Reklamı Geç
çetintaş ticaret
Tekirdağ
26 Nisan, 2024, Cuma
  • DOLAR
    31.98
  • EURO
    34.67
  • ALTIN
    2225.8
  • BIST
    9111.5
  • BTC
    65855.908$

KOZUVA: “2020 YILINA KORONA VİRÜSÜ DAMGA VURDU”

KOZUVA: “2020 YILINA KORONA VİRÜSÜ DAMGA VURDU”
Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası başkanı Süleyman Kozuva, 2020 yılını değerlendirdi.

Kozuva, yaptığı değerlendirmede, 2020 yılına Koronavirüs Salgını’nın damga vurduğunu ifade etti.

“TÜM DÜNYAYI ESİR ALDI”

Kozuva, değerlendirmesinde şunları söyledi; “Birkaç gün sonra geride bırakacağımız 2020 yılı, ne acı ki tüm dünyayı kasıp kavuran Korona virüsünün herkesi korkutan can alıcı tehdidi ve inanılmaz çaresizliği içerisinde geçti. Bir virüs, hiç umulmadık ve beklenmedik zamanda ve bilinmedik bir yayılmayla tüm dünyayı adeta esir aldı. Ülkemizde değil tüm dünyada ekonomiler alt üst oldu… Hayatın neredeyse bütün normalleri devre dışı kaldı. Sadece iş dünyası değil eğitim dünyası, sanat dünyası, ulaştırma ve turizm sektörü, tarım ve hayvancılık; düğün dernek aklınıza ne gelirse hemen hepsi virüs sebebiyle şok yaşadı ve halen toparlanma çalışması sürmekle birlikte sağlık yönünden sıkıntılar yaşanmaya devam ediyor. Bu vesileyle Korona virüs sebebiyle hayatını kaybeden vatandaşlarımıza, kaybettiğimiz sağlık çalışanlarımıza Allah’tan rahmet diliyorum. Ülkemizin ve tüm dünyanın bu salgından bir an önce kurtulmasını diliyorum” dedi.

“GERÇEK HAYAT, SANAL OLDU”

2020 yılında Koronavirüs’ün olumsuz gelişmelerinden bahseden Kozuva; “2020 yılına ister istemez sağlık penceresinden bakınca, Dünya insanlığı, virüs sebebiyle hayatı adeta sanal yaşayama mahkûm oldu. Görünmez virüs tehdidi sebebiyle hepimiz birbirimizden uzak durmaya en yakınlarımızdan bile kaçınmaya mahkûm olduk. İster istemez bir değişim dönüşüm yaşandı. Bu hesapta olmayan öngörülemeyen salgın sebebiyle bazı sektörler yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalırken bazı sektörler iflasın eşiğine geldi. Bazıları halen hayatta kalma mücadelesi verme durumuna sürüklendi. Daha korkunç olanı, salgın belasına bireylerin değil, kurumların firmaların değil ülkelerin ve yönetimlerin çözüm bulmakta panik yaşamış olmalarıydı. Bu anlamda ülkemizi ve Sağlık Bakanlığımızı ilk baştan beri aldığı tedbirler ve şeffaf yönetim için takdire şayan buluyorum. Evet dünyada her şey unutuldu ve tek bir şey öne çıktı. Hayatta kalabilmek. Virüse yakalanmamak ve ölmemek. Bu düşünce çok korkunç bir şey. Kimsede moral bırakmadı. Korona virüs sebebiyle bütün hayat kendini yeniden güncellemek zorunda kalınca sosyal mesafeye dikkat, temastan kaçınmak gibi önlemler bütün sektörlerde uzaktan çalışmayı zorunlu hale getirdi. Bu zorunluluk talep azalması hatta durma noktasına gelmesine sebep oldu. Birçok sektörde üretime ara verilmesi veya en aza indirilmesi meydana geldi. Bu noktada bütün firmalar çok önceden bu konuda deneyimli firmaların sürdürdüğü e-ticaret ve dijital pazarlamayı keşfetmeye başladı” diye konuştu.

