Reklamı Geç
çetintaş ticaret
Tekirdağ
06 Mayıs, 2024, Pazartesi
  • DOLAR
    31.98
  • EURO
    34.67
  • ALTIN
    2225.8
  • BIST
    9111.5
  • BTC
    65855.908$

AKAY; “TOKİ ORADA, ARSA ORADA, ELİNİZİ TUTAN MI VARDI”

AKAY; “TOKİ ORADA, ARSA ORADA, ELİNİZİ TUTAN MI VARDI”
Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay; “TOKİ ile bu işi hallederiz dediler. Elinizi tutan var mıydı? TOKİ orada, arsa orada. Bu güne kadar neredeydin? Diye sorarım 1. İkincisi TOKİ kanunu açık. TOKİ oraya yapıları alır, koyar, satışına başlar. Biz sonra burada birbirimize bakarız. Bu süreç birlikte yönetilemezse. Bu süreç buradaki esnafın sadece ve sadece kendi arasında oluşturacağı yönetimler ve belediyeler bir arada olmazsa, bu esnaf birlikte olmazsa, bu yöntemler dışında olursa burada biz avucumuzu yalarız” dedi.

Çerkezköy Belediye Başkanı ve CHP Çerkezköy Belediye Başkan Adayı Vahap Akay, küçük sanayi sitesi esnafıyla düzenlenen kahvaltı programında bir araya geldi. CHP Çerkezköy Belediye Meclis Üyesi Memet Kadak’ın organizasyonunda gerçekleştirilen kahvaltı programına Akay’ın yanı sıra, CHP Çerkezköy İlçe Başkanı Ayfer Dönmez, Çerkezköy Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Erkan Zümbül, Çerkezköy Şoförler Odası Başkanı Mustafa As, Çerkezköy Esnaf ve Sanatkarlar Kredi Kefalet Kooperatif Başkanı Muzaffer Yaztepe, Çerkezköy Karma Yapı Sanayi Sitesi Kooperatif Başkanı Mehmet Keleş, küçük sanayi sitesi esnafı ve çok sayıda davetli katıldı.

TEŞEKKÜR ETTİ

Mehmet Keleş’in selamlama konuşmasının ardından konuşan CHP Çerkezköy Belediye Meclis Üyesi Adayı Memet Kadak, katılımları için tüm sanayi esnafına teşekkür etti. Esnafın sorunlarının çözümü noktasında Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay’la birlikte mücadele edeceklerini aktaran Kadak, tüm sanayi sitesi esnafının yanında olacaklarını söyledi.

“BİRLİĞİMİZ DAİM OLSUN”

Sonrasında konuşan Çerkezköy Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Erkan Zümbül; “Bu konuda biz elimizden geleni yaptık, yapmaya da devam edeceğiz. Belediye başkanımız size bilgiler verecek. İnanıyorum ki bunu başaracağız, birliğimiz daim olsun. Hepimiz sabah ‘Bismillah’ deyip dükkanımızı açacağız. Bundan emin olun, hiç kimsenin şüphesi olmasın” diye konuştu.

“HEP BERABER BU KONUNUN ÜSTÜNDEN GELECEĞİZ”

Çerkezköy Küçük Sanayi Sitesi Kooperatif Başkanı Ahmet Sudan da yaptığı konuşmasında; “Bu işi hangi başkanımız olursa olsun yapmalı. Artık sabrımız kalmadı. Hepimizin adına konuşuyorum. Siz değerli esnaflarımızın da eksikliklerini tamamlamasını istiyorum. Yeni oluşan kooperatifle aramızda sorun yok. Biz beraberiz. Diğer adayların da bize destek olacağına inanıyorum. Hep beraber bu konunun üstesinden geleceğiz” dedi.

