Reklamı Geç
çetintaş ticaret
Tekirdağ
03 Mayıs, 2024, Cuma
  • DOLAR
    31.98
  • EURO
    34.67
  • ALTIN
    2225.8
  • BIST
    9111.5
  • BTC
    65855.908$

BORÇ YAPILANDIRMASI NASIL YAPILACAK?

BORÇ YAPILANDIRMASI NASIL YAPILACAK?
Vergi, vergi cezaları, gecikme faizi, idari para cezaları, sigorta primleri, KYK borçlarının yeniden yapılandırılmasıyla ilgili kanun Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Yapılandırma ile ilgili Çerkezköy’de Serbest Muhasebeci Mali Müşavir Emine Fidan Gökalp, bilgi verdi.

Vergi, vergi cezaları, gecikme faizi, idari para cezaları, KYK borçlarının yeniden yapılandırılmasıyla ilgili kanun Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

2 AYDA BİR ÖDENECEK

Konuyla ilgili bilgi veren Serbest Muhasebeci Mali Müşavir Emine Fidan Gökalp; “Kanunla mükelleflerin gelir ve kurumlar vergisi matrahlarını artırarak belirlenen süre ve şekilde ödemeleri halinde, artırımda bulundukları yıllar için yıllık gelir ve kurumlar vergisi incelemesi ve bu yıllara ilişkin vergi türleri için daha sonra başka bir tarhiyat yapılmayacak. Gelirler İdaresi Başkanlığı İnternet Vergi Dairesi üzerinden yapılabilecek olan vergi borcu yapılandırma işlemi 18 taksite bölünüp, 36 aya yayılabilecek. 2 ayda bir ödenecek” dedi.

KYK BORÇ YAPILANDIRMA NASIL YAPILANDIRILACAK?

Yapılandırmanın nasıl yapılacağına dair bilgi veren Gökalp; “Gelir İdaresi Başkanlığı'nın resmi internet sayfasından ya da e-Devlet üzerinden vergi borcu yapılandırma başvurusu yapılabiliyor. Öncelikle Gelir İdaresi Başkanlığının İnteraktif Vergi Dairesine giriş yapmalısınız. Bu ekranda E-Devlet ile giriş seçeneği bulunmaktadır. Buna tıklaayın ve E-Devlet bilgilerinizle giriş yapın. Gelir İdaresi Başkanlığının internet sitesinde talimatlarla ilerleyerek birkaç adımda taksitlendirme işlemine başvuruda bulunabilirsiniz. Ya da vergi dairelerine giderek yapılandırma başvurusu yapabilirsiniz. Değerli okurlar, bu hafta sizler için hem 7326 sayılı Kanundan hem de onun tebliğinden kurumlar, gelir ve KDV matrah artırımları yönünden önemli gördüğüm yerleri basitçe anlatmaya çalışacağım. Matrah ve Vergi artırımında artırılan tutarların tamamı 30/09/2021 tarihine kadar tamamen ödenebilecektir. Taksit seçeneği seçildiğinden Eylül/2021 ayından başlamak üzere ikişer ay arayla taksit halinde ödenebilecektir. Matrah ve vergi artırımda 6 taksit seçeneği seçildiği takdirde hesaplanan vergi 1.09 katsayısı ile çarpılarak ve yeni oluşan tutar ikişer ay arayla 6 eşit taksitle ödenecektir. Matrah ve vergi artırımının 31/08/2021 tarihine kadar (bu tarih dahil) bu maddede öngörülen şekilde yapılması, hesaplanan veya artırılan gelir, kurumlar ve katma değer vergilerinin, peşin veya ilk taksiti bu kanunun 9'uncu maddesinin birinci fıkrasının (b) bendinde belirtilen sürede başlamak üzere ikişer aylık dönemler halinde azami altı eşit taksitle bu kanunda belirtilen şekilde ödenmemesi halinde, ödenmeyen vergi tutarları ilk taksit ödeme süresinin son günü vade kabul edilerek 6183 sayılı kanunun 51'inci maddesine göre gecikme zammıyla birlikte takip ve tahsil edilir, ancak bu madde hükümden yararlanamaz. Matrah veya vergi artırımı sonunda tahakkuk eden vergilerin taamamının ilk taksit ödeme süresi içerinde peşin olarak ödenmesi halinde, bu vergiden %10 indirim

yapılır katsayı uygulanmaz. Matrah veya vergi artırımı dolayısıyla mükelleflerce yıllık, muhtasar ve katma değer vergisi beyannameleri ve diğer beyannameler için damga vergisi alınmaz. Şirketlerin vergi incelemesinde olmaları 7326 sayılı kanunun Matrah ve Vergi Hükmünlerinden yararlanmalarına engel değildir. 7326 sayılı kanunun yayımından önce vergi incelemesine başlanılan mükellefler incelenen yıllara ilişkin matrah veya vergi artırımında bulunmaları durumunda vergi incelemesinin en geç 02/08/2021 tarihine kadar sonuçlandırılması şarttır” dedi.

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Facebook Yorum

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!