Reklamı Geç
çetintaş ticaret
Tekirdağ
17 Mayıs, 2024, Cuma
  • DOLAR
    31.98
  • EURO
    34.67
  • ALTIN
    2225.8
  • BIST
    9111.5
  • BTC
    65855.908$

 ‘2023 EĞİTİM VİZYONU’ ÇERKEZKÖY’DE MASAYA YATIRILDI

 ‘2023 EĞİTİM VİZYONU’ ÇERKEZKÖY’DE MASAYA YATIRILDI
​​​​​​​Milli Eğitim Bakanlığı’nın açıkladığı ‘2023 Eğitim Vizyonu’ çerçevesinde Çerkezköy’de ‘2023 Eğitim Vizyonu Çalıştayı’ düzenlendi. Düzenlenen çalıştayda yapılan sunumlarla ‘2023 Eğitim Vizyonu’ ile alakalı şube müdürleri, okul müdürleri ve öğretmenler bilgilendirildi.

Çerkezköy Halk Eğitim Merkezi’nde düzenlenen ‘2023 Eğitim Vizyonu Çalıştayı’na Çerkezköy Kaymakamı Atilla Selami Abban, Tekirdağ İl Milli Eğitim Müdürü Ersan Ulusan, Çerkezköy İlçe Milli Eğitim Müdürü Hüseyin Gümüş, şube müdürleri, okul müdürleri ve öğretmenler katıldı.

 

“YENİ BİR ANLAYIŞ GÖZLEMLİYORUZ”

Düzenlenen ‘2023 Eğitim Vizyonu Çalıştayı’nda açılış konuşması yapan Çerkezköy ilçe Milli Eğitim Müdürü Hüseyin Gümüş, “2023 Eğitim Vizyonunu incelediğimizde çocuklarımızı, insanı merkeze alan, insanlık denilince de sadece bizi değil bütün insanlığı merkeze alan, beşerlikten insanlaşmaya doğru bir inşa hareketini öngören ve insanı öykünen, yani öyküsü insan olan, insanı model alan; eğitimin mekanik değil insani bir anlayış gören bir temel görüyoruz. 2023 Eğitim Vizyonu’nda erken çocukluk döneminden temel eğitime, orta öğretimden dil ve din eğitimine, okulların modernleşmesinden 81 il 981 ilçedeki bütün öğrencilerin hak temelli olarak aynı eğitim öğretimi almasına kadar bütün yeni bir anlayış gözlemliyoruz.” dedi.  

“DAHA ÇOK ÇALIŞMALIYIZ”

