Reklamı Geç
çetintaş ticaret
Tekirdağ
27 Temmuz, 2024, Cumartesi
  • DOLAR
    33.09
  • EURO
    36.10
  • ALTIN
    2596.3
  • BIST
    11131.02
  • BTC
    63525.102$

NÜFUSUN 16 MİLYONU HİPERTANSİYON HASTASI


NÜFUSUN 16 MİLYONU HİPERTANSİYON HASTASI
Çerkezköy Özel Optimed Hastanesi, 17 Mayıs Dünya Hipertansiyon Günü kapsamında hastanenin Eğitim Salonu’nda son dönemlerde sıklıkla ortaya çıkan hipertansiyon hakkında bilgilendirme toplantısı gerçekleştirdi. Türkiye’de 16 milyon hipertansiyon hastasının olduğunu kaydeden İç Hastalıkları Dahiliye Uzmanı Dr. İsmigül Yazıcı, Hipertansiyonlu hastaların sadece yüzde 40’ının hastalıklarının farkında olduğu, yüzde 30'unun tedavi aldığı ve tedavi alanların sadece yüzde 20’sinin kan basıncının kontrol altında olduğunu söyledi.

Çerkezköy Optimed Hastanesi Eğitim Salonu’nda düzenlenen seminere; Çerkezköy Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Erkan Zümbül, Çerkezköy Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası Başkanı Mustafa As, Türkiye Muharip Gaziler Derneği Çerkezköy Şube Başkanı Hasan Hüseyin Yarlıgan ve gaziler, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği Çerkezköy Şube Başkanı Nigar Soyak, Teksif Sendikası Çerkezköy şube Sekreteri Gürel Altıntaş, UMAY Arama Kurtarma Derneği Genel Başkanı Mustafa Tokgöz, Türk Kızılay Çerkezköy Şubesi Başkanı Hasan Karaca, Trakya Gönüllüleri Dernek Başkanı Halil Demirkıran, 31 Mart Yerel Seçimlerinde Çerkezköy Bağımsız Belediye Başkan Adayı olan Erdal Öztürk, muhtarlar, sivil toplum kuruluşu ve derneklerin temsilcileri ve basın mensupları katıldı.

“TANSİYON ÖNEMLİDİR”

Her geçen gün artan nüfusla birlikte sağlığın da yükünün artığını kaydeden Çerkezköy Özel Optimed Hastanesi Başhekimi Uzm. Dr. Necati Karaoğlu, “Geçtiğimiz gün TÜİK tarafından kanserle ilgili veriler açıklandı. Verilere göre bölgenin kanser yükünün ne kadar yüksek olduğunu gördük. Bölgemizde yaşlı nüfusumuz da azımsanmayacak seviyededir. O yüzden özellikle belli bir yaş grubunda çok gördüğümüz hastalıklar üzerine bilgilendirme, farkındalık yaratmayla ilgili böyle toplantılar yapmak istiyoruz. Hipertansiyon bunların başında gelmektedir. Bugün hangi eve gitseniz, evin bir köşesinde mutlaka bir tansiyon ilacı bulunmaktadır. Benim annem, babam, eşim üçü birden tansiyon ilacı kullanmaktadır. Biraz geciktikleri için ya da ilk başta bu işi çok ciddiye almadıkları için ikişer tane, üçer tane tansiyon ilacı kullanmak zorunda kalıyor. İnsanlar diyetine dikkat etmiyor, ilacına da dikkat etmemektedirler. Bu nedenle de damarların yapısı bozulmaktadır. Bu sefer iki üç tane ilaçla anca idare edebilir hale geliyoruz. Bugün ki seminerin tansiyon ile ilgili yararlı bir seminer olacağını düşünüyorum” dedi.

HİPERTANSİYON NEDİR?

Hipertansiyon hakkında bilgilendirmede bulunan İç Hastalıkları Dahiliye Uzmanı Dr. İsmigül Yazıcı, Hipertansiyonun, kalbin kanı pompalarken damarda oluşturduğu basıncın normal değerlerin üzerinde olması durumu olduğunu ifade etti. Türkiye’de 16 milyon hipertansiyon hastasının olduğunu kaydeden Yazıcı, Hipertansiyonlu hastaların sadece yüzde 40’ının hastalıklarının farkında olduğu, yüzde 30'unun tedavi aldığı ve tedavi alanların sadece yüzde 20’sinin kan basıncının kontrol altında olduğunu belirtti. Yazıcı; “Tüm hipertansiyon olgularının yaklaşık yüzde 80-90'ı kesin mekanizması bilinmeyen, herhangi bir hastalığa bağlı oluşmamaktadır. Hastaların yüzde 10-20’sinde ise böbrek üstü bezlerinden aşırı hormon salgılanması, tiroit bezinin az veya çok çalışması, uyku apnesi, böbrek hastalığı gibi bir nedene bağlı hipertansiyon mevcuttur. Tansiyon yüksekliği kalbin iş yükünü artırmakla birlikte damarlar da zarara yol açmaktadır. Zaman içerisinde özellikle kalp, böbrek, göz ve beyine kan götüren atar damarlarda harabiyet oluşmaktadır. Kalp, böbrek, göz ve beyin damarları bu yüksek basınca uzun yıllar boyunca sessizce direnebilir. Bu nedenle kan basıncındaki yükselme yıllarca belirti vermeden, tamamen sessiz, sinsi ilerleyebilir. Ancak bu hastalara zarar vermediği anlamına gelmez. Yüksek tansiyon inme, kalp krizi ve böbrek yetersizliğinin önemli kilit nedenlerinden biridir. Yüksek tansiyona eşlik eden hastalıkların başında şeker hastalığı, dislipidemi ve obezite vardır. Bu hastalıklardan bir ya da birkaçı yüksek tansiyonla bir araya geldiğinde kalp damarlarında sertleşme meydana gelir. Buna sigara, alkol, sağlıksız beslenme ve hareketsiz yaşam eklendiği zaman kalp hastalığı riski daha da artmaktadır. Tüm dünyada 1,5 milyar yüksek kan basıncı ya da hipertansiyonu olan hasta bulunmaktadır. Her yıl 9.4 milyon insan ise bu nedenle hayatını kaybetmektedir. Ülkemizde hipertansiyon sıklığı toplumumuzda yüzde 23 olarak belirlenmiştir. Ayrıca kadınlarda erkeklerden daha fazla olduğu belirlenmiştir” dedi. Tansiyon ölçümünün nasıl yapılması gerektiği konusunda katılımcıları bilgilendiren Yazıcı, seminerin sonunda katılımcıların sorularını da tek tek yanıtladı.

 

 

 

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Facebook Yorum

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!