Reklamı Geç
çetintaş ticaret
Tekirdağ
05 Mayıs, 2024, Pazar
  • DOLAR
    31.98
  • EURO
    34.67
  • ALTIN
    2225.8
  • BIST
    9111.5
  • BTC
    65855.908$

ENGELLİLERİN VE ŞOFÖRLERİN SORUNLARI KONUŞULDU

ENGELLİLERİN VE ŞOFÖRLERİN SORUNLARI KONUŞULDU
Çerkezköy’de engelli vatandaşların ulaşım araçlarında yaşadığı sorunları konuşmak, çözüm önerileri getirmek amacıyla Ak Parti Çerkezköy İlçe Teşkilatı program düzenledi.

Programa Ak Parti Çerkezköy İlçe Başkanı Kamil Çetintaş ve yönetimi, Türkiye Sakatlar Derneği Başkanı Gülnur Kocaçınar, Engelliler Eğitim Kültür Sanat Ve Yaşam Derneği Başkanı Ayten Sakine Varlık, Çerkezköy Şoförler Odası Başkanı Mustafa As, Çerkezköy Kızılpınar Minibüs Kooperatif Başkanı Hacı Ali Rişvan, Çerkezköy şehiriçi yolcu taşıma minibüs kooperatif başkanı Ömer Göktaş, Şoförler ve engelliler katıldı.

“HEPİMİZ BİR ENGELLİ ADAYIYIZ”

Programda açılış konuşmasını yapan Ak Parti Çerkezköy İlçe Başkanı Kamil Çetintaş; “Bugünkü toplanma amacımız engelli vatandaşlarımızın ulaşım sorunlarıyla ilgili. Katılımlarınız için hepinize teşekkür ediyorum. Burada hem şoförlerimiz hem de engelli kardeşlerimiz yaşadıkları sorunları aktaracak. Burada hepimizin bir engelli adayı olma durumumuz var. Bizim de başımıza bir şey gelebilir ve engelli olabiliriz. O yüzden sorunları dinleyip çözüm bulmak istiyoruz. Tabiki araçlarımızda engelli rampalarımız var ama engelli kardeşlerimizin en büyük sorunu rampaların çalışmaması ve engelli kardeşlerimizin ulaşım araçlarına alınmaması. İnşallah verimli bir toplantı olur ve sonuca ulaşırız. Tabiki sizlerin ileteceği diğer sorunlar da var. Akaryakıt fiyatları sizleri çok etkiliyor. Biz sizden sorunlarınızı bir dosya haline getirmenizi istiyoruz. Çözüm yolları bulunması için gerekli çalışmaları kaydedeceğiz. Mustafa Yel milletvekilimiz MKYK üyesi. Ayda bir cumhurbaşkanımızla görüşüyor, sorunları aktarıyor. İnşallah bu toplantının sonucunda da sorunları çözmüş bir şekilde ayrılırız diye düşünüyorum” dedi.

‘MÜSAİT BİR YER’ MEVZUSUNU KALDIRMALIYIZ”

Sonrasında konuşan Çerkezköy Şoförler Odası Başkanı Mustafa As, alınan kararların hayırlı olmasını dileyerek; “Şoförlerimizin de birtakım sıkıntıları var. Bu sorunları çözmek için bugün burada bu toplantıyı düzenleyen sayın AK Parti İlçe Başkanı Kamil Çetintaş’a teşekkür ediyoruz. Şu an Atatürk ve Öztrak Caddesi’nde yapılan çalışmalar nedeniyle birtakım trafik sıkıntıları mevcut. Fakat en önemli problemlerden bir tanesi de durak sıkıntısı. Durak haricinde indi-bindi yapılmaması gerekiyor. Engelli kardeşlerimiz bu sorunu daha fazla yaşıyor. ‘Müsait bir yer’ mevzusunu kaldırmamız lazım. İnşallah Atatürk ve Öztrak Caddesi’nde projeler tamamlandıktan sonra hem şoför esnafımız hem de yolcularımız rahatlayacak. İnşallah bunun da üstesinden geleceğiz. Diğer sorunlarımızı da zaman zaman paylaşıyoruz. Evet, günümüz şartlarında artan akaryakıt zamları mesleğimizi bitirme noktasına getirdi. Akaryakıtta ÖTV alınmayabilir, ya da şehiriçi dolmuş ücretlerine zam yapılabilir. Yani bu bize az geliyor, yolcularımıza çok geliyor. En azından şoför esnafımıza indirimli yakıt verilebilir. Burada bunları da konuşacağız. En kısa çözümü nasıl bulabiliriz diye konuşacak, çözümü bulacağız inşallah” ifadelerine yer verdi.