Bunun yanında 2023 Eğitim Vizyonunda öğretmenin sürekli kendini yenilemesini ve vizyonun ana aktörü olduğunu gören bir anlayış olduğunu vurgulayan Gümüş, “Vizyonu incelediğimizde il ve ilçe olarak Tekirdağ özelinden mutlu olduğum bir şeyi sizlerle paylaşmak istiyorum: Şöyle bir baktım, 18 tane il ve ilçede yürütülen projeler vizyonda kendini bulmuş. Önceden yapılmış, tasarlanmış. Mesela bir tanesi ‘Etkileşimli Okul Projesi’. Dezavantajlı bölgedeki çocukların ve okulların normal hale getirilmesi için yapılan bu çalışmalar ilde ve ilçemizde yürütülen bir proje. Bu bir İl Milli Eğitim Müdürlüğü projesi. Yine Vizyonda, hayırseverlerin nasıl yardım yapacağını ve dezavantajlı bölgedeki okullara neler yapacağı konusunda bir havuz oluşturulması var. Bu da bizim, ‘Bir Sınıf Donat, Adını Yaşat’, ‘Eğitim İçin El Ele Okul Yap’ gibi projelerin tamamı bunun içerisinde. Mesela mesleki eğitimde OSB’lerin okul yaptırılmasının teşvik edilmesi var. Veliköy OSB Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi inşaatımız devam ediyor. ‘Okul Hamiliği’ projesi var, özel öğretim kurumlarıyla devlet kurumlarının kardeş yapılması var. Bunu biz son ilçe milli eğitim müdürleri toplantısında yapmıştık. Tekirdağ Maarif Akademesi’nde öğretmen arkadaşlarımızın yeterliliğini ve idarecilerin yetkinliğinin artırılması çalışması aynı şekilde vizyonda var. Her Kitap Bir Dünya, Ben Okurum Geleceğim Aydınlanır, Türkçe’nin Geliştirilmesi-Korunması vizyonda. Değerler Eğitimi, Vizyon Belgemiz Eğitimi tamamen ahlak telakkisine oturtan insanı beden, ruh olarak gören çift kanatlı gören bir anlayışta. Okulların fiziki şartların iyileştirilmesi yine vizyonun temelinde var. ‘Özel Eğitim, Güçlü Eğitim’ projesi, özel eğitim gereksinimi olan tüm çocukların kendini özel hissetmesi vizyonumuzda var. Geleceğimizi Koruyalım, çocuklarımızı kötü alışkanlıklardan korunması, Tekirdağ EBA kullanımını artırma projesi, Çerkezköy DynEd Kullanıyor Projesi, yurt dışı hareketlilik projeleri var vizyonda. Biz iki yıldan beri 4 okulumuz yaklaşık 190 bin artı 120 bin Euro, toplam 310 bin Euro destekle Avrupa Birliği ülkelerinde ERASMUS projeleriyle ortak staj yapıyor. Mesleki Eğitim İşbirliği daha iki hafta önce hem Veliköy OSB hem de Çerkezköy OSB ile birlikte mesleki eğitim sektörü işbirliği toplantılarını Bakanlık düzeyinde bu ilçede, bu ilde birlikte yaptık. Demek ki, biz bu konuda hazırız, daha çok çalışmalıyız. Çünkü gelişen Türkiye’yi, hayal ettiğimizde kaybedecek bir vaktimiz, kaybedecek bir gencimizin de olmadığını biliyoruz.” ifadelerini kullandı.  

“ÇOCUKLARIMIZIN HAYALLERİNİ HAYATA ÇEVİREN BİR VİZYON”

“2023 Vizyonu, çocuklarımızın hayallerini hayata çeviren, onları merkeze alan, öğretmeni de direk onun yanında hissettiren bir vizyondur.” diyen Gümüş, “Mesela dil eğitiminde bile 2’nici-4’üncü sınıfı ayrı, 4-8’i ayrı, 8-12 ayrı, farklı bireysel öğrenme yeteneklerini göz önüne alarak bir anlayış getirmiş. Sosyal Bilimler Lisesi’ne ayrı İngilizce, Turizm Meslek Lisesi’ne ayrı İngilizce öngören bir anlayışla, bir temelle 2023’e bakan bir vizyon.” diye konuştu.

“ÇERKEZKÖY’E BİR KAYMAKAM GELMİŞTİ, İLÇENİN OKUL SORUNU ONUNLA ÇÖZÜLMÜŞTÜ”

Bu vizyona yolculuk yaparken sorunlarının tabii ki olduğunu hatırlatan Gümüş, sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Bizim şöyle bir sorumuz var Çerkezköy olarak; bir, fiziki kapasite sorunu yaşıyoruz. Şöyle akşam bir baktım, 236 tane yeni derslik sisteme katılmış. Bu 2 yılda kullanılan yeni derslik sayısı. 2019 yılında 253 tane yeni derslik sisteme katılacak. Ancak 2 yıl önce 32 binde olan öğrenci sayısı bugün 37 bin 279 olmuş. Yani biz 180 dersliği zaten nakil almışız. Sadece Eylül ayından bu yana 980 öğrenciyi nakil almışız ilçemize. Bunun için devam eden yatırımlarımız, biten inşaatlarımız, başlayacak olan inşaatlarımız var. Tabii burada bir emek var. Bu emeğin de kahramanları var. Birinci olarak ‘baki kalan bu kubbede hoş bir sada’ bırakma anlamında, hani yıllar geçecek Çerkezköy’e aidiyeti olan, bu ülkeyi seven insanlar şunu diyecek, ‘Bu ilçeye bir kaymakam gelmişti, bu ilçenin okul sorunu onunla çözülmüştü.’ Bunun birinci kahramanı kaymakamımızdır, bunu tüm samimiyetimle söylüyorum. İkincisi, Beraber çalıştığımızdan bu yana İl Milli Eğitim Müdürümüz, bu ilçeden ne yapılacaksa, ne gerekiyorsa, yatırımdan onarıma, boyanmayan, onarılmayan, mantolanmayan, güçlendirilme ihtiyacı olan, ıslak zemin, çatı, doğalgaz dönüşümü her ne varsa tamamına olumlu yanıt veren İl Milli Eğitim Müdürümüzdür. Ben Çerkezköy adına, sizler adına hem Kaymakamımıza hem de İl Milli Eğitim Müdürümüze teşekkür ediyorum. Kendilerine huzurunuzda ‘Allah razı olsun’ diyorum.”

