Reklamı Geç
çetintaş ticaret
Tekirdağ
06 Mayıs, 2024, Pazartesi
  • DOLAR
    31.98
  • EURO
    34.67
  • ALTIN
    2225.8
  • BIST
    9111.5
  • BTC
    65855.908$

KADININ GÜCÜ PANELİ, YOĞUN KATILIMLA GERÇEKLEŞTİ

KADININ GÜCÜ PANELİ, YOĞUN KATILIMLA GERÇEKLEŞTİ
Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası ve Tekirdağ Kadın Girişimciler Kurulu iş birliğinde ‘Kadının Gücü’ paneli düzenlendi. Düzenlenen panelde ‘Mercimek Anne’ olarak tanınan kadın girişimci Nurcan Topuz, ‘Tarhana Anne’ olarak bilinen Gülsen Turhanlı, Ayfleks Firması sahibi Gülden Nacar, ünlü oyuncu Ece Dizdar, avukat Minel Sayın Ağır, IDS Aktif Kimya Firma Yetkilisi Seçil Kaplan, psikolog Meryem Yılmaz Atik tecrübelerini ve deneyimlerini katılımcılarla paylaştı.

Çerkezköy Atatürk Kültür Merkezi’nde düzenlenen panele; Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay, Çerkezköy TSO Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Çetin, CHP Çerkezköy İlçe Başkanı Ayfer Dönmez, CHP Çerkezköy Kadın Kolları Başkanı Emel Şencan, AK Parti Çerkezköy İlçe Kadın Kolları Başkanı Nezihe Çolak, İlçe Emniyet Müdürü Cengiz Vatanel, Türkiye Sakatlar Derneği Çerkezköy Şube Başkanı Gülnur Kocaçınar, dernek başkanları, kadın girişimciler ve çok sayıda vatandaş katıldı.

DÜNYA KADINLAR GÜNÜ’NÜ KUTLADI

Saygı Duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından açılış konuşmasını yapan TOBB Tekirdağ Kadın Girişimciler İcra Kurulu Başkanı Ayben Erdoğan Yavuzşen, konuşmasına başlamadan önce Tekirdağ Kadın Girişimciler İcra Kurulu Üyelerini tek tek sahneye davet ederek, tanıttı. Kadın Girişimciler İcra Kurulu’nun 2023-2024 döneminde tüm kadınlara umut ve basamak olmayı dileyen Yavuzşen, “Kadının gücünü gösteren, birbirini gören, duyan, kollayan, cesaretlendiren, tüm karar süreçlerinde varlığıyla etkin rol aldığı bir dünya yaratan tüm emekçi kadınlarımızın, tüm güçlü kadınlarımızın Dünya Kadınlar Günü’nü kutluyorum” ifadelerini kullandı.

FIRSAT EŞİTLİĞİNE DEĞİNDİ

Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkan Yardımcısı Nazan Çoban da “8 Mart 1857’de ABD’de 40 bin dokuma işçisi kadın, oldukça ağır çalışma şartları ve düşük ücret sebebi ile greve çıkmıştır. Yapılan gösterilere polisler çok sert tedbirler almış, bu olaylar esnasında çıkan yangında 129 kadınımız can vermiştir. Bu olaydan sonra medeni dünya ülkelerinde 8 Mart günü, Dünya Kadınlar Günü olarak kutlanmaya başlanmıştır. Biliyoruz ki kadın toplumun en etkili, yönlendirici, birleştirici ve koruyucu unsurudur. Kadının ilerlemesi, sosyal adaletin bir şartı olmakla birlikte sadece bir kadın sorunu değildir. Bu konu, sürdürülebilir, adil ve kalkınmış bir toplumu inşa etmenin tek yolu olup, politik, sosyal, ekonomik, kültürel ve çevresel güvenliği başarmanın da ön koşuludur. Demokratik, ileri bir toplum için, kadınların güçlendirilmeleri, etkinlik alanlarının genişletilmesi, eğitim, istihdam, sağlık, siyaset, hukuk gibi alanlarda fırsat eşitliğinden yararlanması şarttır. Her alanda eşitsizlik ve adaletsizliklerden mağdur olmaktayız. Bu sebeple işimizi en iyi şekilde yapmak için var gücümüzle çalışacağız. Her kulvarda var olmak ve varlığımızı sürdürmek için tüm gücümüzle mücadele etmekten kaçınmayacağız. Kadın hakları noktasında kendi hayatlarını feda eden o idealist kadınların yolundan gideceğiz. Bunu kendi yaşam ve tecrübelerimden hareketle söylüyorum. 34 yıllık iş hayatında öğrendim ki hak verilmez alınır. Söylenmeyeceğiz, söyleyeceğiz, İstemeyeceğiz, alacağız, Çağrılmayı beklemeyeceğiz, gideceğiz. Kendimiz ve kendi hayatımızla ilgili kararları biz kendimiz alacağız. İnisiyatif bizim ellerimizde olacak her zaman” ifadelerini kullandı.