“E-TİCARET VE DİJİTAL PAZARLAMA ÖNE ÇIKTI”

Kozuva, E-Ticaret’in değer kazandığını ifade ederek, konuşmasına şu sözlerle devam etti; “Beraberinde e-ticaret ve dijital pazarlama firmaların aslında can simidi olmaya başladı. E ticarette kendini geliştiremeyen firmaların gelecekte yaşayabilme şansının veya rekabette öne geçme şansının olmayacağı da bu vesileyle tescillenmiş oldu. Dijital dünyada “dün” kavramının geçersizleştiğini “bugün ne durumdasın” kavramının öne çıktığını herkes fark etti. Diğer yandan e-ticaretin aynı zamanda tüm dünya ile sınırları kaldıracak güzelliği ve cazibesi de ortaya çıkmış oldu… Hemen bütün şirketler e-ticareti aslında sevmeye de başladı. Yine beraberinde müşterilerin istek ve beklentileri fark edilerek kişiye özel ihtiyaçları belirlemenin, kampanya türü sürdürülemez yöntemlerden daha kalıcı ve faydalı olduğu fark edilmeye başlandı. E ticarette ve dijital pazarlamada belki de üç dört sene sonra gelinecek noktaya pandemi sebebiyle bu sene içinde ulaşılmış oldu. Diğer yandan resmi ve özel bütün kurum ve kuruluşlar, görüşmelerini, toplantılarını, seminerlerini, açılış törenlerini vb. sanal ortamda ve uzaktan gerçekleştirmeye başladılar.

“DEVLETİN MİLLETİNE SAĞLADIĞI İMKÂNLAR”

2020 yılında Hükümetin üzerine düşen görevi yaptığına vurgu yapan Kozuva; “Salgın sebebiyle işleri bozulan, sıkıntıya düşen, işsiz kalan vatandaş, tüccar, esnaf ve sanayiciler için devlet bir dizi tedbirler aldı. Esnaf sanayici ve ticaret erbabı devletten rutin ödemelerde ve daha önceleri alınan nefes kredilerinde vb. bir ödeme kolaylığı veya öteleme gibi imkânlar talep edenlere yardımcı olunmaya çalışıldı. Bu anlamda hepimizin bildiği bir dizi kararlar aldı. Kimi borçlar ertelendi. İhtiyaç kredileri verildi. İşten çıkartmalar durdurularak, kısa çalışma uygulamaları başlatıldı. Kısa çalışma ödemeleri yapılmaya, sosyal yardım desteği gibi destekler verilmeye başlandı. SGK, prim borçları, genel sağlık sigortası borçları ve diğer bazı alacakların yeniden yapılandırılması insanımızı bu süreçte rahatlattı.

Bu vesileyle sene sonu yaklaşırken iş dünyasının esnaf ve ticaret erbabının yılsonuna doğru tekrar ortaya çıkan birikmiş rutin ödemelerinin ve kredi ödemelerinin yeni bir yapılandırmaya gidilmesi ve erteleme arzusu da gündemde olup bu konuda da herkesi rahatlatacak ilave tedbirlerin yine alınacağını ümit ediyorum” ifadelerine yer verdi.

“EN ÖNEMLİ BAŞARI, SÜRECİ YÖNETMEK OLDU”