“BİLGİDEN ÇOK GÖRGÜYE DAYALI BİR EĞİTİM ANLAYIŞI”

İlçe Milli Eğitim Müdürü Gümüş’ün konuşmasının ardından kürüye davet edilen Tekirdağ İl Milli Eğitim Müdürü Esnan Ulusan, önemli bir konu başlığını istişare etmek üzere düzenlenen çalıştay için toplanmış bulunduklarını hatırlattı. Zira 2023 Eğitim Vizyonunun Bakanlığın yeni hazırlanmakta olan stratejik planın ana unsurunu teşkil ettiğini ifade eden Ulusan, stratejik planın, eğitim vizyonu çerçevesinde yeniden yapılandırıldığını kaydetti. Eğitim vizyonunun en önemli kaynağının, odak noktasının insan merkezli olması ve eğitimi 4 başlık içerisinde bu odak etrafında ele alması olduğunu belirten Ulusan, “Bu dört odak noktasında öğrenci, öğretmen, veli ve okul var. İnsanın ontolojik ve psikolojik temelleri çerçevesinde ele alındığı bir öğrenme yolculuğu olarak nitelendirilmesi ve bu öğrenme yolculuğunda da ana aktör, ana unsur öğretmen arkadaşlarımızın öğrencilerimize bilgiden çok görgüye dayalı bir eğitim anlayışıyla onları hem içerisinde bulunduğu çağın hem de gelecekte gerekli olacağı düşünülen gereksinimleri olduğu düşünülen beceriler doğrultusunda eğitmeleri çerçevesinde şekillenen bir vizyon anlayışı.” dedi.  

“İL RAPORU HAZIRLAMAYI HEDEFLİYORUZ”

“Tabii bu eğitim vizyonumuzu hep beraber sahip çıktığımız ölçüde, hep beraber anladığımız, anlatabildiğimiz ve uyguladığımız ölçekte hayata geçirebileceğiz.” diyen Ulusan, “Zira bu anlamda biz bugün buradan başlayarak 11 ilçemizde benzer çalıştayları İl Milli Eğitim Müdürlüğü olarak da inşallah hızlı bir şeklide gerçekleştireceğiz. Ve neticesinde de bir il raporu hazırlamayı hedefliyoruz. Sizlerden istirhamımız bugün buradaki çalıştayda başlıklar dahilinde ele alınmış konu başlıkları anlatılırken aktif olarak katılım göstermeniz. Bu anlamda yer alan başlıkların uygulama safhalarını da güçlendirme anlamında veya aksayan, eksik yönünü düşündüğünüz hususlarla ilgili çalıştay atmosferi içerisinde önerilerde bulunmanız, bunu bir ilçe raporuna dönüştürülmesi. Akabinde 11 ilçemizde biz benzer çalıştaylarda bu ele alınan konu başlıklarını tüm ilçe milli eğitim müdürü arkadaşlarımızın da katılacağı bir il raporuna dönüştürüp sonrasında da inşallah bakanlığımıza sunmayı ümit ediyoruz. Tabii bizler için sevindirici husus ‘2023 Eğitim Vizyonu’ içerisinde ele alınmış başlıklarla uyumlu ilimizde projeleri hayata geçiriyor olmuş olmak, bunları sahada uyguluyor olmak, bizler için de bir mutluluk vesilesi. Ama vizyonun bütününe baktığımızda almamız gereken oldukça fazla sayıda işimiz de mevcut. Bunları da inşallah hep beraber hem uygulanmakta olan hem de vizyon çerçevesinde yeni hazırlayacağımız çalışmalarla hayata geçirme çabası içerisinde olacağız. Tabii gerek Eğitim Vizyonu, gerek bizim ilimizdeki uyguladığımız projeler, bunların tamamı sizlerin sahip çıktığı ölçüde sahada vücut bulacaktır. Sizler sahiplendiğiniz ölçekte bunlar sahada vücut bulacaktır. Bu anlamda öğretmen arkadaşlarımızın vizyon belgesini özümsemesini, iyi derecede okumalarını ve söylediğim gibi iştirak anlamında katılım göstermelerini önemsiyoruz. Gerek projelerimizle gerek Vizyon Belgemizle, gerekse yapmış olduğumuz ve yapacağımız tüm çalışmalarda ortak akılla hareket ederek hep beraber sahada benimsenecek ve uygulanacak çalışmaları yapma gayreti içerisindeyiz.” dedi.  

