Reklamı Geç
çetintaş ticaret
Tekirdağ
27 Nisan, 2024, Cumartesi
  • DOLAR
    31.98
  • EURO
    34.67
  • ALTIN
    2225.8
  • BIST
    9111.5
  • BTC
    65855.908$

“EKMEK 5 LİRADA KALABİLİRDİ”

“EKMEK 5 LİRADA KALABİLİRDİ”
Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası’nın Haziran ayı olağan meclis toplantısı Meclis Başkanı Hacı Mehmet Erdoğan başkanlığında gerçekleştirildi. Toplantıda ekmek fiyatları ile simit, poğaça fiyatları meclis üyeleri arasında tartışmaya neden oldu.

Yoklama, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başlayan toplantıda, Haziran 2023 ayı gelir/gider ve izleme raporu görüşüldü. 2023 yılı haziran ayı gelirinin 3 milyon 787 bin 287,23 TL, giderin de 1 milyon 98 bin 547,05 TL olduğu, 30 Haziran itibariyle kasa mevcudunun bin 623,03 TL, banka mevcudunun 9 milyon 390 bin 140,07 TL olduğu belirtildi. İlgili gündem maddesinin Murat Türüt’ün ret oyuna karşılık oy çokluğu ile kabul edilmesinin ardından, toplantının bir sonraki gündem maddesinde Kayıt Ücretlerinin taban ve tavan miktarları görüşüldü. Yapılan görüşmenin ardından Ocak -30 Haziran tarihlerinde bin 50 TL olan ikinci derece kayıt ücretinin 1 Temmuz-31 Aralık tarihleri arasında bin 400 TL, bin 10 TL olan dördüncü derece kayıt ücretlerinin 1 Temmuz itibariyle bin 350 TL, bin 250 TL olan beşinci derece kayıt ücretlerinin de 1 Temmuz itibariyle bin 500 TL olarak uygulanması oy birliğiyle karara bağlandı. 

“AZ SAYIDA YERİMİZ KALDI”

Meclis toplantısının bir sonraki gündem maddesinde Çerkezköy Endüstriyel Fuarı (ÇEF) 2023 için ihtiyatlardan 2 milyon TL harcama yapılması konusu görüşüldü. Konuyla ilgili konuşan Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Çetin, “Fuara katılacak üyelerimiz 20 metrekare yer için 3 bin TL ödeyecek, üye olmayan katılımcılarda metrekare başına bin TL ödeyecek. 125 stant kurulması planlandı. Katılımcılar şu anda yüzde 80’e yaklaştı. Az sayıda yerimiz kaldı. Katılım yapmak isteyen üyelerimiz biran önce taleplerini yapsınlar. Fuara yurtdışından da misafirler katılacak. Özbekistan, Bulgaristan ve Afrika’nın çeşitli ülkelerinden ziyaretçi müracaatları var” dedi. Yapılan görüşmelerin ardından Çerkezköy Endüstriyel Fuarı için ihtiyatlardan harcama yapılması oy birliği ile kabul edildi.

“BELEDİYE BİZİ PERİŞAN EDİYOR”

Toplantı, ekmek azami fiyat talebinin görüşülmesi ile devam etti. Meslek komitesinin 200 gram ekmek fiyatının 7.5 olması yönünde talep ilettiği belirtildi. Konuyla ilgili söz alan 1. Meslek Komitesi Başkanı Mehmet Sait Erdem, “Önemli olan bu mecliste fiyat vermek değil, fiyatın arkasında durmak. Karşımızda ciddi bir rakibimiz var. Belediyenin 3 liraya sattığı ekmeği 5 liraya satarken yorulduk ve rencide olduk. Maliyetlerin bu kadar yükselmesi sonucunda talebimiz oldu. 7 TL uygulamasına geçildi. Hala belediyemiz ekmeği 3 TL’den satıyor. Biz pandemide, hafta sonları, bayramlarda muazzam bir özveriyle çalışıyorken, bu rekabetin amacı ne? Bunun bir açıklamasının yapılması lazım. Sayın başkanının bizimle alıp veremediği ne? Rekabet kuruluna başvurmamız lazım. Bu satış rekabet kuruluna aykırı. Allah rızası için bir kişi çıkıp açıklamasını yapsın bize. Sayın belediye başkanına söylüyorum, sen bizden ne istiyorsun? Kapatmamızı mı istiyorsun? Biz bu ülkenin muazzam bir esnafıyız. Bizi karşınıza muhatap alın. Her fırın başına, her köşe başına bir büfe koyup ekmeği 3 liradan satmanın bir anlamı var mı? Çoluğumuzun çocuğumuzun rızkıyla oynuyorsunuz. Bayramda 9 gün kapalıydınız. Biz 9 gün açıktık. İhtiyaç sahibi insanlar için tabi ki projelerin hayata geçirilmesi lazım. Ama bunun bir oluru olmalı. Biz konuşarak orta yolu bulacağız. Kimse kimsenin düşmanı değil. Ama bizi de göz ardı etmeyin. Biz 7 gün 24 saat çalışıyoruz. Bizim yükümüz çok ağır. Belediyemizin bize bunu yapmasına anlam veremiyoruz. Belediyenin amacı insanları mutlu etmek, köprü vazifesi görmektir. Ekmek satışları şu an bir tarafa eziyet bir tarafa hizmet olduğu zaman sen köprü vazifesi göremiyorsun. Belediyemizin ekmeği 3 liraya satması bizi perişan ediyor” dedi.