Türkiye’de salgın sürecinin iyi bir şekilde yönetildiğini belirten Kozuva; “Burada bir iş adamı olarak, iş dünyasında bir yönetici bir Oda Başkanı olarak şunu özellikle belirtmeliyim ki böylesi olağanüstü durumlarda en tehlikeli şey panik yaşanması ve kaos ortamının oluşmasıdır. İşte Türkiye’nin en önemli başarısı bu süreçte panik ve kaosa meydan vermeden süreci yönetebilmesi olmuştur. Dünyada birçok ülkenin panik yaşadığı, salgın sebebiyle birçok ülke hastanelerinin hastalara yetişemediği bir dönemde ülkemiz bu süreci gerçekten kontrol altında ve başarıyla yönetmiştir. Zaten Türkiye bu salgını daha Dünya Sağlık Örgütü pandemi olarak açıklamadan, birçok ülke tehdit olarak görmeden önce, sene başında hudut ve sahillerde gerekli tedbirleri alarak karşılamıştı. Dolayısıyla kim ne derse desin Türkiye, Sayın Cumhurbaşkanımızın dirayetli kararlarıyla, Sağlık Bakanlığında Sayın Bakanımız Fahrettin Koca’nın sahadan gelme bir kimse olarak sağlık sistemimizi tanıma tecrübesiyle, çok kısa zamanda oluşturulan “Bilim Kurulu” ile dünyayı kasıp kavuran Korona virüs belasında ülkemizi kaosa sürüklemeden, gerekli zamanda alınan gerekli kararlarla, kısa zamanda ülkeye kazandırılan pandemi hastaneleriyle, kurulan filyasyon ekipleriyle, yerli aşı çalışmalarıyla ekonomik destek paketleriyle ve gerçekten canları pahasına çalışan fedakâr sağlık ordusuyla sisteme her daim hâkim olmuştur. Ümit ediyorum ki aşı dönemine gelindiğinde de bu beladan ülkemiz ve tüm dünya bir an önce kurtulur ve hayat normale döner” dedi.

“2020 YILINI BİRÇOK ARTILARLA TAMAMLIYORUZ”

2020’de yaşanan olumsuz gelişmelere rağmen, birçok yatırımın da yapıldığını belirten Kozuva; “Bütün dünyayı etkileyen bu virüs belasına rağmen ülkemiz 2020 yılını dünya ölçeğinde birçok artılarla tamamlamak üzeredir. Şöyle ki: Öncelikle Türkiye'nin Karadeniz'deki ilk milli derin deniz sondajını gerçekleştiren Fatih sondaj gemisinin, Sakarya Gaz Sahası'nda 320 milyar metreküp doğal gaz rezervi keşfetmesi büyük bir kazanım oldu. Bu rakam, Türkiye'nin yıllık tutarı yaklaşık 12 milyar dolar seviyesine gerileyen doğal gaz ithalatını ciddi miktarda önleyebilecek seviyede bulunuyor.

Bir diğer önemli kazanım, Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla Türkiye'nin ilk yerli otomobili TOGG'un üretileceği fabrikanın temelinin Bursa'nın Gemlik ilçesinde atılmasıdır. Cumhurbaşkanımız törende yaptığı konuşmada "60 yıllık hayalimizi anlamlı bir buluşmada gerçeğe dönüştürme yolunda” olduğunu açıkladı. Bu da yatırım zincirimizin altın bir halkası olarak tarihe geçti.

Bir önemli adım daha Türkiye'nin Avrupa ülkeleriyle yüksek standartlı demir yolu bağlantısını sağlayacak Halkalı-Kapıkule Demir Yolu Projesi kapsamında Edirne kent merkezinden de geçecek hızlı tren projesidir. Edirne, Kırklareli ve Tekirdağ'ı hızlı tren ağına bağlayacak proje ile Halkalı-Kapıkule arasında yük trenleri için seyahat süresi 8 saatten 3,5 saate, yolcu trenleri için ise 3,5 saatten 1 saat 35 dakikaya inecek. Mevcut hat kapasitesi de 4 kat artacak ki bu da ülkemiz için önemli bir kazanım olacak” şeklinde konuştu.

“ÇİN İHRACAT TRENİ PROJESİ”