“ARAÇLARINA BİZİ ALMIYORLAR”

Engelliler Eğitim Kültür Sanat ve Sosyal Yaşam Derneği Başkanı Ayten Sakine Varlık da, engellilerin en büyük sorunlarının rampa ve şoförlerin tavrı olduğunu belirterek; “Birçok şoför esnafımız bizleri arabalarına almıyor. Biz keyfi olarak kullanmıyoruz bunu ihtiyacımız olduğu için kullanıyoruz. Anca dördüncü, beşinci arabaya binebiliyoruz. Bizleri araçlarına almaması randevularımızı kaçırmamıza neden oluyor” dedi.

“ŞOFÖRLERİMİZE EĞİTİM VERİLMESİ GEREKİYOR”

Türkiye Sakatlar Derneği Çerkezköy Şube Başkanı Gülnur Kocaçınar da; “Çok sık şöyle bir telefon alıyorum. Fiziksel problemlerin yanı sıra duygusal olarak engelli vatandaşlarımız kendilerini kötü hissediyor. Mesela fiziksel engeli olmayan bir üyemiz ücretsiz kart bastığında ‘Sizi bedava taşıyoruz’ sitemi çok sıkıntı yaratıyor. Biz bir şeyleri konuşuyoruz ama hep notta kalıyor. Çerkezköy’deki engellileri tespit ederken bölge bazında toplanmamız lazım. Biz sıkıntılarımızı konuşurken hedef göstermemiz lazım. Buradaki arkadaşlarımız sorunlarını anlatacak ama benim yaşadığım en büyük sorun; bir engelli arkadaşımız beni arıyor ‘Başkanım şoför bana şöyle dedi’ ifadelerini kullanıyor. Şoför bedava taşımıyor. Yani fiziksel engeli dışında duygusal olarak kendilerini kötü hissetmesi daha çok yıpratıcı. İnşallah burada sorunlarımız çözülür ve düzenlenen eğitimlerle şoför esnafımız da vatandaşlarımıza karşı biraz daha nazik davranırlar” şeklinde konuştu.

“KART GÖSTERMİYORLAR”

S.S. 61 Nolu Kızılpınar Taşıyıcılar Kooperatifi Başkanı Hacı Ali Rişvan; “Biz Kızılpınar kooperatifi olarak engellilere kötü davrananlara ceza yazıyoruz. Ama şöyle problemler oluyor, kart göstermelerini istiyoruz. Kart göstermiyorlar ve başkasına kullandırtılıyor. Engelli arkadaşımızın kartı bedava diye her vatandaş refakatçi oluyor. Yani bedava diye bu da yapılmaz. Biraz önce sayın başkanımız paranızı alıyorsunuz dedi. Biz 5 yıldır aynı parayı alıyoruz. Yaşadığım bir olay, dört kişi gelmişler birisi kimliğini unutmuş. Hadi eve gidelim kimliği alalım, nasılsa bedava diyor. Bizde nasıl bir psikoloji olsun. Bir de konuşma engelli arkadaşlarımız kendi aralarında konuşurken, araba geçiyor, diyor ki beni almadı. Bizi şikayet ediyorlar, arabanın önünü kesiyorlar” dedi. TSD Çerkezköy Şube Başkanı Gülnur Kocaçınar da, suiistimal edenlerin olduğunu ifade ederek; “Bizim de aramızda fazla özgüvenli arkadaşlarımız var. Şimdi ben şunu savunmuyorum, ‘Ben engelliyim her zaman haklıyım’ olmaz. Grubu tenziye ederek konuşuyorum. Belki bir eğitim belki bir seminer düzenlenebilir. Ama bu sorun siz haklısınız, biz haklıyız diyerek çözülmez. Suçlu aramayalım, çözüm bulalım” dedi. Rişvan da, indi-bindi başına ücret yatırılması gerektiğini savunarak; “Aldığımız para hep aynı seviyede kaldı. Ya ücretsizlere bir kota getirilmeli, ya da indi-bindi ücretleri tahsil edilmelidir. Biz dayanamıyoruz. Mazot 30 lira olmuş, biz hala aynı ücreti alıyoruz.

2 AY SONRA YENİDEN TOPLANTI

S.S. 25 Nolu Akarsu Birlik Minibüsleri Ömer Göktaş, akaryakıt zamlarından dolayı büyük sıkıntı yaşadıklarını ifade ederek, konunun çözümlenmesi için ortak hareket ederek, kalıcı çözüm bulunması gerektiğini söyledi. Program sonunda İlçe Başkanı Çetintaş, düzenlenen toplantıda çözüm oluşması için devamlılık içinde yapılması gerektiğini ifade etti. Çetintaş, 2 ay sonra Şoförler odası veyahut engelliler derneği ev sahipliğinde toplantıların devam edeceğini kaydetti.

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 1
    KIZGIN

Yorumlar

  • yorum avatar
    Umutsuz
    03-06-2022 21:46

    Ffhhdgj un

Facebook Yorum

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!