Reklamı Geç
çetintaş ticaret
Tekirdağ
27 Temmuz, 2024, Cumartesi
  • DOLAR
    33.09
  • EURO
    36.10
  • ALTIN
    2596.3
  • BIST
    11131.02
  • BTC
    63525.102$

ÇOLAKOĞLU: “TMO, ÇİFTÇİNİN YANINDA DURMADI”

ÇOLAKOĞLU: “TMO, ÇİFTÇİNİN YANINDA DURMADI”
Çerkezköy Ziraat Odası Başkanı Mehmet Ali Çolakoğlu; “Toprak Mahsulleri Ofisi tüccar gibi davrandı ve kara gün dostu olarak bilinen Toprak Mahsulleri Ofisi çiftçinin yanında durmadı, çiftçiyi tüccara boyun eğdirdi” dedi.

Toprak Mahsulleri Ofisi çiftçinin beklediği buğday alım fiyatlarını açıkladı. TMO'dan yapılan açıklamada makarnalık buğday fiyatı ton başına 10 bin TL, ekmeklik buğday fiyatı ise 9 bin 250 TL olarak açıklandı. TMO, arpa alım fiyatını ise 7 bin 250 TL olarak duyurdu. Aynı zamanda Çiftçi Kayıt Sistemi'nde (CKS) yer alan çiftçilere buğdayda ton başına bin 750 TL, arpada ise 750 TL destekleme verileceği açıklandı. Konuyla ilgili açıklama yapan Çerkezköy Ziraat Odası Başkanı, verilen desteklerin beklentilerin çok altında olduğunu ifade ederek; “Bu fiyat çiftçinin ölüm fermanıdır” dedi.

“ÇİFTÇİ, AÇIKLANAN ALIM FİYATININ KARŞISINDA ŞOK OLDU”

Buğday üreticileri hasada başlamasının ardından beklenen alım fiyatları dün akşam saatlerinde sessiz sedasız duyuruldu. Buğday ve arpa alım fiyatındaki komik artışlar, gelecek dönem ülkenin buğday üretimine büyük bir darbe vuracak. Bu fiyatları reva gören sayın yetkililerimiz cefakar çiftçilerin geçen seneye göre girdi maliyetlerinin ne kadar artış gösterdiğini, yükseldiğini hiç mi dikkate almadılar. Yazık gerçekten çok yazık! AK Parti Hükümeti ve Tarım Bakanlığı çiftçilerin alın terini, emeğini maalesef yok saymıştır. Bu, üreticinin ölüm fermanıdır. Açıklanan hububat fiyatı, maliyetin bile altında kalmıştır, Bu Çiftçiyi bitirme planıdır. "Ekilmedik bir karış yer bırakmayın dediler Sen yeter ki üret dediler, çiftçiyi masrafa ve borca soktular ama buğdaya ve arpaya öyle düşük bir fiyat verdiler ki, zarar eden çiftçiye "bir daha ekmeyeceğim" dedirterek üretimden koparacaklar. Buğdayın ortalama maliyeti geçen yıla göre yüzde 62 oranında artarak kilogram başına 10 lira 87 kuruşa ulaştığını Türkiye Ziraat Odaları Birliğimizin de biz Oda Başkanlarının da defalarca söylediği ve rapor ettiği yakın zamanda, hatta 14 Mayıs Dünya Çiftçiler gününde Sayın Cumhurbaşkanımız ve Tarım Bakanımızın da katıldığı TZOB Danışma Kurulunda da altının çizilerek ifade edildiği buğday maliyetinin altında fiyat açıklanması çiftçiyi bitirme politikasından başka bir şey değildir” dedi.

“REVİZE EDİLMESİNİ İSTİYORUZ”

TMO’nun tüccar gibi davrandığını ifade eden Çolakoğlu; “Çiftçilerimize göre, Toprak Mahsulleri Ofisi'nin ürün bedellerini 45 günde ödeyecek olması "buğdayı bana getirmeyin" anlamına geliyor. Hem fiyatın düşük olması hem de ödemenin geç olması TMO'nun buğday "almama" politikası uygulayacağını gösteriyor. Toprak Mahsulleri Ofisi tüccar gibi davrandı ve kara gün dostu olarak bilinen Toprak Mahsulleri Ofisi çiftçinin yanında durmadı, çiftçiyi tüccara boyun eğdirdi. Çünkü bu fiyat, gerçek anlamda enflasyon rakamından vazgeçtik, girdi maliyetlerindeki artışın dahi çok çok altında bir fiyat oldu. Randevulu sistem geçen yıl işlemedi, bu yıl da aynı sorunları yaşatıp çiftçiyi tüccara mahkum bırakacaklar. Çiftçilerimiz bu gelirle ben bu tarlayı nasıl ekeceğim, kira bedelini, mazotunu, gübresini, ilacını, tohumunu nasıl karşılayıp da seneye üretimin içinde olacağım?" diyor. Çiftçimizi korumayan bu anlayış, ithalata dayalı bu bakış Türk tarımına büyük zarar veriyor. Bu zararlardan bir an önce dönülüp; çiftçi olarak artık sabrımızın sınanmadığı, hak edilen alım fiyatının acilen revize edilerek bir an evvel açıklanmasını Tekirdağ çiftçimiz adına istiyoruz” ifadelerine yer verdi.

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Facebook Yorum

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!