Çin İhracat Treni Projesi’ni yolcu taşımacılığında bir zafer olarak nitelendiren Kozuva; “Yine bugünlerde haberlerde ilk sıralarda yer alan “Çin İhracat Treni” Çerkezköy’den hareket edip Xi'an'a yolculuğunu tamamlamıştır ki Ulaştırma ve Altyapı Bakanımız Sayın Adil Karaismailoğlu’nun da belirttiği gibi "Çin ihracat treni, Türkiye'nin lojistik gücünü geçtiği her kentten dünyaya duyuran demir yolu taşımacılığındaki zaferimizdir." Sayın Bakanımızın yaptığı açıklamaya göre ilk ihracat treni, Türkiye’de 2 bin 323 Km, Gürcistan'da 220 Km, Azerbaycan’da 430 Km, Hazar Denizinde 420 Km, Kazakistan’da 3 bin 200 km ve Çin’de 2 bin 100 km olmak üzere toplamda 8 bin 693 km yol kat etmiştir. 2 kıta, 2 deniz ve 5 ülke geçen İhracat treni bugün Çin topraklarındadır. Bu kadar uzun süre hayali kurulan, milyarlarca insanın refahını arttıracak bu büyük projenin kalbi Türkiye’dir. İnşallah bakanlığımızın da açıkladığı gibi yeni ihracat trenlerinin hazırlıkları sürmektedir” ifadelerini kullandı.

 

“İHRACATTA CUMHURİYET TARİHİNİN REKORU”

İhracatta dünya rekorunun kırıldığını belirten Kozuva; “Öte yandan Pandemi sebebiyle uluslararası ticaretin bile durma noktasına gelmesine rağmen ülkemizin ihracatçı firmaları da inanılmazı başararak dünyada 77 ülkeye ihracat gerçekleştirildi ki bu ihracatta bu sene en yüksek seviyedir.

Ticaret Bakanlığımız adına Ticaret Bakan Yardımcımız Sayın Rıza Tuna Turagay açıklamasında Türkiye ekonomisinin pandeminin olumsuz etkilerini yavaş yavaş atlatmaya başladığını belirterek, "Ekim ayında bir önceki yılın ekim ayına göre ihracatımızı yüzde 5,6 artırarak 17,3 milyar dolara çıkardık. Bu aylık bazda ihracat bugüne kadar Cumhuriyet tarihinde gerçekleştirdiğimiz en yüksek ihracattı" demiştir. Yapılan açıklamada ayrıca bakanlığın sanal fuarlar ve sanal ticaret heyetlerine öncelik verdikleri de anlatılarak 44 farklı ülkede 22 tane sanal ticaret heyeti, 6 tane sanal fuar düzenledikleri belirtilmiştir. Bu anlamda biz de Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası olarak Korona Virüsü salgını sürecinde Trakya Kalkınma Ajansı ile birlikte Trakya Bölgesinin ilk ve tek endüstriyel fuarı olan Çerkezköy Endüstriyel Fuarımızın 4.sünü sanal ortamda gerçekleştirdik” diye konuştu.

“TÜRK SANAYİSİ, YATIRIMCI İÇİN CAZİBE ALANIDIR”

Kozuva açıklamasının devamında; “Yine Hazine ve Maliye Bakanımız Sayın Lütfi Elvan’ın Uluslararası Yatırımcılar Zirvesi’nde konuştuğu gibi son derece gelişmiş üretim ve Ar-Ge altyapılarımız var. Türk sanayisi, hemen hemen her ürünü geliştirip üretebiliyor. İmalat sanayisinde, kusursuz işleyen ve değişen koşullara hızla adapte olabilen bir tedarikçi altyapımız var. Fintek, biyoteknoloji ve oyun sektörü başta olmak üzere her geçen gün güçlenen dinamik bir start-up atmosferi oluşuyor. Lojistik imkânların çeşitliliği, sunduğumuz teşvikler, hepsinden önemlisi dinamik ve nitelikli iş gücümüz, Türkiye’ye yatırım yapan müteşebbislerin karını ve verimliliğini artırıyor.” Türkiye bu anlamda gerçekten başta Avrupa pazarı olmak üzere, dünyanın her yerinden yatırımcılar için eşsiz bir potansiyel taşımaktadır. Devletimiz de bu potansiyeli, çok daha ileri götürmek ve Türkiye’yi yatırımlarda cazibe merkezi yapmak adına ekonomi ve hukuk alanında yeni bir seferberlik başlatmıştır. Bu da büyük bir artı gelişmedir” ifadelerine yer verdi.