“355 LİRALIK UN 600 LİRA OLDU”

Aynı zamanda Çerkezköy Belediye Meclis Üyesi olan Gökay Keleşoğlu da, ekmeğin fiyatının neden buralara geldiğini sordu. Tahsisin Mayıs ayında kaldırıldığını belirten Mehmet Sait Erdem, “Bizim devlet desteğiyle 355 TL’ye aldığımız un 600 liraya çıktı. Çalışan maliyetleri arttı. Girdi fiyatları arttı” dedi. Keleşoğlu’nun tahsisin kalkmasının ekmek fiyatını ne kadar etkilediğini sorması üzerine de Erdem, “Tahsis kalkmasaydı 5 lira fiyat kurtarabilirdi. Tahsisin kaldırılması ekmeğe yaklaşık 2 lira zam yapmamıza sebep oldu” dedi. Söz alan Meclis Üyesi Gökay Keleşoğlu, “Rencide ettiniz bizi’ gibi kelimelere gerek yok. Bizler fırıncı esnafımızla ters düşmek, onların ticaretini ekonomisini etkilemek adına bir yola girmedik. Biz ihtiyaç sahibi vatandaşlarımız ucuz ekmeğe kolay ulaşabilsin diye bir yola girdik ve bu tesisi yaptık. Çerkezköy’de günlük 300 binin üzerinde ekmek tüketiliyor. Dışarıdan Çerkezköy’e 100 bine yakın ekmek giriyor. Biz de 25 bine yakın ekmek üretiyoruz. Bu hafta için İstanbul Halk ekmek, ekmek fiyatını 5 lira yaptı. Biz ekmeğin fiyatını buralarda tutacağız, ekmeğin fiyatını fırıncı esnafımıza rağmen tutuyoruz diye bir söylem içinde değiliz. Halk Ekmek şirketinin hiçbir fırıncı esnafımızla bir rekabet içinde olmak gibi bir niyeti yok. Ekmek fiyatının buraya gelmesinin sebebi, devletin fırıncılara ekmek üreticilerine uyguladığı tahsisi kaldırması oldu. Bu da fiyatlara yansıdı” diye konuştu.

OY ÇOKLUĞUYLA KABUL EDİLDİ

Yapılan görüşmelerin ardından 210 gram ekmeğin fiyatının 7 TL olması Gökay Keleşoğlu’nun ret oyuna karşılık oy çokluğu ile kabul edildi. Toplantının bir sonraki gündem maddesinde de simit, açma, poğaça azami fiyat talebi görüşüldü. Çerkezköy’de 6 TL olan 90 gram simit, açma ve poğaçanın fiyatının 7.5 lira olması Gökay Keleşoğlu’nun ret oyuna karşılık oy çokluğu ile karara bağlandı. Toplantı, Genel Sekreter Vekili Seçkin Bayraktar’ın odanın faaliyetleri ile ilgili yaptığı bilgilendirme ile devam etti. Geçtiğimiz haftalarda Ankara’da Tekirdağ Milletvekillerine hayırlı olsun ziyaretinde bulunduklarını söyleyen Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Çetin, “Daha önce ilettiğimiz taleplerimizi yineledik. Çerkezköy’ün il olması konusunda taleplerimizi ilettik. Bunları iletirken de altını doldurarak önce vergi dairelerinin düzenlenmesi, yapılması gerekenlerin yapılmasını, akabinde il için de bizim arkamızda durmalarını istedik” dedi.

“YÜZDE 60 SEVİYESİNDEYİZ”

Dilek ve temennilerde söz alan Meclis Üyesi, Gazeteci Şaban Kardeş, SMA hastası Ecrin bebeğe yardım yapılması konusunu yeniden gündeme getirirken, Çerkezköy Endüstriyel Fuarının ana teması olarak ‘Çerkezköy il olmalı’ temasının kullanılması, yerel basının desteklenmesi, fuarın tanıtımının da yerel basın aracılığıyla yapılması konularını da gündeme getirdi. Meclis üyesi Saim Buyruk da Çerkezköy’ün il olması konusunu dile getirerek, “Organize olarak yarımız Çerkezköy’de yarımız Kapaklı’dayız. 29 Ekim’e kadar bu karar verilecek. Bence biz üstteyiz. Yüzde 60 seviyesindeyiz. Bir dilekçe ile bunu TOBB’a bildirirsek, biz de Organize olarak elimizden geleni yapacağız” diye konuştu. Söz alan Ömer Karadeniz de, “Bizim bölgemizden bir il çıkabilir. Hangi birileri Çorlu’nun il olmasını kabul etmiş gibi bir hava gördüm ben. Çerkezköy’ün il olması konusunda bir platform kurulmalı, Kapaklı ve Saray da bu işin içine dahil edilmeli. Coğrafi avantajımız da var. Ticaret ve Sanayi Odası bu konuda öncü olsun. Belediyelerimiz, Organize Sanayi Bölgelerimiz, odalarımız, gerekirse hemşehri derneklerimiz de bu işin içine dahil edilerek bir ağırlık merkezi oluşturabiliriz. Jeopolitik konum olarak Çorlu’dan daha avantajlıyız. Yeter ki bunu akılcı bir şekilde ilgili yerlere duyurabilelim” dedi.

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Facebook Yorum

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!