“KADINLARIMIZ OLMADAN DAHA GÜZEL GELECEK DÜŞÜNÜLEMEZ”

Tüm kadınların 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nü kutlayarak konuşmasına başlayan Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Çetin de “Bir elmanın yarısı olan kadınlarımız, sizler olmadan gelecek daha güzel düşünülemez, hayal edilemez. Hem geleceği şekillendiren hem erkeklere güç veren hem de daha yaşanabilir bir dünyaya katkı sunan sizlersiniz. Her daim alkışa layıksınız. Kadın girişimcilerimiz her geçen gün artıyor. Bunu daha da ileriye taşımak için Tekirdağ Kadın Girişimciler Koordinatör Odası olduk. Ayben başkan da bu bölgede daha fazla neler yapılabilir diye ekibiyle çalışma yürütüyor. Kadın girişimciler sadece bölgemizde değil, ülkemizde de çok önemli. Birçok kadın, başarılarıyla erkeklerin önünde. Bugüne kadar benim de başarı öykümde yanımda sevgili eşim Seval hanım vardı, başarımda onun katkısı hiç küçümsenmeyecek kadar fazla. Sizlerle beraber daha güzel yarınları, daha yaşanabilir bir dünyayı oluşturmak için daha fazla çalışmalıyız. Pozitif ayrımcılığı kadınlarımıza yapalım. Bugün sadece ve sadece Kadınlar Günü’nü kutlamak için bir araya gelmedik. Kadın girişimcileri desteklemek ve motive etmek için de bir aradayız. Motivasyon başarı için çok önemlidir” ifadelerini kullandı.

TECRÜBELERİNİ AKTARDI

Ahmet Çetin’in konuşmasının ardından panele geçildi. Panelde konuşmacı olarak; ‘Mercimek Anne’ olarak tanınan kadın girişimci Nurcan Topuz, ‘Tarhana Anne’ olarak bilinen Gülsen Turhanlı, Ayfleks Firması sahibi Gülden Nacar, ünlü oyuncu Ece Dizdar, avukat Minel Sayın Ağır, IDS Aktif Kimya Firma Yetkilisi Seçil Kaplan, psikolog Meryem Yılmaz Atik yer aldı. Kendini tanıtan konuşmacılar, hayat hikayelerinden ve iş hayatlarında karşılaştığı zorluklardan da bahsetti. Kadının gücü, hakları, kadın-erkek eşitliği, kadının ticarette, iş hayatında ve siyasette rolünün konuşulduğu panelde, kendi yaşam öyküsünü paylaşan ünlü oyuncu Ece Dizdar, “Çerkezköy’e ilk kez geliyorum. Burada sizlerle olmak çok güzel. Bu panelin düzenlemesinde emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum” dedi.