“SANAYİ SİTESİ SİYASİ MESELE OLMAKTAN ÇIKMALI”

Ardından konuşan Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay, sanayi sitesi esnaflarına şu sözlerle seslendi; “Sizlerle olmaktan, aynı havayı teneffüs ediyor olmaktan duyduğum mutluluğu sizlere ifade etmek istiyorum. 10 yıl boyunca Çerkezköy’ün sokaklarında, meydanlarında 10 yıl evvel verdiğimiz sözlerin izinde peşinde mücadele ettik. Bu mücadelede ortaya çıkarttığımız Çerkezköy için, ortaya koyduğumuz birçok iş var. Tabi ki eksik kaldıklarımız var. Eksik kaldıklarımızdan bir tanesini bugün burada, tüm herkesin huzurunda açıklığıyla esnafımıza ifade edeceğim. Çerkezköy birliğin, beraberliğin, kardeşliğin kenti. Çerkezköy memleketin 7 coğrafyasından 81 ilinden birçok vatandaşımızla bir arada olduğumuz kardeşlik kenti. Şimdi biz 10 yıllık yerel yönetici olarak Çerkezköy’ün her sokağında, her mahallesinde esnafımıza vatandaşımıza hizmet etme azmini ortaya koymaya çalıştık. Ancak, bizi aşan meselelerde, bir birliktelik sağlayarak, bu birlikteliği Çerkezköy’ün menfaatine sağlayacağız. Şimdi küçük sanayi sitesinde ben 5 yıl evvel gezerken bir söz verdim. O sözün izinde 5 yıldır mücadele ediyorum. Bize 5 yıllık mücadelenin detaylarını da anlatacağım. Daha önce anlattım. Küçük sanayi sitesi meselesi bir siyasi mesele olmaktan çıkmalı” diye konuştu.

“1 İMZANIN PEŞİNDE 4 SENEDİR BEKLİYORUZ”

Küçük sanayi sitesinin neden yapılmadığına dair açıklamalarda bulunan Akay; “Şimdi ifade ettiklerini duyuyorum. Bu mesele elbette küçük sanayi sitesi esnafının kanayan yarası. Bu mesele Çerkezköy’ün kanayan yarası. 5 yıl boyunca elimizdeki verileri, taş üstüne taş koymak isteyen herkese açtık. Bugün burada bu verileri konuşan arkadaşlarla da bu bilgileri paylaşan benim. 2023 Ocak verisidir bu. 2023 ocak verisinde Çerkezköy’ün sınırlarında 856 küçük sanayi sitesi esnafımız var. Mahalle mahalle burada. Küçük sanayi sitesinin bu bloklarında 200 işletme, Hayri Batur Caddesi, Güveniş Caddesi, Fevzipaşa Caddesi’nde apartman altlarında bu mücadeleyi veren esnafımızın sayısı 250, Çerkezköy’ün diğer tüm mahallelerinde bu işi yapmaya çalışan esnafımızın sayısı 450. Toplam sayısı 900’e dayanmış esnafımız var burada. Adını koyalım. Bugün başlayacak yeni Çerkezköy Küçük Sanayi Sitesi’nin hedefini 1000 koymak zorundayız. Ben 10 yıl evvel bu sokaklarda gezerken, tabelada 115 bin yazıyordu, 5 yıl önce tabelada 175 bin yazıyordu. Bugün gezerken 215 bin yazıyor. 5 yıl sonra yeni sanayi sitesinde konuşurken 260 bin yazacak. Dolayısıyla bu büyümeyi görerek hareket etmek zorundayız. Günü kurtararak hiçbir yere varamayız. Bu meseleye bakarken kendimi küçük sanayi sitesi esnafının yerine koyarak baktım. Hakkımızı da hukukumuzu da bu çerçevede korumak için yol almaya çalıştım. Tarih 2 Haziran 2020. Bakın seçimi geçmişiz, pandemiye girmişiz tarih 2 Haziran 2020. 25 binlik planlarda işleyen alanı Çerkezköy’e kazandırmak için Tekirdağ Valiliği’ne yazdığımız yazının tarihi. Valilik ‘tamam’ demiş. Tarih 16 Temmuz 2020. Bizim yazımızdan tam 1 ay sonra Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na bir yazı yazmış. Demiş ki ‘Burada 5 binlik, binlik plan yapılacak, orası tarla. Küçük Sanayi Sitesi’ni planlara uygun şekliyle oraya taşımak üzere bir uygunluk kararı’ bir kamu yararı kararı. Ne demek kamu yararı. Küçük sanayi sitesini oraya yapalım demek. 5 kuruş para istemiyoruz. Sadece bir uygunluk kararı istiyoruz. Nasıl 1 hamleyle 10 dakikada yazılar, kağıtlar imzalanıyorsa Çerkezköy’ün küçük sanayi sitesi sorununu çözmek için 1 imzayı 4 senedir bekliyoruz. Şimdi, hiç kimsenin elini tutan yoktu. Bu bir yerel yönetim meselesi değil. Bir imzanın peşinde onlarca defa koşmaya çalıştık. Bugün buralara gelip bu mücadeleyi veren arkadaşlarım bu meseleye el atabilirlerdi. Ancak bugüne kadarki mesele kayıtsız kalmıştır” diye konuştu.

