Reklamı Geç
çetintaş ticaret
Tekirdağ
14 Mayıs, 2024, Salı
  • DOLAR
    31.98
  • EURO
    34.67
  • ALTIN
    2225.8
  • BIST
    9111.5
  • BTC
    65855.908$

“FİYATLARIN 5’E KATLANDIĞI DÖNEMDE İHALEYE GİRECEK FİRMA BULAMADIK”

“FİYATLARIN 5’E KATLANDIĞI DÖNEMDE İHALEYE GİRECEK FİRMA BULAMADIK”
Çerkezköy Belediyesi’nin Eylül ayı Meclis toplantısı Belediye Meclis Salonu’nda Belediye Başkanı Vahap Akay Başkanlığı’nda gerçekleştirildi. Meclis toplantısında AK Parti Grup Sözcüsü Adem İçli’nin meydan projesiyle ilgili eleştirilerine cevap veren Başkan Akay, “Fiyatların 5’e katlandığı dönemde ihaleye girecek katılımcı bulamadık. Mevzuat işin aciliyetini yorumlama kısmını bu makama bırakmış, ben o mevzuattan doğan hakkımı, acil işler kapsamına alabilme hakkımı kendime göre kullandım. İhalemi yaptım, 30 Ağustos’ta Çerkezköy meydanında çelengimi koydum” dedi.

Belediye Hizmet Binasında gerçekleştirilen toplantıya mazeret bildiren Enver Bayram, Kemal Buzkuş, Mehmet Kar, Koray Önsel, Yıldırım Özkul, Ömer Güner katılmadı.

“ÖDÜL NİTELİĞİNDE İHALE Mİ VERİYORUZ?”

Gündem maddelerinin görüşülmesine geçilmeden önce konuşan AK Parti grup sözcüsü Adem İçli; “Temmuz ayı toplantısında MHP’li Koray Önsel meydan üstü yapımı ihalesi ile ilgili bazı konulara değinmişti. Bu ihaleye üç firma pazarlık usulü davet edilmiş, ortaya da 24 milyon 500 bin TL tahmini rakam konuluyor. İhalede firmanın verdiği fiyat ise 24 milyon 250 bin TL’dir. 250 bin TL pazarlık mı yapıldı. Bu ihaleye hiçbir firma davet edilmemiş ve bunu da merak ediyoruz. Burada asfalt ihalesine de değinmek istiyorum. İhaleye sekiz firma giriyor. İlk firma 56 milyon veriyor, teklif düşük olduğu için eleniyor. İkinci firma 71 milyona ihaleyi alıyor, nedense evrak eksikliği gerekçe gösterilip firmaya ihale verilmiyor. Üçüncü firma ise ihaleyi 84 milyon 944 bin TL’ye alıyor. 71 milyon alan firma neden elendi. Bu firma ihaleye girerken neden uyarılmadı. Asfalt ihalesini alan firma Çerkezköy Belediyesinin üst yapı ihalesini alan firma. Bu firmanın Çerkezköy’e yaşattıkları yetmiyormuş gibi aynı firmaya yine ihale veriliyor. Ödül niteliğinde mi ihale veriyoruz. Biz aylardır çalışmayan firmaya neden asfalt ihalesini verdik. Ayrıca biz bu firma hakkında cezai işlem başlattık mı? Bazı firmaların evrak eksiği yüzünden ihaleye katılımı reddedildi. İhale ile ilgili kontrol mekanizmasında problem var gibi gözüküyor. Ayrıca yapılan işlerinde kontrol edilmesi gerekiyor. Dökülen asfaltın kalitesine bakılması gerekiyor” dedi.

PINARCA DERESİNE SAHİP ÇIKALIM

Pınarça deresinin durumuna da değinen İçli, “Sahipsiz deremiz olan Pınarca deresinin sorunlarının çözülmesini istiyoruz.  Sayın Başkanım rica olarak söylüyorum, gerekli temizliğin yapılması konusunda ısrar ediyorum. Geçen yapılan protokolde gördük, buralara sahip çıkılmıyor. Geçmiş yıllarda protokol yapılmasına rağmen Büyükşehir Belediyesi dereye sahip çıkmıyor. Bizim yetkimiz ya da dışında olsa da buraya sahip çıkalım” dedi.

TESKİ BİR AYLIK SU FATURASINI YANSITMASIN

Vatandaşların mahallelerde düğün salonu yapılması talebini yineleyen İçli, “TESKİ ile ilgili her geçen gün sorunlar artıyor. Her gün bir yerde su patlıyor. TESKİ konusunu Büyükşehir’de dile getirmenizi talep ediyorum. 1 aylık su faturasının Çerkezköy vatandaşlarına yansıtılmaması lazım. Çerkezköy halkı hala musluklarda çamurlu su kullanıyor. Bunu öneri ve görüş olarak Büyükşehir Meclisinde sunabilirsiniz. Ben bunu sizden Çerkezköy halkı adına talepte bulunuyorum” diye konuştu.