“YÜZ AKI BİR DURUMDUR”

TOBB’un faaliyetlerine de değinen Kozuva; “Bağlı bulunduğumuz üst kuruluş TOBB’un yaptığı istatistiğe göre genel anlamda Türkiye ekonomisi 2020 yılının 3. çeyreğinde zincirlenmiş hacim endeksine göre bir önceki yılın aynı çeyreğine göre % 6,7 büyümüştür. Kasım ayında Tüketici Güven Endeksi (TÜFE), bir önceki aya göre % 2,3, bir önceki yılın aynı ayına göre %14 artmıştır. Ekim ayında bir önceki yılın aynı ayına göre ihracat % 5,6 artışla 17,3 milyar $, ithalat % 8,4 artışla 19,7 milyar $ olmuştur. TOBB Başkanımız Sayın Rifat Hisarcıklıoğlu’nun “Sürdürülebilir bir büyüme Anlayışına odaklanılacak” başlıklı makalesinde belirttiğine göre salgın sonrası ekonomideki toparlanma sürecine geçilmesiyle istihdam artışının ivme kazanacağı ve istihdamın bir önceki yıla göre 1,6 milyon kişi artacağı, işsizlik oranının ise yüzde 12,9'a gerileyeceği tahmin edilmektedir. Yine ülkemiz, küresel pazarda artan korumacılık, politik çalkantılar ve petrol ile emtia fiyatlarındaki dalgalanmaların etkisiyle yeniden başlayan daralmaya rağmen “Dünyanın En Büyük 250 Uluslararası Müteahhidi” listesinde 44 firma ile yer almayı başarmıştır. Bu başarıyı listelediğimizde Türkiye 74 firma ile Çin’den sonra yine ikinci konumunu korumuştur ki Amerika bile 35 firma ile ancak üçüncü sırada yer alabilmiştir. Uluslararası müteahhitlik konusunda yüz akı bir durumdur” diye konuştu.

“HİZMET KALİTEMİZ HER GEÇEN GÜN GELİŞMEKTEDİR”

Çerkezköy ticaret ve Sanayi Odası ile bölge faaliyetleri hakkında da değerlendirme yapan Kozuva; “Çerkezköy Organize Sanayi Bölgemizin bünyesinde bulunan farklı ölçeklerdeki üretim tesislerinin büyük çoğunluğu Türkiye’nin önde gelen sanayi kuruluşlarından oluşmaktadır. Bölge sanayicilerimizin üretimlerinin büyük bir kısmı ihracata yöneliktir. Bölgemizden ağırlıklı olarak başta İngiltere ve Almanya olmak üzere Avrupa Birliği Ülkelerine, Türkî Cumhuriyetlere, çeşitli Arap Ülkelerine ve ABD’ye ihracat yapılmaktadır. Sanayicimizin global pazarda rekabet gücünü arttırmak, ülkemiz ekonomisine yatırım ve istihdam anlamında daha randımanlı katkı sağlayabilmeleri açısından bölgemizin hizmet kalitesi her geçen gün geliştirilmektedir. Yine bu bağlamda İstanbul Sanayi Odası tarafından üretimden satışlara, satış hasılatına, brüt katma değere, öz sermayeye, net aktifler tutarına, dönem karı tutarına, ihracat tutarına ve ücretle çalışanlar ortalamasına göre belirlenen Türkiye’nin ikinci 500 Büyük Sanayi Kuruluşu listesi içinde Çerkezköy TSO üyesi olan 28 firmamız, önemli sıralarda yer almıştır. Geçtiğimiz aylarda açıklanan Türkiye’nin İlk 500 Büyük Sanayi Kuruluşu listesinde yer alan 26 firmamızla birlikte, ülkemiz sanayisinin en büyük bin firmasından 54’üne Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası olarak ev sahipliği yapmaktayız. Firmalarımızın bu başarısıyla gurur duyuyoruz. Biz inanıyoruz ki yapılacak çalışmalarla firmalarımız bir adım daha ileriye geçecektir. Koronavirüs salgını süresince Türkiye’nin ve özellikle bölgemizin üretimde ve ürün tedarikinde ne kadar başarılı olduğu bir kez daha görüldü. Tüm dünya ekonomisi pandemi sürecinden olumsuz etkilenirken bizim üretimimiz ve ihracatımız, aksama yaşamadan devam etti. İnsanüstü bir çabayla emek veren üreticilerimize teşekkür ediyorum” ifadelerine yer verdi.