“TEKİRDAĞ’DA 11 BİN AYDIN İNSANIMIZ VAR”

Bu anlamda da bir öğrenme ekosistemi oluşturma gayreti içerisinde olduklarını anımsatan Ulusan, sözlerine şu şekilde devam etti: “Yani Tekirdağ ilimizde 11 bin öğretmen arkadaşımız var. 11 bin aydın insanımız var. Bu 11 bin aydın insanımız ülkü ve fikir birliği yaptığında eğitimde gelebileceğimiz noktayı hayal bile edemeyeceğimizi düşünüyorum. Ama burada en önemli husus hepimizin hep beraber öğrenerek öğreteceği bir öğrenme ekosistemi oluşturabiliyor olmamız diye düşünüyorum. Geçtiğimiz haftalarda yine Eğitim Vizyonunu değerlendirme çerçevesinde önemli bir eğitimciyi, akademisyeni, eski bir genel müdürümüz Servet Bey’i misafir etmiştik. Okul müdürü arkadaşlarımız bu toplantıya katıldı. Beni çok etkileyen bir anekdotla tamamlamak istiyorum sözlerimi; Eğitim Vizyonu hazırlandıktan sonra bunun bir gözden geçirilmesi hususunda Sayın Bakanımız Servet Hocayı da göndermiş ve bir ricada bulunmuş. Servet Bey’de hem bir üniversitede öğretim görevlisi hem bu anlamda sahada çokça bulunan birisi olarak, tabi vakti de bu anlamda çok olan birisi değil. ‘Yani ben niçin bunu okuyacağım, neden zamanımı vaktimi ne kadar değerlendirileceğini bilmediğim bir konuya ayıracağım?” diye sordum diyor Sayın Bakanımıza. ‘Ve o bana tek bir cümleyle yanıt verdi’ diyor: ‘Memleket için’. Evet, biz de tüm arkadaşlarımızdan ne kendi adımıza ne başkaları adına hiçbir talepte bulunmuyoruz. Hep beraber memleketimiz için, memleketimizin geleceği olan çocuklarımız için sizlerden bir şeyler istiyoruz. Bu anlamda inşallah hep beraber 2023 Eğitim Vizyonumuza sahip çıkalım, sahada uygulanması için elimizden gelen gayreti gösterelim ve tüm iyi dileklerimizle bugün bu çalıştayda sizlerin de iştiraki ve katılımıyla her yönüyle 2023 Eğitim Vizyonumuzu ele alalım ve değerlendirelim arzusundayım. Katılımlarınızdan dolayı teşekkür ediyorum. Bu çalıştayı Çerkezköy ilçesinde ilk olarak bugün burada başlatmamıza vesile olan ve biraz önce bahsettiği hususlarda, evet Çerkezköy ilçemizin, Tekirdağ ilimiz üzerinde oldukça fazla bir efora, enerjiye ihtiyacı duyduğu bir gerçektir. Bu anlamda özellikle fiziki altyapının ciddi anlamda iyileştirilmesi gerekiyordu. Ve devam eden nüfus artışıyla beraber artık bir kriz noktasına gelmişti. Ama gerek fiziki altyapının iyileştirilmesi, dersliklerin kazandırılması gerekse akademik başarının artırılması ve çalışma başarısının sağlanması anlamında 7/24 diye tabir edebileceğimiz, zaman mefhumu gözetmeksizin çalışmalarını ortaya koyan Çerkezköy ilçemizin eğitim lideri olarak, hemen her baktığımız yerde bize kendisini gösteren ve hissettiren ilçe müdürümüze de tüm çalışma arkadaşlarımın huzurunda, sayın Kaymakamımızın huzurunda teşekkür ediyorum. Ve yine ilçemizdeki yapılan eğitimleri tüm başlıklarda bir mülki amir olarak değil aynı zamanda bir eğitim neferi olarak yanımızda yer alan Sayın Kaymakamımıza da huzurlarınızda teşekkür ediyorum.”