“KENDİ KAPIMIN ÖNÜNÜ SÜPÜRÜYORUM”

Dizdar, konuşmasının devamında; “Burada olmamın sebebi aktif oyunculuk yapmamın yanı sıra, kendi kapımın önünü süpürmeye karar vermem. Bundan 3 yıl önce Oyuncular Sendikası’nda Yönetim Kurulu Üyesi oldum. Cinsiyet Eşitsizliği ve Tacizle Mücadele Birimi’nin başına geçtim. Yaklaşık 3 yıldır kendi sektörümde eşit hak ve eşit fırsat yaratmak üzere çalışmalarıma devam ediyorum. Başına talihsiz mağduriyetler gelmiş kadın meslektaşlarımın davalarını yürütüyoruz. Son dönemde hakimler ve hakimeler bizi davalara ortak eder, sözümüzü dinler oldu. Bu da çok hoş bir şey benim için. Katıldığım bir panelde, ‘Kadın, kadınla neden anlaşamaz?’ sorusu yöneltilmişti. 10 kişilik bir masada eğer 9 tane sandalye erkeğe, sadece bir tane sandalye de kadına ayrılmışsa, o bir tane sandalye için kavga ederim. Ben yaptığım faaliyeti ‘sandalye getirmek’ olarak tanımlıyorum. Arkadaşlarıma sandalye getiriyorum. Benim 1 tane sandalyem varsa, bir sandalye daha eklemeye çalışıyorum. Gizli feminist bir annem vardı. Gizli feminist diyorum çünkü o feminizmin ne demek olduğunu bilmiyordu. Bana kendi paramla alamayacaksam, aldığım hiçbir şeyin bir değeri olmadığını öğretti. Bana öğrettiği en büyük şey bu oldu. Ben ailemi 1999 Depremi’nde Gölcük’te kaybettim. Bütün ailem depremde hayatını kaybetti. Ailem vefat ettiğinde 17 yaşındaydım, üniversiteye girdiğimi dahi göremediler. Kolay bir hayatım olmadı. Kendi kendime konservatuvar okudum. Her aşamadan kendim geçtim diyebilirim. Çok değerli koruyucularım, arkadaşlarım olsa da bana destek olan çok kişi olsa da sonuçta çok uzun zamandır yalnız yaşıyorum. Sektöre girişim tanıdık vesaire aracılığıyla olmadı. Çok geç açan bir çiçeğim, 42 yaşındayım ancak ve ancak kendimi iyi hisseder hale geldim. Çok zor bir hayatım oldu” dedi. Kendini iyi hissettiği yılların içerisinde olduğunu kaydeden Dizdar, “Çevreme daha çok şefkat gösterebildiğim, daha çok kişinin elini tutabildiğim bir dönemden geçiyorum. Çok şükür diyorum. Gerçekten mutlu bir insanım şu anda. Benim en büyük avantajım sadece televizyona dayalı bir hayatımın olmaması. Ben aynı zamanda tiyatro çevirmeniyim, sunucuyum, seslendirme sanatçısıyım. Herhangi bir reklam kuşağında en az bir kez sesimi duyuyorsunuz. Kendime ayrı ayrı alanlar açarak, başka göllerden de balık tutarak kendimi aktif tutma çabasındayım. Sadece televizyon dizilerine dayalı bir hayatım olsaydı inanın sinir hastası olurdum. O yüzden değişik değişik alanlarda kendimi besliyorum. Tiyatro sahnesinden asla vazgeçmiyorum, 1995 yılından beri sahnedeyim. Tiyatro benim bel kemiğim, hayatımın bir parçası. Sanırım tiyatro hayatımda olduğu için sağlıklı kalabiliyorum” ifadelerini kullandı.

SORULAR CEVAPLANDIRILDI

Konuşmaların ardından soru-cevap kısmına geçildi. Soruların cevaplandırılmasının ardından panelde katılımcılarına 8 Mart Dünya Kadınlar Günü nedeniyle hediye fular takdim edildi. Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ahmet Çetin, bu tür programların devam edeceğini belirterek, katılımcılara teşekkür etti.

 

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Facebook Yorum

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!