Reklamı Geç
çetintaş ticaret
Tekirdağ
19 Nisan, 2024, Cuma
  • DOLAR
    31.98
  • EURO
    34.67
  • ALTIN
    2225.8
  • BIST
    9111.5
  • BTC
    65855.908$

ÇORLU VATAN HASTANESİ ORGAN NAKLİ HASTANESİ Mİ OLUYOR?

ÇORLU VATAN HASTANESİ ORGAN NAKLİ HASTANESİ Mİ OLUYOR?
Çorlu Vatan Hastanesi’nin organ nakli hastanesine dönüştürüleceği iddia ediliyor.

Çorlu’da hizmet veren Vatan Hastanesi’nin organ nakli hastanesine dönüştürüleceği iddia ediliyor. Organ nakli konusunda Amerika’nın en önemli merkezlerinden biri olan California Pacific Medical Center’de uzun süre yöneticilik yapan deneyimli doktorlardan Murat Dayanıklı’nın önümüzdeki günlerde yönetim kurulu başkanlığı görevine getirilecek olmasıyla birlikte hastanenin yeni bir misyona geçeceği öğrenildi.  Sağlık dünyasında heyecan yaratan gelişme, Trakya bölgesinde yıllardır organ nakli bekleyen binlerce hastaya da umut olacak. 1981 yılında kurulan; halen 12 bin metrekare kapalı alan ve 140 yatak kapasitesiyle hastalara hizmet veren Çorlu Vatan Hastanesi’nin, organ nakli hastanesine dönüştürülmek istendiği bilgisi Trakya bölgesinde organ nakli bekleyen binlerce hastaya sevindirdi. Projenin; Anadolu Holding'in 120 milyon dolar harcadığı Anadolu Sağlık Merkezi"nin CEO’luğu görevinden 2007 yılında sürpriz bir kararla istifa eden ve bir süredir Çorlu Vatan Hastanesi’nde yönetim kuruluğu üyeliği yapan Dr. Murat Dayanıklı’nın önümüzdeki günlerde yönetim kuruluğu başkanlığına seçilmesinden sonra hayata geçirileceği belirtiliyor.

AMERİKA’DA ORGAN NAKLİ MERKEZİ’NDEKİ DENEYİM ÇORLU’YA TAŞINACAK

1989 yılında İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden mezun olan ve sağlık alanında pek çok alanda önemli başarılara imza atan Dr. Murat Dayanıklı’nın Amerika’daki organ nakli alanındaki çalışmalarını Çorlu’ya taşıyıp bölgeye önemli bir sağlık hizmetini kazandıracağı öğrenildi. Aynı zamanda TED Çorlu Koleji Yönetim Kurulu Başkanlığı yapan deneyimli doktor Murat Dayanıklı’nın 1992-1996 yılında direktör olarak görev yaptığı Amerika’nın en önemli organ nakli merkezlerinden California Pacific Medical Center’deki deneyimini özellikle Trakya’da organ nakli bekleyen hastaların sağlığa kavuşmasında kullanacağı belirtiliyor. Tekirdağ ve Çorlu başta olmak üzere Trakya’da heyecan yaratan bu gelişmenin, Dr. Dayanıklı’nın önümüzdeki günlerde hastanenin yönetim kurulu başkanlığı görevine getirilmesinden sonra hayata geçirilmesi bekleniyor. Böylece bölgenin ilk organ nakli hastanesi Çorlu Vatan Hastanesi olarak bir ilke daha imza atılmış olacak.

26 BİN KİŞİ ORGAN NAKLİ BEKLİYOR

Sağlık Bakanlığı’nın açıkladığı 2021 yılı verilerine göre; Türkiye'de 26 bin 894 kişinin organ nakli beklediği bildirildi. Türkiye'de eğitim araştırma, üniversite ve özel hastanelerde toplam 172 organ nakli merkezi bulunuyor. Türkiye’de toplam 607 bin 669 kayıtlı gönüllü bağışçı bulunuyor.

Kimler organ bağışında bulunabilir?

18 yaşından büyük ve akli dengesi yerinde olan herkes organlarını bağışlayabilir. Canlı verici olarak yalnızca karaciğer ve böbrek bağışında bulunulabilir.

Organ bağışı için nereye başvurulur?

Organ nakli yapan merkezlerde, hastanelerde, organ nakli ile ilgilenen vakıf, dernek, vb. kuruluşlarda organ bağışı işlemi yapılabilir. Organ bağışı kartını iki tanık huzurunda doldurup imzalamak yeterlidir.

Hangi organların nakli yapılabilmektedir?

Böbrek, pankreas, karaciğer, akciğer, kalp ve ince bağırsak nakli yapılabilir.

Hangi dokuların nakli yapılabilir?

Kornea, kemik iliği, tendon, kalp kapağı, deri, kemik, yüz-saçlı deri ve ekstremitelerin nakli yapılabilir.

Bağışlanan organlar kimlere nakledilir?

Ulusal organ nakli bekleme listesinde kayıtlı hastalardan öncelikle kan grubu uyumuna, daha sonrada doku grubu uyumuna göre belirlenir. Kan ve doku uyumu yanı sıra hastanın tıbbi aciliyet durumu göz önünde bulundurulur.

Organ bağışında bulunan herkesin organları nakledilebilir mi?

Organ bağışı yapılmış olsa bile her ölümden sonra organın nakli mümkün değildir. Sadece yoğun bakım ünitesinde solunum cihazına bağlı, beyin ölümü gerçekleşen kişilerin organları nakledilebilir.

Organ bağışının dini yönden sakıncası var mı?

Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu organ naklinde dinen bir sakınca olmadığını açıklamış, hayat kurtarmanın önemine dikkat çekmiştir.

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Facebook Yorum

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!