“TÜM TEDBİRLERİ ALDIK”

İl Eğitim Müdürü Ulusan’ın konuşmasından sonra konuşmasını yapmak üzere kürsüye çıkan Çerkezköy Kaymakamı Atilla Selami Abban, çalıştayın hayırlara vesile olmasını diledi. Ayrıca okulların güvenliği ile ilgili toplantıyı da birlikte yapmış olacaklarını vurgulayan Abban, “Zaten biliyorsunuz her ay toplanıyoruz. Bizlere emanet edilen çocuklarımızın ve gençlerimizin huzurlu, güvenli ve başarılı bir eğitim öğretim sezonu geçirmeleriyle ilgili tüm tedbirleri aldık. Sizler de işin içindesiniz tabi. Ama yine de ilave bir görüşünüz olabilir, tedbirlerde bir aksaklık, eksikli olabilir.  Koordinasyonu gerektiren herhangi bir konu olabilir. Bunları her zaman bizlere iletebilirsiniz. Sadece toplantılarda değil tabi, Sayın Valimizin de dediği gibi bir telefon kadar da yakınız. Her zaman da İlçe Milli Eğitim Müdürü’müze gelip görüşlerinizi sorunlarınızı iletebilirsiniz.” dedi.  

“İHMAL EDİLEN ÇERKEZKÖY’ÜN EĞİTİMLE İLGİLİ SORUNLARINI ÇÖZMEYE ÇALIŞTIK”

“Yaklaşık 2 yıldır, İlçe Milli Eğitim müdürüyle beraber, bence ihmal edilen Çerkezköy’ün eğitimle ilgili sorunlarını çözmeye çalıştık. ‘İhmal’ derken kimseyi suçlamak istemiyorum.” diyen Abban,  ancak okul ve derslik olarak çok yetersiz durumda olduklarını hatırlattı. Geçmişte adeta bazı bölgelerde ikili değil üçlü eğitime gitme zorunluluğu doğduğunu hatırlatan Abban, “Bu ne demek, sabahçı, öğlenci ve akşamcı öğrenci demektir. Bu tabii ki kabul edilemezdi. 2 yıla yakın bir sürede İlçe Milli Eğitim Müdürümüzle gece demeden gündüz demeden okul ve derslik sayılarını artırmak için çalıştık. Devlet ve vatandaş işbirliğinin en üst düzeyde gerçekleştirdik. Sadece hayırsever değil bunun yanında 13-14 okulu yatırım programına aldık. Tabii ki bunlar tek başımıza yapabileceğimiz bir iş değildi. Bir koordinasyon gerekli. Ben gece gündüz demeden çalışan Milli Eğitim Müdürü ve ekibine Belediye Başkanımıza, Milletvekilimize, İl Milli Eğitim Müdürümüze huzurlarınızda teşekkür ediyorum. Tabi sadece fiziki olarak okullarımızı ilavelerle yeterli hale getirmeye çalışmadık, onları iyileştirilmesini ve eğitim öğretim kalitesinin yükseltilmesi olarak da oldukça çaba sarf ettik. Ben sözlerimi fazla uzatmak istemiyorum, tekrar teşriflerinden dolayı İl Milli Eğitim Müdürümüze teşekkür ediyorum. Ayrıca Çerkezköy’e yakın ilgi alaka gösteren ve her türlü sorunlarıyla yakından ilgilenen ve yatırım programlarına almada gösterdiği gayretleri nedeniyle kendilerine ilçem ve şahsım adına şükranlarımı sunuyorum. Hepinize sağlık, mutluluk başarı dileklerimle sevgi ve saygılarımı sunarım.” şeklinde konuştu.  

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Facebook Yorum

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!