İÇLİ’NİN ELEŞTİRİLERİNE CEVAP VERDİ

İçli’nin eleştirilerine tek tek cevap veren Başkan Vahap Akay, “Türkiye’de 2021 yılının sonundan itibaren ekonomik darboğaz olduğu, fiyatların tepe taklak olduğu bir dönemi yaşadık. Biz ihaleye çıktığımızda masa başı hesaplarımızın tutmadığı bir döneme şahit olduk. Bu proje üç ayaklı bir projeydi.  Bizim aklımızdaki hedef meydana otopark yapmaktı. Büyükşehir Belediyesine ihale yaptırdık. İhaleye çıkıldıktan üç dört ay sonra fiyatlar ilerledi. Ekim ayında alanın etrafı çevrildi, 7-8 ay otopark ihalesi yapılmak istendi. Müteahhit firmanın işi bırakmasıyla birlikte 7 ay mağduriyet yaşadık. Kamunun parasının ne kadar tutumlu kullanılması gerektiğini bilen birisiyim. Yaptığım işin ne olduğunu bilerek hareket ediyorum. Buradaki mağduriyetin ekonomik anlamda hem bizlerin hem dev vatandaşlarımızın yaşamaması noktasında otopark ihalesi iptal olduktan sonra işe hızlıca girmek zorundaydık. Temmuz ayında işe başladığımızda beton fiyatı 220 lira iken bugün bin 200 TL’ye yükseldi.  Fiyatların 5’e katlandığı dönemde ihaleye girecek katılımcı bulamadık. Bizim bir güne bile tahammülümüzün olmadığı bir dönemi yaşadık. O dönemin sıkıntısını yaşayan bilir. Şehrin ortasında dağınıklıktan herkes gibi bizler de rahatsız olduk. Rahatsızlığı ortadan kaldırmak benim görevimdi ve mevzuatın dışında hiçbir iş yapmadım. Mevzuat işin aciliyetini yorumlama kısmını bu makama bırakmış, ben o mevzuattan doğan hakkımı, acil işler kapsamına alabilme hakkımı kendime göre kullandım. İhalemi yaptım, 30 Ağustos’ta Çerkezköy meydanında çelengimi koydum. Ne yaptığımı biliyorum. Nasıl davrandığımı biliyorum. 21/B ihalesini tek yapan ben değilim. Nasıl yapıldığına dair örneklemesini yaparım, benden çok siz şaşırırsınız” diye konuştu.

“BİZ İŞİ EKSİK YAPTIRMIYORUZ”

İçli’nin asfalt ihalesi ile ilgili söylediklerine de cevap veren Akay, “Asfalt ihalesi teknik bir konudur. İhale alan da veren de, ihale kurumuna gitmesi gerekiyor. Biz karar merci değiliz. Evrak eksiği varsa ihale komisyonu karar veriyor. Bu noktada kararı Belediye Başkanı vermez. Bizim bu şirket işi eksik yaptı, biz bunlara vermeyelim deme şansımız yok. Biz işi eksik yaptırmıyoruz. Parasını verdiğimiz işi hakkıyla teslim almak dışında hiçbir iş yapmıyoruz. Kontrol sıkıntısı yok. Müteahhit geçici kabulü yapana kadar belediye personeli müteahhittin arkasındadır. Biz işi eksik yaptırmıyoruz. Çerkezköy’ün Devlet Su İşlerinden daha fazla beklentisi var. 2012 yılından beri askıda duran Çorlu suyu. Ambardere regülatörü yapması gerekiyor. O bölgenin Çorlu suyuna kavuşması lazım. Beklentimiz ihalenin gerçekleşmesidir. Devlet Su İşlerinin kontrolündeki alana biz de gerekli yardımı yapacağız. Pınarça Deresi’nin yapım tarihi 2012 yılında yapıldı. Oradan yapılan ilk zemin betonu 3,4 yıl içinde bozulup gitti. Orası Büyükşehir sorumluluğunda bir alan. Biz temizlik noktasında işin içine giriyoruz. Orada temizlik sorunu var bu ortadadır” diye konuştu.

