Katılımcılar, çocuk yaşta sanayi sitelerinde, atölyelerde ve iş yerlerinde çalışmaya başladıklarını, resmi sigorta girişleri yapılmasına rağmen bu sürelerin emeklilikte yok sayıldığını vurguladı. Ellerinde sigorta kartları ve işe giriş belgeleri bulunmasına rağmen bu yılların sosyal güvenlik sistemi tarafından tanınmaması, ciddi bir hak ihlali olarak değerlendiriliyor.
Dernek Başkanı Beyhan Ünal, Meclis’te yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:
“Eti senin kemiği benim’ denilerek bırakıldığımız atölyelerde çok genç yaşta çalışmaya başladık. Ne iş güvenliği vardı, ne de koruma. Çalışma hayatım boyunca birçok iş kazası yaşandı. Ben, parmağımı bir iş kazasında kaybettim. Tedavimi yapan kurum, yani devletin sigortasıydı. Şimdi ise aynı kurum, o yılları yok sayıyor. Sigorta kartım var, işe giriş tarihim belli, ama bugün emeklilik hesabında bu dönem hiç yaşanmamış gibi davranılıyor. Bu, kabul edilemez çok acı bir tablodur.
Bu mağduriyet sadece bireysel bir sorun değil, toplumun büyük bir kesimini etkileyen bir sosyal güvenlik açığıdır. Bugün buraya çözüm talebiyle geldik. Genç yaşta üretime katılmış bir neslin emeğinin görmezden gelinmesini kabul etmiyoruz.”
Katılımcılar, bu durumun sadece bireysel mağduriyet değil, aynı zamanda sistemsel bir sosyal güvenlik sorunu olduğunu belirtti. Yıllarca üretimin içinde yer alan bir neslin emeklerinin yok sayılmasının, toplumsal adalet anlayışıyla bağdaşmadığı ifade edildi.
TBMM’de yapılan temaslar sonrası mağdurlar, çözüm için somut adımlar atılmasını ve bu mağduriyetin yasal düzenlemeyle sona erdirilmesini beklediklerini dile getirdi.
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.