“MÜCADELEMİZ BİTMEDİ”

Açıklamalarına şu sözlerle devam eden Akay; “Bitti mi? Mücadele bitmedi. Bakın, Çerkezköy Kaymakamlığı, daha doğrusu oraya gelene kadar. Yine buradaki arkadaşlarım elime proje gönderdiler. Yapmadı, etmedi, ,itiraz etti laflarını duydum geçmişte. Önüme gelen projede Bağlık’ın sırtında 120 dükkanlık bir proje. O parsele o küçük sanayi sitesi sığmaz. Niyetimiz, buradaki hiçbir arkadaşımızın işine taş koymak değil. Derdimiz amacımız burada emek veren, mücadele eden 850 esnafı önce bir arada tutmak. Daha sonra bu çerçeveyi büyüterek 2 bin dükkanlık hale doğru gidecek bir başlangıcı Çerkezköy’e yapmak. Bir kere daha şehrin herhangi bir yerine, bir küçük sanayi sitesi kurarak,  buradaki 50, 60, 100 esnafı bir yere götürmeye çalışarak hiçbir yere varamayız. Dolayısıyla kıymetli hemşerilerim bunu da geçtik. Tarih bundan 1 yıl evvel. Ocak 2023. Çerkezköy Kaymakamlığı belediyeye, esnaf odasına, ticaret odasına ve 2 kooperatifimize çağrıda bulundu. Hedef yeni küçük sanayi sitesi sorununu çözmek. Buradan çıkan sonuç, Çerkezköy’ün herhangi bir yerinde bu alandaki büyük bir yer var mı? Bakmak istiyoruz dediler, haritalar açıldı, arandı, tarandı. En doğru yerin şu anda konuştuğumuz yer olduğuna karar verildi. Ticaret odası, esnaf odası, belediye, Çerkezköy Kaymakamlığı imzasıyla bu talep, bu arzu yeniden bakanlığa gönderildi. Yeniden cevapsız kalan bir süreci Çerkezköy’e yaşattılar. Yaşadıklarımızı, çektiklerimizi bana inanın sizden daha fazla oldurma mücadelesi veren bir kardeşinizim. Ben bugüne kadar bu meselenin çözümünü sizlere anlattım” diye konuştu.

“MUHATTABIMIZ OLMAYACAK”

Yeni kurulacak sanayi sitesinde dışarıdan esnaf kabul edilmeyeceğini de sözlerine ekleyen Akay; “Bu meselenin peşinde toplaşıp, sizleri de otobüsü koydurup bu imzayı almaya gideceğim. Esnafımız hazır olsunlar. Ben bu meselenin çözümünü anlatıyorum. Önünüze gelen, sizlere gelen arkadaşların yöntem belirtip belirtmediğini bilmeden anlatıyorum. Dedim ki ‘Burada mevcut kooperatifimiz var’ başka kooperatif kurmak isteyen arkadaşlarımız oldu. Kabul. Bunları beğenmeyen bir kooperatif daha kursun, bir kooperatif daha kurun. Bakın benim amacım buradaki 856 esnafımızdır. Bu kooperatiflerde şu an emek veren, çalışan 856 esnafımız dışında bir kooperatif üyesi olacaksa bu benim muhattabım olmayacak. Altını çiziyorum. 856 esnafımız dışında herhangi bir kooperatif üyesi varsa bizim muhattabımız olmayacak. Belediyeler kooperatiflerle iş birliği içerisinde bir süreci başlatabilirler. Köpüklü laflarla, olmayacak vaatlerle ben bir yer bulurum, ben hazineden yer alırım bu işi hallederim diyen arkadaşlar olabilir. Çerkezköy’ün sınırlarında bu alandaki büyüklükte bir yer yok. Eğer devletin malını, mülkünü kamu yararına alacak olan varsa ilk olarak ben yanında olurum. Bunu da buradan herkes bilsin. Şimdi yöntem şu; 856 esnafımızın olduğu kooperatiflerimiz olacak. Esnaflarımızla iş birliği başlayacak. Bakanlıktan yazı geldikten itibaren 6 ay plan yapma aşaması başlayacak. Biz bu süreçte kooperatiflerimizi davet edicez. O 6 aylık süreçte bir proje ortaya çıkacak. Ruhsatlı küçük sanayi sitesi yapısı dışındaki esnaflarımız da olmak kaydıyla biz birliktelik ortaya koyacağız. 856 esnafla birlikte bir yola çıkacağız” ifadelerine yer verdi.

