Reklamı Geç
çetintaş ticaret
Tekirdağ
02 Mayıs, 2024, Perşembe
  • DOLAR
    31.98
  • EURO
    34.67
  • ALTIN
    2225.8
  • BIST
    9111.5
  • BTC
    65855.908$

ÇERKEZKÖY DEPREME HAZIR MI?

ÇERKEZKÖY DEPREME HAZIR MI?
Çerkezköy’e Gönülverenler Dernek Başkanı Murat Akay, basın açıklamasında bulundu. Akay, açıklamasında Çerkezköy’ün risk haritasına değindi.

Akay, açıklamasında şu ifadelere yer verdi; “Kahramanmaraş’ta 7.7 ve 7.6 büyüklüğüne büyük bir yıkıma ve can kaybına yol açan iki büyük deprem sonrası ülkemizde deprem gerçeği ile vatandaşlarımız yüz yüze kalmış ve acaba aynı durum ile karşılaşabilir miyiz? diye endişeli bir bekleyişe girilmiştir. Depremde hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet yaralılara acil şifalar dileriz. Milletimizin başı sağ olsun. İlçemiz Kuzey Anadolu Fay hattına kuş uçuşu aşağı yukarı 70 kilometre ile 100 kilometre civarında yer almaktadır. Ülkemizin önde gelen jeologların tahminlerine göre Marmara Denizi’nden geçen Kuzey Anadolu Fay hattının Silivri açıkları veya Şarköy Ganos fayının kırılması sonucu 7.4 civarı büyüklüğünde depreme yol açacağı tahmin edilmekte, fay hattına yakınlığı nedeniyle ilçemiz olukça yıkıcı bir etki ile karşı karşıya kalacağı muhtemel gözükmektedir. Deprem etkilerini ortaya koymak için Deprem risk analizi yapılması gerekmektedir. Bu analizin hesaplanması için 1.derece önemli kriter zemin durumu 2.derece önemli kriter bina envanteri ve yapı stoku 3. önemli kriter fayların kuş uçuşu yerleşim yerlerine uzaklığıdır. Bu 3 kriter ile deprem risk analizi hesaplanarak ilçemizde bu senaryoya göre yıkılacak bina sayısı, ağır hasarlı bina sayısı hesaplanmaktadır. Tekirdağ AFAD İl Müdürlüğünün internet sitesine bulunan Tekirdağ İRAP İl Afet Risk Azaltama Planını incelediğimizde Çerkezköy için oldukça iyimser bir deprem senaryosunun olduğunu görmekteyiz. Senaryoya göre Çerkezköy’de 5 bina yıkılacak, 280 ağır hasarlı bina karşılaşacağı söylenmektedir. Kahramanmaraş’taki depremin merkezine 120 kilometre olan Hatay’da büyük bir yıkım olduğu gerçeği göz önündeyken Marmara Denizi’nde gerçekleşecek 7.4 büyüklüğünde bir depremin Çerkezköy’ün fay hattına yakınlığı nedeniyle İrap İl afet Risk Azaltma Planı ile ilgili tahminlerinden çok daha fazla yıkıcı olacağı ve bu planların acilen güncellenmesi ve tekrar düzenlenmesi gerektiği zaruri bir ihtiyaç olduğu gözükmektedir. Tekirdağ İrap İl Afet Risk Azaltma Planı Amaç, Hedef ve Eylemler kısmında deprem ile ilgili önlemler ve yapılacaklar bölümündeki eylemlerin bir çoğu daha gerçekleştirilmemiş ve uygulamaya konulmamıştır. Acilen raporun tekrar düzenlenip hedeflerin ve eylemlerin tekrar güncellenmesi ve uygulanması gerekmektedir” ifadelerine yer verdi.

ÖNERİLERİNİ SIRALADI

Çerkezköy için önerilerini sıralayan Akay; “İlçemizdeki İmar affından yararlanan binaların depreme dayanıklılığının tespiti ve incelenmesi. Kamu Binaların depreme dayanıklılığının incelenmesi. Toplanma alanlarına arama kurtarma gerekli malzemeler ile donatılmış deprem konteynerleri konulması gerekmektedir. Toplanma alanlarına konteyner wc konulması ve su depoları ile desteklenmesi. İtfaiye garajlarının depreme dayanıklı hale getirilmesi. İlçemizde gönüllük esasına göre arama kurtarma ekiplerinin oluşturulması. İlçemizde gerekli görülen yerlere yangın hidrantlarının yapılması. Gerekli görülen toplanma alanlarına konteyner mutfak yapılması. İlçemizdeki hastanelerin depreme uygunlukların tespiti ve hazırlanması. Tüm köprü ve viyadüklerin depreme dayanıklımı olduğunun tespiti ve güçlendirilmesi. İlçemizdeki kimyasal üretim yapan fabrikaların üretim tesislerinin depreme dayanıklılığının tespiti ve depreme hazır hale gelmesi. İçme suyu şebekesindeki asbestli boruların değiştirilerek büyük bir depremde su şebekesinin kullanılamayacağı nedeniyle acilen yenilenmesi. Komşu ilimiz Kırklareli ve ilçeleri ile olacak büyük deprem sonrası arama kurtarma faaliyetleri koordinasyonu ve planlamasının yapılması. İlçemizin zemin durumu VS30 değerlerinin tespiti ve çalışmasının yapılması. Belirttiğimiz bu önerilerinin ivedilikle hayata geçirilmesi hayati önem teşkil etmektedir” şeklinde konuştu.

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Facebook Yorum

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!