Tekirdağ
10 Mayıs, 2025, Cumartesi
  • DOLAR
    33.09
  • EURO
    36.10
  • ALTIN
    2596.3
  • BIST
    11131.02
  • BTC
    63525.102$

KURAKLIKLA MÜCADELEDE KADİM BİLGİ VE YENİ NESİL TARIM BİR ARADA: “KURAKLIK USTALARI” PROJESİ GENÇ ÇİFTÇİLERLE BULUŞTU

KURAKLIKLA MÜCADELEDE KADİM BİLGİ VE YENİ NESİL TARIM BİR ARADA: “KURAKLIK USTALARI” PROJESİ GENÇ ÇİFTÇİLERLE BULUŞTU
TEMA Vakfı’nın kuraklığa karşı dayanıklı tarım uygulamalarını yaygınlaştırmak amacıyla hayata geçirdiği "Kuraklık Ustaları" projesi kapsamında geliştirilen eğitim içerikleri, Konya’da genç çiftçilerle buluştu. Kadim bilgilerin günümüz tarım yaklaşımlarıyla harmanlandığı eğitimlerle çiftçilerin iklim değişikliğine uyum sağlaması; tarımda iklim dayanıklılığının ve üretim kapasitesinin artırılması hedefleniyor.

Ereğli, Beyşehir ve Karapınar ilçelerinde düzenlenen üç günlük eğitim programı boyunca yaklaşık 80 çiftçiye ulaşıldı. Kadın çiftçilerin de katılım gösterdiği eğitimler, kırsalda iklim direncine katkı sunan kadın emeğinin görünürlüğünü artırdı.

Programın açış konuşmasını yapan TEMA Vakfı Genel Müdür Yardımcısı Dr. Hikmet Öztürk, iklim krizinin proje bölgesinde kuraklıkların sıklığını ve şiddetini artıracağına dikkat çekerek, bölge halkının geçmişte edindiği kuraklık deneyimlerinin bugünün bilimsel bilgileriyle birleştiğinde mücadele için güçlü bir kaynak oluşturacağını ifade etti.

Eğitimlerde Ege Üniversitesi Tarım Ekonomisi Bölümü’nden Dr. Fatih Özden, günümüz endüstriyel tarım sistemindeki ekolojik ve toplumsal sorunlara değinerek, agroekolojinin bu sorunlara çözüm sunduğunu anlattı. Adıyaman Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Erhan Akça ise kurak koşullarda tarım yapmanın sürdürülebilir yollarını çiftçilerle paylaştı.

KURAKLIĞA DAYANIKLI ÜRETİM YÖNTEMLERİ ÇEVRİM İÇİ EĞİTİMLERLE YAYGINLAŞTIRILACAK

Proje kapsamında 70 yaş üzeri deneyimli çiftçilerle yapılan görüşmelerle geleneksel, kuraklığa dayanıklı tarım yöntemleri kayıt altına alındı. Bu bilgiler, 20-40 yaş aralığındaki genç çiftçilere yüz yüze eğitimlerle aktarılıyor. İlerleyen süreçte eğitimlerin çevrim içi ortamlarda da sunularak daha fazla kişiye ulaşması hedefleniyor. Aynı zamanda uzun yıllara dayanan üretim deneyimleri belgesellerle de kayıt altına alınacak.

Eğitim içeriğinde; agroekolojinin önemi, geçmişten gelen su tutma teknikleri, kuraklığa dayanıklı tohumlar ve toprak organik maddesinin artırılması gibi başlıklar yer alıyor. Dünyadaki benzer iklim koşullarına sahip bölgelerden iyi uygulama örnekleri de programa dahil edilmiş durumda.

PROJE, AB VE TÜRKİYE CUMHURİYETİ TARAFINDAN DESTEKLENİYOR

Kuraklık Ustaları Projesi, Avrupa Birliği (AB) ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından ortaklaşa finanse edilen İklim Değişikliğine Uyum Hibe Programı (CCGAP) kapsamında yürütülüyor. Konya ilinin Karapınar, Ereğli ve Beyşehir ilçelerinde uygulanan proje, yüzlerce yıllık tarım bilgisini genç nesillere aktararak iklim değişikliğine karşı dirençli bir üretim modeli kurmayı amaçlıyor.

Projenin tanıtımı geçtiğimiz yıl Konya’da düzenlenen bir basın toplantısıyla yapılmıştı. TEMA Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Deniz Ataç, AB Türkiye Delegasyonu eski Başkanı Büyükelçi Nikolaus Meyer-Landrut ve deneyimli çiftçilerin katıldığı toplantıda projenin önemi vurgulanmıştı.

TEMA Vakfı, Kuraklık Ustaları projesiyle hem doğa dostu tarım uygulamalarının yaygınlaşmasını hem de kırsalda iklim krizine karşı daha dirençli bir üretim sisteminin gelişmesini hedefliyor.

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Facebook Yorum

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!