1
Tekirdağ
15 October, 2026, Thursday
  • DOLAR
    49.42
  • EURO
    55.58
  • ALTIN
    6579.8
  • BIST
    12118.29
  • BTC
    80437.367$
3

Aygun’dan fon vurgununa sert tepki: “Parayı iade etmekle aklanamazlar”

Aygun’dan fon vurgununa sert tepki: “Parayı iade etmekle aklanamazlar”
CHP Tekirdağ Milletvekili Dr. İlhami Özcan Aygun, tasfiyesine karar verilen yatırım fonlarına ilişkin TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüşülen kanun teklifi üzerine yaptığı konuşmada, yaşananları sert sözlerle eleştirdi. Fon vurgununa ilişkin önceden tespitler bulunduğunu ancak gerekli adımların atılmadığını savunan Aygun, sorumluların örgütlü suç kapsamında yargılanması gerektiğini belirtti. Yatırımcıların zararlarının karşılanmasına yönelik belirsizliklere de dikkat çeken Aygun, “Baklava çalan çocukların aylarca hapis yattığı bir ülkede, akıl almaz paralar çalanlar, çaldıklarını iade ederek aklanamaz” dedi.

“Cumhuriyet tarihinin en büyük vurgunlarından biri”

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüşülen “Tasfiyesine Karar Verilen Batı Yatırım Fonları Hakkında Kanun Teklifi” üzerine söz alan Aygun, yaşanan olayın Türkiye’nin yakın tarihindeki en büyük finansal skandallardan biri olduğunu ileri sürdü. Aygun, olayın yaklaşık bir yıl öncesinden itibaren izlenmesine ve suç unsurlarının görüldüğüne ilişkin değerlendirmelere rağmen gerekli önlemlerin alınmadığını savundu.

Süreçte yaşananları eleştiren Aygun, “Yaşadığımız olay, Cumhuriyet tarihinde yaşanmış en büyük vurgun, soygun olaylarından biridir. Üstelik 1 yıl önce izlenmiş, suç unsurları görülmüş, ancak gereği yapılmadığı için göz göre göre yaşanmış bir vurgundur” ifadelerini kullandı.

“Manipülasyon uyarılarına rağmen önlem alınmadı”

Aygun, Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) tarafından tasfiye kararı alınan fonların toplam büyüklüğünün 18,3 milyar dolar olarak hesaplandığını belirtti. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in 4 Kasım 2025 tarihinde bazı fonlar üzerinden manipülasyon yapıldığını bildiklerine ve bu alandaki eksiklikleri gidereceklerine yönelik açıklamasını hatırlatan Aygun, buna rağmen gerekli önlemlerin alınmadığını öne sürdü.

Aygun, söz konusu açıklamaların ardından hangi adımların atıldığının açıklığa kavuşturulması gerektiğini belirterek, “Ama önlem almadı. Kimler bu manipülasyonun engellenmesini engelledi” sözleriyle sürecin yönetimine ilişkin sorular yöneltti.

“Sorumlular örgütlü suçtan yargılanmalı”

Soruşturma sürecine de değinen Aygun, Başsavcılık soruşturmasının ardından SPK’ye yazılan yazıyla birlikte, vurguna karıştığını öne sürdüğü kişilerin hızla paralarını çekerek yurt dışına kaçtığını iddia etti. Yaşananların yalnızca para iadesi üzerinden değerlendirilmemesi gerektiğini savunan Aygun, olayın tüm bağlantılarının ortaya çıkarılmasını istedi.

Fon sahiplerinin bürokratlar ve siyasetçilerle olası ilişkilerinin araştırılması gerektiğini vurgulayan Aygun, “Dolayısıyla tarihin en büyük vurgununu yapanların örgütlü suçtan ceza almaları gerekmektedir. Fon sahiplerinin bürokrat ve siyasiler ile ilişkileri araştırılmalıdır” dedi.

Aygun, olayda sorumluluğu bulunan kişilerin tespit edilerek yargı önünde hesap vermesi gerektiğini belirtti.

Fon sahiplerinin listesinin açıklanmasını istedi

Konuşmasında fonlardan kazanç sağlayan kişilere de değinen Aygun, vurguna karıştığı öne sürülen kişilerin listesinin kamuoyuyla paylaşılmasını istedi. Yüksek tutarlarda kazanç elde eden kişiler hakkında yürütülecek incelemelerin şeffaf olması gerektiğini savunan Aygun, bu süreçte masumiyet karinesinin adaletin sağlanmasına engel oluşturacak biçimde değerlendirilmemesi gerektiğini ifade etti.

Aygun, konuşmasında Fatma Betül Sayan Kaya’nın yalnızca partisinden istifa ettiğini ve elde ettiği parayı iade ettiğini belirterek, bunun adaletin sağlanması için yeterli olmadığını savundu.

Para iadesinin hukuki sorumluluğu ortadan kaldırmayacağını dile getiren Aygun, baklava çaldıkları gerekçesiyle aylarca cezaevinde kalan çocukları örnek göstererek, yüksek miktarlardaki paraların iade edilmesiyle kişilerin otomatik olarak aklanmasının kabul edilemeyeceğini söyledi.

“Yatırımcıların kayıpları için garanti yok”

Aygun, kanun teklifinin yatırımcıların uğradığı zararların karşılanması konusunda yeterli güvence içermediğini de ileri sürdü. Tasfiye sürecinin sonunda yatırımcılara ne kadar ödeme yapılabileceğinin, tasfiyeden elde edilecek kaynağa bağlı olacağını belirten Aygun, bu durumun yatırımcılar açısından belirsizlik yarattığını ifade etti.

Ödeme güvencesinin sağlanabilmesi için yeni bir icra kuruluna ihtiyaç duyulduğunu dile getiren Aygun, mevcut teklifin yatırımcıların haklarının korunması bakımından eksiklikler taşıdığını savundu.

Aygun, fonlarda yaşanan sürecin bütün yönleriyle aydınlatılması, sorumluların belirlenmesi ve yatırımcıların zararlarının karşılanmasına yönelik somut güvencelerin oluşturulması gerektiğini vurguladı.

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Facebook Yorum

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!