“YUKARIDAN ÇERKEZKÖY GÜZEL GÖRÜNÜYOR”

Konuşmasına şu sözlerle devam eden Akay; “Benim bildiğim yol bu, benim bildiğim yöntem bu. Bu yöntem dışında başka bir yöntemle yola çıkacak arkadaşları başka sıkıntılar alabilir. Tarih 2 Mart Cumartesi, saat 09:30. Bu tarihi bir kenara not edin. Bu işin yolu yöntemi. Belediye-Kooperatif ve esnaf işbirliğiyle sonuç ortaya koymak. Bu süreçlerde daha önce konu geldi diye söylüyorum. TOKİ ile bu işi hallederiz dediler. Elinizi tutan var mıydı? TOKİ orada, arsa orada. Bu güne kadar neredeydin? Diye sorarım 1. İkincisi TOKİ kanunu açık. TOKİ oraya yapıları alır, koyar, satışına başlar. Biz sonra burada birbirimize bakarız. Bu süreç birlikte yönetilemezse. Bu süreç buradaki esnafın sadece ve sadece kendi arasında oluşturacağı yönetimler ve belediyeler bir arada olmazsa, bu esnaf birlikte olmazsa, bu yöntemler dışında olursa burada biz avucumuzu yalarız. Burada benim hedefim esnafımızın hakkını, hukukunu korumak, bu alanda yaşayan hemşerilerimizin çektiği sıkıntıları ortadan kaldırmak. Meseleye sadece Küçük Sanayi Sitesi esnafı gözüyle bakmıyorum. Tabiki aşağıda bu işlerin olduğu, faaliyetlerin olduğu alanda oturmaktan, yaşamaktan onlar da sıkıldı. Doğru yol esnafımızla iş birliği içerisinde bu meseleyi yöneterek, Çerkezköy Küçük Sanayi Sitesi’ni bu alandan almak. Sonrası burası kentsel dönüşüme uğrar, o sonraki mesele. Esas mesele Çerkezköy’de kooperatiflerle iş birliği içerisinde bu işi yapmak. Bakın, kötü emsal emsal değildir ama aklınızda bulunsun. Yukarıdan Çerkezköy güzel görünüyor, alıcı görünüyor. Hemen yan tarafta Kızılpınar. Kızılpınar’ın tüm arkalarını İkitelli OSB’yi Çerkezköy’e getireceğiz yalanıyla milletin malına mülküne nasıl konduklarını belki biliyorsunuz, belki bilmiyorsunuz. Kızılpınar’ın hemen karşısında bir endüstriyel bölge ilan edildi. İşe başlarken 5 kişilik bir heyetin elinde TOKİ eliyle kamulaştırma başladı. Şimdi aynısını Çerkezköy Küçük Sanayi Sitesi için allayıp pullayıp karşınıza pazarlayanlar çıkabilir. Ben buradaki esnafımızın hakkını, hukukunu koruyan, esnafımızı buradan alıp oraya taşıma yönteminin sadece ve sadece bu olduğuna inanıyorum. 856 esnaf dışında bu meseleye yeni ortak asla getirmeyin. Bu meselede anlaşacağız. Yönetemezsek, dışarıdan birileri gelip yönetmeye çalışır. Trakya’da böyle bir örnek var. Baba ölür, 3 tane çocuğu miras kavgasına tutuşur. Avukat tutarlar, mallar dörde bölünür rahatlarlar. Şimdi siz buraya dışarıdan birilerini getirirseniz hakkınız hukukunuz bir parça daha bölünecek. Allah izin verir, millet müsaade ederse ben 856 esnafımızla mücadele edeceğim ve o alandaki yapımına başlayacağım” dedi. Sonrasında Akay, sanayi esnafından gelen soruları cevapladı.

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Facebook Yorum

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!