Reklamı Geç
çetintaş ticaret
Tekirdağ
20 Mayıs, 2024, Pazartesi
  • DOLAR
    31.98
  • EURO
    34.67
  • ALTIN
    2225.8
  • BIST
    9111.5
  • BTC
    65855.908$

ÇERKEZKÖY’ÜN TARİHİ GÜN YÜZÜNE ÇIKACAK

ÇERKEZKÖY’ÜN TARİHİ GÜN YÜZÜNE ÇIKACAK
Çerkezköy’e Gönülverenler Dernek Başkanı Murat Akay, ilçenin tarihini yeniden gün yüzüne çıkarmak, gerçek tarihine ulaşmak için çalışmalara başladıklarını duyurdu. Akay, “Çok çeşitli belgeler var. Bu belgelerin sistemli şekilde tasnif edilmesi ve tam anlamıyla bir araya getirilmesi ile ilgili bir çalışma yapacağız. Çerkezköy’ün gerçek tarihini tam anlamıyla ortaya koymak istiyoruz” dedi.

Çerkezköy’e Gönül Verenler Derneği Başkanı Murat Akay, Çerkezköy’ün tarihi ile ilgili yapacakları çalışmanın detaylarını paylaştı. 
“BELEDİYENİN BİR ÇALIŞMASI OLMUŞTU” 
Yaptığı çalışmalar hakkında bilgi veren Akay, “Her tür çalışmalar yaptık. Çerkezköy’e yararlı olmak açısından çalışma yürütüyoruz. Bu faaliyetlerin içerisinde kültürel faaliyetler, sosyal yardımlaşma ve sosyal sorumluluk projeleri var. Bunun haricinde Çerkezköy’ün tarihi ile ilgili bir çalışmanın gerekliliğini hissettik. 2007 yılında Selman Akı, Çerkezköy ile ilgili ‘Çerkezlerden Çerkezköy’e’ isimli bir kitap yazdı. Bu kitabı, Çerkezköy’ün tarihi ile ilgili ilk çalışma olarak adlandırabiliriz. Daha sonra Çerkezköy Kaymakamlığı’nın bir çalışması oldu. Kitap değil de içerisinde resimlerin yer aldığı bir çalışmaydı ancak oldukça amatör bir çalışmaydı, hatta bazı tepkiler aldı. Benzer şekilde 2013 yılında da Çerkezköy Belediyesi’nin bir çalışması oldu. Belediye, 2013 yılında Osmanlı arşivleri ile ilgili bir almanak hazırladı” ifadelerini kullandı. 
“GERÇEK TARİHİ ORTAYA KOYMAK İSTİYORUZ”
Devlet Arşivler Genel Müdürlüğü’nden Osmanlı arşivlerine ulaştıklarını ifade eden Akay, “Hepsi dijital belgeler. Bu belgelerin ana başlıkları var, Çerkezlerin yerleşim yerleri ile ilgili Osmanlı İmparatorluğu’nun verdiği karar var, inşaat keşifleri var. Eski Tren İstasyonu’nun krokisi var. 1921 yılına ait bazı belgeler var. Yunan zulmüne ait belgeler de var. Çok çeşitli belgeler var. Bu belgelerin sistemli şekilde tasnif edilmesi ve tam anlamıyla bir araya getirilmesi ile ilgili bir çalışma yapacağız. Çerkezköy’ün gerçek tarihini tam anlamıyla ortaya koymak istiyoruz. Birçok fotoğraf var. Yakın tarih ile ilgili de bir çalışma yürüteceğiz. Çerkezköy’e her zaman bir katkımız var bu katkıyı sürdüreceğiz. Bir de Çerkezköy Kaymakamlığı’ndan talebimiz olacak. Mustafa Kemal Atatürk, 30 Ağustos 1937 yılında Trakya Manevraları için Çerkezköy’e geliyor ve 2 gün kalıyor. Atatürk’ün Çerkezköy’e gelişi ile ilgili olarak kutlama programı yapılmasını Çerkezköy Kaymakamlığı’ndan talep edeceğiz. Mesela Saray’da Atatürk’ün Saray’a gelişi kutlanıyor, bir anma günü düzenleniyor. Biz Çerkezköy’de de böyle bir program hazırlanmasını istiyoruz. Bunları da kamuoyuyla paylaşacağız. Genel bir çalışma hazırlayacağız. ‘Kuruluşundan bugüne Çerkezköy’ diye bir çalışma hazırlayacağız. Bu çalışma uzun zaman alacak. 6-12 ay arası olarak planlıyoruz. Bu çalışmanın sonucunda belgeleri kitap ya da almanak haline getirmek istiyoruz. Sergi de düzenlemek istiyoruz. Halka açmak istiyoruz” ifadelerini kullandı. 
“BİZE YARDIMCI OLACAK”
Akay, “Bundan önce Çerkezköy’ün tarihi ile ilgili çalışma yapan Selman Akı beye çok teşekkür ediyoruz. Kendisi Çerkezköy’ün tarihi ile ilgili ilk çalışmaları yapan kişidir. Onunla görüştüğümüzde bazı konularda bize yardımcı olabileceğini söyledi. Çerkezköy Belediyesi’ni 2013 yılında hazırladığı almanaktan da yararlanacağız. Çerkezköy’ümüze hayırlı uğurlu olsun” dedi. Osmanlıca bilen kişilerden yardım alacaklarını da kaydeden Akay, “Tercüme konusunda bize yardımcı olmak isteyenlere kapımız açık” ifadelerini kullandı. Akay, Türk Ocakları Çerkezköy Şube Başkanı Burak Candaş ile görüştüklerini de ifade ederek, “Çalışmamızda bize yardımcı olacaklarını söyledi. Bundan sonraki süreçte Türk Ocakları Çerkezköy Şubesi’nin desteği ile çalışmalarımızı yürüteceğiz” dedi.

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 2
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Facebook Yorum

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!