Reklamı Geç
çetintaş ticaret
Tekirdağ
27 Nisan, 2024, Cumartesi
  • DOLAR
    31.98
  • EURO
    34.67
  • ALTIN
    2225.8
  • BIST
    9111.5
  • BTC
    65855.908$

KANSERİN TEŞHİSİ VE TEDAVİ SÜRECİ NASILDIR?

KANSERİN TEŞHİSİ VE TEDAVİ SÜRECİ NASILDIR?
Optimed Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Nida Cannazik, rahim ağzı kanseri (serviks) hakkında merak edilenleri yanıtladı.

Ocak ayı rahim ağzı kanseri (serviks) farkındalık ayı olması sebebiyle Optimed Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Nida Cannazik konuyla ilgili önemli bilgiler verdi.

KANSERİN BELİRTİLERİ NELERDİR?

Rahim ağzı kanserinin belirtilerini anlatan Cannazik; “Rahim ağzı kanseri genellikle düzensiz kanama ile ortaya çıkar. Adet dönemi dışında ara kanama, cinsel ilişki sırasında kanama olabilir. Genellikle kanama et suyuna benzer şekilde az miktarda başlar. Cinsel ilişki sırasında ağrı, sırt ağrısı, bacak ağrısı, yorgunluk, kilo kaybı gibi durumlar da görülebilir. Hasta bir şikayet üzerine doktora gittiğinde, genellikle hastalık ileri evrede olmaktadır” ifadelerine yer verdi. Kanser türünde erken teşhisin önemli olduğunu ifade eden Cannazik; “Hastalık belirti vermeden rutin muayenelerde yapılan tarama testleri ile genellikle erken dönem ortaya çıkmakta ve tedavi sonuçları yüz güldürücü olmaktadır. Rahim ağzı kanseri için tarama testi olarak Pap Smear ve HPV testi kullanılmaktadır. Her ikisi de poliklinik şartlarında vajinal muayene esnasında kolaylıkla yapılan testlerdir” diye konuştu.

TEDAVİ YÖNTEMLERİ

Kanserin teşhisi ve tedavi yöntemleri hakkında da bilgi veren Cannazik; “Tarama testleri ile hastalık saptanan kişilerde yapılacak ek tetkikler ile hastalığın boyutu değerlendirilir ve ileri bir Onkoloji merkezinde cerrahi, radyoterapi, kemoterapi gibi tedaviler planlanır. Özellikle erken evre hastalık durumunda tedavi sonuçları çok daha olumlu olduğundan belli aralıklarla yapılan tarama testleri oldukça önemlidir” dedi. Kanser tarama testlerini de açıklayan Cannazik; “21 – 65 yaş arası tüm kadınlar rahim ağzı kanseri tarama testlerini yaptırabilirler. 30 yaş altında 3 yılda bir Pap Smear testi uygundur. HPV’ye bağlı lezyonlar 30 yaş altında kendiliğinden yüksek oranda düzelme gösterdiğinden HPV testi kesinlikle 30 yaş altı kadınlarda rutin olarak önerilmemelidir. 30-65 yaş arası tercihen HPV ile birlikte PAP Smear testi 5 yılda 1, HPV yapılmıyorsa tek başına Pap Smear 3 yılda 1 yapılmalıdır. 65 yaşında tarama sonlandırılır. Myom, kist gibi iyi huylu hastalıklar için rahmi tamamen alınmış hastalarda tarama yapılmaz” şeklinde konuştu.

“KANSER YENİDEN NÜKS EDEBİLİR”

Kanseri arttıran risk faktörlerini de sıralayan Cannazik; “Rahim ağzı kanseri için en büyük risk HPV’dir. HPV sadece cinsel yolla bulaşır ve rahim ağzı kanserlerinin yüzde 90’nından fazlasından sorumludur. Erken yaşta cinsel ilişki, çok sayıda partner olması riski en çok artıran durumlardır. Sigara kullananlarda yine birçok kanserde olduğu gibi risk fazladır” ifadelerine yer verdi. Doğru tedavi ve yöntemlerin uygulanarak doğum yapacak annenin gebelik sürecinin doğru planlanması gerektiğine dikkat çeken Cannazik; “Gebelik planlayan tüm kadınların gebelik öncesi rutin muayene olmaları ve muayene esnasında tarama testi yaptırmaları önerilmektedir Gebelik sırasında Smear ya da HPV testi yaptırmanın hiçbir sakıncası yoktur. Eğer gebelik ya da sürecinde rahim ağzı kanseri tanısı konduysa hastalığın evresine göre tedaviler planlanır, doğum ve emzirme önerileri hastaya planlanacak müdahaleye göre yapılır” dedi. Sözlerini şu şekilde tamamlayan Cannazik; “Rahim ağzı kanseri tanısı almış kişiler ameliyat veya başka tedavileri almış ve şikayetleri kalmamış olsalar dahi Onkoloji uzmanının önerisine göre yine belli aralıklarla kontrollerini aksatmamalıdır, çünkü kanser nüks edebilir ve tedavi tekrarı gerekebilir” dedi.

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Facebook Yorum

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!