“İHALEYE KATILIMCI BULAMADIK”

Akay, “Çerkezköy Belediyesi olarak geçtiğimiz günlerde Yıldırım Beyazıt Mahallesinde düğün salonu için ihaleye çıktık. İhaleye katılımcı firma bulamadık. Katılımcı bulamadığımız ihaleye ilk kez rastladık. 12 Eylül’de Kızılpınar Osmanlı Caddesi’nde ve Yıldırım Beyazıt Mahallesi’nde iki düğün salonu ihaleye çıkacak” dedi.

“FİRMA İHALEYİ FESİH ETTİ”

Akay, “TESKİ Atatürk Caddesi’nde fiziken geldiği noktada yüzde 77 seviyesindedir.  Atatürk Caddesi ve bağlantılı sokaklarda yağmur suyu kanalizasyon ve içme suyu çalışmalarını bitirdi. Biz Eylül ayının 25’ine kadar Çorbacı Sokak girişine köşem mevkiine kadar TESKİ çalışmalarını getirmesini planlıyoruz. TESKİ’nin biraz daha ilerlemesini bekliyoruz. Hatip sokağa kadar teslim edecekler. Çerkezköy Belediyesinin geldiği nokta, geçtiğimiz hafta mevcut firma sözleşmesini tek taraflı fesih etti. Teminatı gelir kaydedildi. Teminat 4 milyon 600 bindi, bu yanan teminat ise 9 milyon TL olacak. Yeniden ihaleye çıkacağız. Yüzde 41 gerçekleşmemiş. Mevcut durumda Türkiye’nin zor şartlarına yakalanmış bir dönemi maalesef bize yaşattı. Kendisi de yaşadı. Yeni ihale yapılana kadar mevcut ihalesiyle beton yolu, beton kaldırımları yaparak çamur yaşatmadan yılsonuna doğru tamamlayacağız” diye konuştu.

KOMİSYONLARA HAVALE EDİLDİ

Konuşmaların ardından meclis gündem maddelerinin görüşülmesine geçildi. Mali Hizmetler Müdürlüğünün ek bütçe konulu yazısı Plan ve Bütçe Komisyonu’na havale edilirken, Çerkezköy Gaziosmanpaşa Mahallesi Trafo Alanı konulu yazısının görüşülerek incelenmek üzere İmar ve Bayındırlık Komisyonu’na havale edildi. Gündemin üçüncü maddesinde  İstasyon Mahallesi 778 ada 1 parsele ait UİP Değişikliği konulu yazısı ile İstasyon Mahallesi 1/1000 Ölçekli Uygulama İmar Planı Revizyonu konulu yazısının görüşülerek İmar ve Bayındırlık Komisyonu’na havale edildi. Gündemin beşinci maddesinde  Taşınmaz Satışı konulu yazısının görüşülerek Plan ve Bütçe Komisyonu’na havale edildikten sonra gündemin yedinci maddesinde yer alan İmar ve Şehircilik Müdürlüğü’nün Çerkezköy İstasyon Mahallesi 240 ada 92 -93 parsellerin güneyi konulu yazısı da görüşülerek İmar ve Bayındırlık Komisyonu’na havale edildi.

HALK KÜTÜPHANESİ İÇİN BAŞKAN AKAY’A YETKİ VERİLDİ

Hukuk İşleri Müdürlüğü’nün sulh talebi konulu yazısı görüşülerek İmar ve Bayındırlık Komisyonu ile Plan ve Bütçe Komisyonu’na havale edilirken, Emlak ve İstimlak Müdürlüğü’nün belediye hissesi satışı konusu görüşülerek 9 adet hisse satışı incelenmek üzere İmar ve Bayındırlık Komisyonu’na havale edildi. Eylül ayı Meclis gündemine sonradan ilave edilen İmar ve Şehircilik Müdürlüğü’nün Fevzipaşa Mahallesi 162 ada 33 parsel konulu yazısı görüşülerek, İmar ve Bayındırlık Komisyonu’na havale edildi. Gündemin 10. maddesinde yer alan Çerkezköy Belediyesi tarafından Halk Kütüphanesi yapılabilmesi için Çerkezköy Belediyesi’nin şartlı bağış almasına ve bu iş ve işlemler için Belediye Başkanı Vahap Akay’ın tam yetkili kılınmasına oy birliği ile karar verildi.

Meclis gündeminin son maddesi olan Çerkezköy Tarımsal ve Kimyasal Ürünler Üretim Satış Pazarlama A.Ş’nin yapılacak olan sermaye artırımı konulu Genel Kurulu’nda Çerkezköy Belediyesi’ni temsil etmeye ve Genel Kurulda oy kullanmaya Belediye Başkanı Vahap Akay’a yetki verilmesi Plan ve Bütçe Komisyonu’na havale edildi.

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 1
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Facebook Yorum

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!