YERLİ AŞI ÇALIŞMALARI

Yerli aşı çalışmalarının da Çerkezköy’de yapıldığını belirten Kozuva; “Kovit 19 sebebiyle tüm dünyanın gözü aşı üretimine kilitlenmiş ve hatta bir an önce aşı olunmaya başlanması için bakanlıkça “Acil kullanım onayı” verilmiştir. Yine bakanlık Çin’den getiren aşılarla birlikte BioNTec gibi firmalardan aşı tedarikine de yönelmekle birlikte kendi yerli aşımızın üretimi için de düğmeye basmıştır. Bu anlamda Sağlık Bakanımız Sayın Fahrettin KOCA, yerli aşı müjdesini üretim çalışmaları yürüten Çerkezköy’ümüze teşrif ederek müjdeyi burada faaliyet gösteren Koçak Farma İlaç’tan vermiştir. Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi içinde faaliyetlerini sürdüren üyemiz Koçak Farma Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Ender Koçak Bey de TÜSEB Hizmet Ödülü’ne layık görülmüş ve ödülünü Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip ERDOĞAN ve Sağlık Bakanımız Sayın Fahrettin KOCA’nın elinden almıştır. Firma aşıyı 2021 yılının ikinci çeyreğinde Türk halkının kullanımına sunmanın gayretindedir. Kendilerine bu başarıları sebebiyle yürekten teşekkür ediyorum. Bir diğer bölge firmamız ve üyemiz de Ulkar Kimya San. Tic. A.Ş.’dir. Ulkar Kimya da, pandeminin kısa süreli olmayacağını öngördüğü için Favipiravir hammaddesinin sentez projesini gündemine alarak hızlı bir biçimde başlatmıştır. Bakanlığımızın hızlı aksiyon alması ve firmamızı denetlemesiyle üretim izni alınmış olup COVID-19 tedavisinde kullanılan bu ürün yerli imkânlarla üretilmeye başlanmıştır. Bunlar da bölgemizin ve ülkemizin artı kazançlarıdır. Kendilerine bu vesileyle yürekten teşekkür ediyoruz” diye konuştu.

“YAKLAŞIK 20 BİN KİŞİYE ERİŞTİK”

Endüstriyel Fuar’ın bir ilk olduğunu belirten Kozuva; “Yukarıda da belirttiğimiz gibi, Trakya Kalkınma Ajansı ile birlikte 6-7-8 Ekim 2020 tarihlerinde düzenlediğimiz Çerkezköy Endüstriyel Fuarımızı da online olarak gerçekleşmiştir. Bu sene dördüncüsü gerçekleştirilen Çerkezköy Endüstriyel Fuarı, Trakya Bölgesi’nin ilk ve tek endüstriyel fuarıdır. Fuarımıza yaklaşık 250 firma stant açmıştır. Yaklaşık 5 bin kişinin ziyaret ettiği sanal fuarımızda katılımcılarımız arasında 19 bin 595 etkileşim sağlanmıştır.

Bu vesileyle fuarımızın açılışında bizi yine yalnız bırakmayan TBMM Başkanımız Sayın Mustafa Şentop Hocamıza, TOBB Başkanımız Sayın M. Rifat Hisarcıklıoğlu’na, Sayın Tekirdağ Valimize, Paydaşımız Trakya Kalkınma Ajansına… Fuar organizasyon kadromuza; tüm katılımcı firmalarımıza ve üyelerimize ve değerli konuşmacılarımıza teşekkür ediyorum. Bu vesileyle 2021 yılının pandemiden bir an önce kurtulup hep beraber normal hayata geçip sağlıklı huzurlu ve mutlu bir yıl yaşamamızı diliyorum” ifadelerine yer verdi.

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Facebook Yorum

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!