada verilen önerge ile ilgili konuşan Akay, “Tekirdağ Valiliği bir alt komisyon kurmuş ve Tekirdağ genelinde ikinci bir döküm alanının Çerkezköy ilçesi Kızılpınar Mahallesi 899 ada 1 ve 2 parsellerdeki mera alanı olarak dönüştürülmesi teklifini Büyükşehir Belediye meclisine göndermiş. Bu kurulan komisyonda Tekirdağ Valiliğimizin birimleri, büyükşehir belediyemiz de var. Ancak Tekirdağ sınırlarında yer belirleme komisyonunda sadece ve sadece Süleymanpaşa Belediyesinden yetkili var. Burayı anlamak da güçlük çekiyorum. Bu komisyon, karar alırken en azından Tekirdağ’ın tamamını ilgilendiren bir mesele olduğunu, hatta ve hatta bu konuda Tekirdağ Büyükşehir Belediye Meclisinin 11 belediye başkanını bir masa etrafında toplayarak Tekirdağ’ın çöpü ne şekilde, nerede duracak, bu hangi şekliyle değerlendirilecek noktasında hayati kararı oldu bittiyle değil, kapalı kapıların ardında değil, bu şekliyle bütün ilçenin yetkililerin olduğu bir masa konuşacağımız noktasına gelmiş durumda. Dolayısıyla yerin durumu, konumuyla alakalı hangi gerekçelerle burasının işaretlendiği ile alakalı yorumlara çok fazla girmeyeceğim. Hali hazırda bu alan şehir merkezine 15 kilometre uzaklıkta. Bu konuda eksikler varsa, oturup tartışalım. Ancak şehrin merkezine 3 kilometre mesafede, imar sahasına 3-4 kilometre alanda, genişleme sahası çok dar olan bir bölgede yer işaretleyip, meclise sevk etmeyi doğru bulmuyorum. Doğru bulduğum, Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanımızın başkanlığında 11 ilçe belediye başkanıyla beraber bu şehrin çöpünün nerede biriktirileceği ve hangi vadede, hangi şekilde değerlendirileceğini konuşmaya ihtiyacımız var. Kurmuş olduğumuz komisyonu destekliyoruz, bu kararı grup olarak reddediyoruz.” dedi.

"YER KONUSUNDA BEYANATIMIZ OLMADI"

Bunun üzerine Süleymanpaşa Belediye Başkanı Cüneyt Yüksel söz alarak Akay’a cevap verdi. Yüksel, “Bu konu aylardır gündemde. İlk önce bir bilgi düzeltmesi yapalım. Süleymanpaşa’nın içerisinde merkeze yaklaşık 15-20 kilometrelik mesafede 11 tane ilçenin çöpünün toplandığını hatırlatayım. 11 ilçenin günlük yaklaşık 1 milyon ton çöpü bizim ilçemizde, merkeze yaklaşık 15-20 kilometre alanda toplandığını hatırlatayım. Bununla ilgili olarak Çerkezköy ilçesinde, Çorlu ilçesinde, Kapaklı ilçesinde, çöpler toplansın diye bir beyanatımız olmadı. Şehrin bütün çöpünün sadece Süleymanpaşa’da toplanmasının hem maddi anlamda doğru olmadığını, hem de bölgedeki halkın bu konudan rahatsız olduğunu, imza kampanyaları yapıldığını yıllardır konuşuyoruz. Şöyle bir beklentimiz ve talebimiz oldu. Çorlu, Çerkezköy, Kapaklı ve Saray hattı için ortak bölge belirlensin. Belirlenen bu bölgede nakliye maliyetinin de azaltıldığı ortak bir alanda bir tane yapılsın. Yer konusunda beyanatımız olmadı. Ortak bir şekilde hareket edilip, çözülmesi gerekiyor diye beyanda bulunduk. Halen daha aynı noktadayız. Elbette neden Çerkezköy halkı bunun kahrını çeksin ki? Buna uygun bir şey bulmak Büyükşehir Belediyesi’nin sorumluluğunda. Süleymanpaşa’da yaşayan bütün hemşehrilerimizin bununla karşı karşıya kalmasının doğru olmadığını defalarca anlattık. Vahap başkan gibi düşünüyorum. 11 belediye başkanı konuyla ilgili görüşüp, birkaç ortak nokta belirlenir, belirlenen noktalar üzerinde de anlaşılır. Ama yıllardır atlanmamasını özellikle istirham ediyorum. 1 milyon hemşehrimizin çöpünü Süleymanpaşa çekiyor. Süleymanpaşa’mızın bu şekilde bu çöplerle mücadele etmesinin beklenmesi mümkün değil.” dedi.

“HER GÜN ARTAN BİR ÇÖP SAYISI VAR”

Çöplük tartışmasına Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak noktayı koydu. Başkan Albayrak, “Ben her gün bin 200 ton çöpün nereye atılacağını belirlemek zorundayım. Sayın Cüneyt Başkanın konuşmaya hiç hakkı yok. 2005-2009 döneminde başlatılan bir süreç var. Bu süreçte buranın yönetimi siyaseten AK Partideydi. Zamanında bu böyle yapılmış. 2009’da CHP Belediye Başkanı geliyor o da aynı yeri kullanıyor. 300 bin metreküplük alana 800 bin metreküp çöp atılır hale gelmiş. 30 Mart 2014 ve Tekirdağ Büyükşehir oluyor. 11 gün sonra Çevre Müdürlüğü’nden bir yazı ve vahşi depolama alanı bire düşecek deniliyor. Biz ne yapacağız, enkaz devir aldık demiyorum ama bu şekilde devir oldu Tekirdağ. Her gün artan bir çöp sayısı var, bu konuyu çözmek zorundayız. Kimse kendi arasında tartışmasın konuyu da saptırmasın.” dedi.

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Facebook Yorum

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!